Home » » Καταδίκη Ελλάδας-Βελγίου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καταδίκη Ελλάδας-Βελγίου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ελλάδα και Βέλγιο καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούν οι αιτούντες άσυλο.

Η απόφαση, αφορά προσφυγή Αφγανού, αιτούντα πολιτικό άσυλο που είχε ζητήσει στο Βέλγιο. Το Βέλγιο επέλεξε να τον επαναπροωθήσει στην Ελλάδα ασκώντας δικαίωμα που απορρέει από τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Ο αιτών, προσέφυγε στη βελγική δικαιοσύνη που δικαίωσε την επιλογή του βελγικού κράτους. Στη συνέχεια, ο Αφγανός στράφηκε κατά του ελληνικού και του βελγικού κράτους, μέσω προσφυγής του στη ΕΔΔΑ.

Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ως «απάνθρωπες» τις συνθήκες διαβίωσης και κράτησης των προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα μας. Οι συνθήκες μάλιστα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Βήμα.

Όσον αφορά τον
Αφγανό πρόσφυγα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως η Ελλάδα δε μπορεί να εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο και μάλιστα προβαίνει σε απελάσεις ακόμα και αν γνωρίζει πως τα άτομα αυτά κινδυνεύουν αν επιστρέψουν.

Για τον ίδιο λόγο καταδικάστηκε και το Βέλγιο το οποίο έστειλε πίσω στην Ελλάδα τον Αφγανό πρόσφυγα βάσει του κανονισμού «
Δουβλίνο ΙΙ». Ο άνδρας θα λάβει αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη, 32.250 ευρώ από το Βέλγιο και 5.725 ευρώ από τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως ο
Αφγανός, είχε πάει στο Βέλγιο μέσω Ελλάδας το 2008 και ζήτησε άσυλο. Η πρώτη χώρα βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» επαναπροώθησε τον Αφγανό πίσω στην Ελλάδα. Ο άνδρας ωστόσο υποστηρίζει πως βίωσε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα καθώς είχε περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και σε τροφή.

Μεταξύ των άλλων, ο
Αφγανός απέδειξε πως η Ελλάδα θα τον έστελνε πίσω στην χώρα καταγωγής του παρόλο που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν πως οι Ταλιμπάν ήθελαν να τον σκοτώσουν λόγω συνεργασίας του άνδρα με ξένες δυνάμεις.

Παράλληλα, ο
Τόμας ντε Μεζιέρ γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Γερμανία θα πάψει να στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και ότι θα ελέγχει αυτή τις αιτήσεις για άσυλο.

Η καταδίκη του
Βελγίου και της Ελλάδας πήρε δημοσιότητα καθώς χαρακτηρίστηκε η απόφαση ως οδηγός για τα θέματα ασύλου στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

cosmo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news