Home » , » Επιστήμονες σχεδιάζουν να φτάσουν στο μανδύα της Γης

Επιστήμονες σχεδιάζουν να φτάσουν στο μανδύα της Γης

Επιστήμονες από την Αγγλία ανακοίνωσαν από κοινού πως σχεδιάζουν να τρυπήσουν μέσα από το φλοιό έως το μανδύα της Γης. Ένα εγχείρημα που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, πόσο μάλλον επιχειρήθηκε στο παρελθόν.

Ο μανδύας της Γης είναι το τμήμα του πλανήτη που βρίσκεται μεταξύ φλοιού και της σιδερένιας σφαίρας στο κέντρο και για να φτάσουν , απαιτείται υποβρύχια γεώτρηση από μία θέση στον ωκεανό καθώς ο φλοιός είναι πολύ πιο λεπτός σε εκείνα τα σημεία.

Ακόμα και αυτό όμως σημαίνει γεωτρήσεις σε βράχο 8 χιλιομέτρων. Οι θερμοκρασίες σε μεγαλύτερη βάθη ολοένα και αυξάνονται και θα μπορούσαν να φτάσουν στους 300 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετά υψηλή που θα καταστήσει άχρηστα τα περισσότερα γεωτρύπανα.

Τελευταίο είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής πίεσης η οποία αυξάνεται όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε κοντά στην κλίμακα των 4 εκατομμυρίων pound ανά τετραγωνικό πόδι που ισοδυναμεί με 1890 ατμόσφαιρες κοντά στο μανδύα. Το τελευταίο δεν φαίνεται σαν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, αλλά με δοκιμαστικές γεωτρήσεις προκύπτει πρόβλημα καθώς δεν πρόκειται για μία μικρή τρύπα, αλλά για μία μεγάλου βάθους εκσκαφή μέσω της οποίας θα εξάγονται δείγματα από πολύ βαθιά μέχρι την επιφάνεια.


Για να ανακτηθεί δείγμα , τα τρυπάνια θα πρέπει να αντλούν θαλασσινό νερό μέσω διπλών σωλήνων με αρκετή πίεση ώστε οτιδήποτε διαπερνάται, να αποστέλλεται στην επιφάνεια προς περαιτέρω εξέταση.


Αυτή δε θα είναι η μόνη φορά που ένα δείγμα από μανδύα θα ανακτηθεί. Ωστόσο σαν τα ηφαίστεια που κρατούν υλικά μέσα τους για αιώνες, έτσι και σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά που ένα δείγμα θα ανακτηθεί χωρίς να επηρεαστεί κατά τη μεταφορά του στην επιφάνεια. Οι επιστήμονες λένε πως αξίζει το κόστος της αναμονής καθώς το έργο προχωρά με πυρετώδεις ρυθμούς.


Το σχέδιο για αναζήτηση κατάλληλης τοποθεσίας κάπου στον Ειρηνικό θα ξεκινήσει αυτή την άνοιξη, ενώ η τεχνολογία και η χρηματοδότηση θα καθυστερήσουν τις γεωτρήσεις ίσως μέχρι και το 2018.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news