Home » , » Οι περικοπές λόγω κρίσης μπορεί να απειλήσουν το προσδόκιμο ζωής

Οι περικοπές λόγω κρίσης μπορεί να απειλήσουν το προσδόκιμο ζωής

Η οικονομική κρίση μπορεί να απειλήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ... "Ένα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση...
να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας" εκτιμά ο ΠΟΥ σε έκθεσή του που αναφέρεται σε 53 χώρες.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει πως, αν και η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα.

"Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες", επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ.

Στην Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη--κατά μέσο όρο 82,2 χρόνια--ενώ το Καζακστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση με 68,7 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη (900 εκατομμύρια κάτοικοι από την δυτική Ευρώπη στην κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανόμενου και του Ισραήλ) βρίσκονται εννιά από τις δέκα χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται να μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής εξηγείται εν μέρει από την ύφεση ορισμένων νοσημάτων, ειδικά καρδιακών, και από την βελτίωση των συνθηκών ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια.

Οι δαπάνες για την υγεία διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη: η Γαλλία και η Ολλανδία δαπανούν το 11,9% του ΑΕΠ για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Στο Τουρκμενιστάν το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,5%.

Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει και ανάλογα το φύλο: στις γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 80 έτη, ενώ στους άντρες 72,5 έτη.

Η ανισότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις διαφορές στον τρόπο ζωής και στις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, και ειδικά στο γεγονός ότι οι άντρες καπνίζουν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει μειωθεί, σε σχέση με την δεκαετία του '90, και κυμαίνεται από 24% ως 40%, ανάλογα με τη χώρα, όμως η μείωση αυτή έχει συρρικνωθεί από το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης θα ζει παραπάνω από 65 χρόνια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος προειδοποιεί κατά των προκλήσεων που αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει για τα συστήματα υγείας. 

ΑΜΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news