Home » » «Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να φάμε» λένε Κύπριοι φοιτητές

«Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να φάμε» λένε Κύπριοι φοιτητές

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν αντιμετώπιζαν πριν οικονομικά προβλήματα να μην έχουν ούτε να φάνε.
Οι περισσότεροι από τους 2500 φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας πέρασαν το τριήμερο συγκεντρωμένοι σε σπίτια, όπου ο καθένας έφερνε και από κάτι για να το μαγειρέψουν.

Οι φοιτητές, που άλλοτε έκλειναν ραντεβού σε γνωστά μπαράκια ή κανόνιζαν εκδρομές μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, φοβούνται ότι δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ενώ κάποιοι από αυτούς ήδη δεν  έχουν  ούτε ένα ευρώ στην τσέπη και ζουν από σήμερα με δανεικά από τους συμφοιτητές τους.


Οι φοιτητές είναι «παγωμένοι» καθώς δεν έχουν χρήματα να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους ενώ κάποιοι από αυτούς δεν είχαν ποτέ νιώσει τέτοιο φόβο.


«Πολλοί συμφοιτητές μου λάμβαναν χρήματα κάθε εβδομάδα από τους γονείς τους και όχι μηνιαία» με αποτέλεσμα να έχουν ήδη πρόβλημα λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Παναγιώτης Σωφρονίου. Ο Παναγιώτης που σπουδάζει Ιατρική στην Αθήνα, μεταφέρει ήδη τον φόβο των Κυπρίων συμφοιτητών του για το αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Τα οικονομικά προβλήματα είναι ήδη έκδηλα» λέει ο φοιτητής «με αποτέλεσμα κάποιοι φίλοι μου να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το φαγητό τους».


Οι Κύπριοι φοιτητές πέρασαν όλο το τριήμερο διαβάζοντας τις ειδήσεις στο ίντερνετ και κολλημένου στο ΡΙΚ ΣΤΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κύπριος φοιτητής. «Οι γονείς μας» λέει ο φοιτητής « μας μεταφέρουν ένα κλίμα αγωνίας και πανικού κυρίως για την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό σήμερα Τρίτη  θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση έξω από την κυπριακή πρεσβεία ζητώντας δωρεάν σίτιση και διαμονή από τις φοιτητικές εστίες. Επίσης θα φτιάξουμε Ταμείο Στήριξης και Αρωγής για τους φοιτητές που δεν έχουν ούτε να φάνε και για το λόγο αυτό οργανώνουμε συναυλία στις 4 Απριλίου στο Γκάζι».


Τις δραματικές ώρες που περνούν οι Κύπριοι φοιτητές περιγράφει και ο Κωστής Αντωνιάδης πρόεδρος της  Ενωσης Κυπρίων Φοιτητών Δράσις ΚΕΣ, παράταξη που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη. Ο Κωστής επισημαίνει ότι πολλοί φίλοι του αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να πληρώσουν το νοίκι , καθώς οι γονείς τους δεν τους έχουν στείλει χρήματα, ενώ ήδη κάποιοι δεν έχουν ούτε να φάνε και συγκεντρώνονται σε σπίτια και μαγειρεύουν «ρεφενέ».


Ηδη πάντως, με πρωτοβουλία της Πρυτάνεως κ. Αναστασίας Σαλή - Παπασαλή, οι Κύπριοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Μεγαλόνησος - θα σιτίζονται  δωρεάν  στο φοιτητικό εστιατόριο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.


Τη δαπάνη της χρηματοδότησης αυτής της πρωτοβουλίας, η Πρύτανις θα την καλύψει προσωπικά από τη μισθοδοσία της.


Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι φοιτητές μας, καλούνται να προσέρχονται στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας από την Τρίτη 26 Μαρτίου, από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 17:00 μ.μ. προκειμένου να καταγραφούν και να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν σίτισή τους.


Η κοινότητα του Ιονίου αριθμεί περίπου 70 Κυπρίους φοιτητές εκ των οποίων κάποιοι ήδη σιτίζονται δωρεάν. Η πρύτανης σε μία πρωτοφανή κίνηση επισημαίνει ότι « η ψυχολογία των φοιτητών είναι πολύ κακή καθώς βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους ενώ πολλά παιδιά έχουν χρήματα απλώς δεν μπορούν να τα πάρουν». Η κ. Παπασαλή επισημαίνει με  νόημα «Ελπίζω να μου φθάσει ο μισθός για όλους. Εμείς πάντως μεγαλώσαμε. Σημασία έχει η νέα γενιά».


 protothema.gr

Translate

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις Μήνα

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews