Home » , , » ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ FT: «Να ζητήσει η Κύπρος βοήθεια από την Τουρκία»!

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ FT: «Να ζητήσει η Κύπρος βοήθεια από την Τουρκία»!

Πρωτοφανές άρθρο προβοκάτσια από τους financial Times το οποίο υπογράφει Timothy Ash επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας Standard Bank της Νότιας Αφρικής.

Στο άρθρο αυτό πρόκληση ο Ash καλεί τους Κύπριους να “σκεφτούν” τη λύση της διάσωσής τους από την Τουρκία, αφού οι ίδιοι δεν δέχονται την “ευρωπαϊκή λύση”, ενώ δεν έχει τελεσφορήσει και η προσπάθεια προσέγγισής τους με τη Ρωσία.

Ο ίδιος αναρωτιέται στο άρθρο του κατά πόσον με τέτοιους “φίλους”, ΕΕ και Ρωσία, η Κύπρος χρειάζεται τον “εχθρό” Τούρκο για να τη στηρίξει.
Μάλιστα ο Ash επιχειρεί να απαντήσει και στο ερώτημα γιατί οι Τούρκοι θα προχωρούσαν σε μια τέτοια κίνηση λέγοντας:

Αν η Τουρκία χρηματοδοτήσει με ένα ποσό της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ την Κύπρο, ποσό που το νησί χρειάζεται για να κρατήσει “ζωντανό” τον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσε να απαιτήσει σε αντάλλαγμα την συμφωνία των Κυπρίων στο «σχέδιο ειρήνευσης» που είχε τεθεί σε δημοψήφισμα το 2004 και είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ενώ αντιθέτως είχε υπερψηφισθεί από τα δύο τρίτα των Τουρκοκυπρίων.

Ο αναλυτής συνεχίζει τις σκέψεις του αναλύοντας τα οφέλη και των δύο πλευρών σε μια τέτοια εξέλιξη: για την μεν Τουρκία εκτιμά πως «δίνοντας ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο στους Κυπρίους θα γλιτώσει μακροπρόθεσμα τεράστια ποσά από τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων» και

για να προχωρήσει στη συνέχεια στο βλακώδες επιχείρημα ότι η Τουρκία θα εξοικονομήσει επίσης τεράστια ποσά «κυρίως από τους πάσης φύσεως στρατιωτικούς εξοπλισμούς» (προφανώς δεν έχει ιδέα περί της τουρκικής πολιτικής , ενώ συνεχίζοντας «το βόρειο κομμάτι της Κύπρου – οι Τουρκοκύπριοι – θα αποκτήσουν πρόσβαση (ως ενιαίο κράτος πλέον) στα κοινοτικά κεφάλαια»!

Επίσης η Τουρκία θα λύσει οριστικά το μεγάλο της πρόβλημα, το Κυπριακό, αυτό που ουσιαστικά αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη ανάσχεση στην προσπάθειά της να μπει στην ΕΕ!

Ο Ash τονίζει επίσης πως μια πιθανή τουρκική χρηματοδότηση θα μπορούσε να διασφαλιστεί με την εκχώρηση μετοχικών μεριδίων των κυπριακών τραπεζών, ενώ ως ενιαίο κράτος πλέον η Κύπρος – στη λογική ότι οι Ελληνοκύπριοι θα “αναστήσουν” το σχέδιο Ανάν – θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τα ενεργειακά αποθέματά της.
Και φυσικά η Τουρκία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news