Home » , , » Reuters: Τουρκικές απειλές, το φυσικό αέριο ανήκει και στους δύο

Reuters: Τουρκικές απειλές, το φυσικό αέριο ανήκει και στους δύο

Η Τουρκία θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κύπρου να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα για να προσελκύσει επενδύσεις και να σώσει την οικονομία της.
Η Τουρκία θα μπορούσε να αμφισβητήσει οποιαδήποτε κίνηση της Κύπρου να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ως μέσο  προσέλκυσης των επενδύσεων που απαιτούνται για να  σώσει την οικονομία της αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.


Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ανωνύμως στο Reuters ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της 'νότιας Κύπρου'. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι 'η αποκλειστική χρήση του πόρου αυτού ... από τη 'νότια Κύπρο' αποκλείεται ...είναι απαράδεκτη'.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ το πρακτορείο ο αξιωματούχος αναφέρει "Συζητάμε όλα τα νομικά μέσα. Θα μπορούσαμε να θέσουμε το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε επίσης άλλα, πολιτικά και νομικά κανάλια".

Το Reuters θυμίζει ότι η ΕΕ έχει δώσει διορία στη Λευκωσία ως τη Δευτέρα να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας διεθνούς δανεισμού - σε διαφορετική περίπτωση, η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου της από την ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το νησί μέχρι την Δευτέρα για να αυξήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για να στερεώσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης ή να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη νόμισμα.

Μέχρι στιγμής, περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας 80 δισ. δολαρίων  έχουν ανακαλυφθεί Νότια του Νησιού της Αφροδίτης.
Αυτή η ποσότητα  θα ήταν αρκετή για να καλύψει περίπου το 40% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news