Home » » ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Επίσημη θέση του ΑΚΕΛ για έξοδο από ευρώ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Επίσημη θέση του ΑΚΕΛ για έξοδο από ευρώ

Την συντεταγμένη έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη  και τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αντί της υιοθέτησης του Μνημονίου πρότεινε επισήμως η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, μια μέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης.

Με δεδομένη και την θέση του Γ.Λιλλήκα, φαίνεται ότι στο νησί σχηματίζετι μία ευρεία πλειοψηφία εξόδου από την ευρωζώνη, κάτι που ασπάζεται το 70% των πολιτών.

«Ιστορική» χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΑΚΕΛ σε σχετική ανάρτηση του ιστότοπου Iskra, ο οποίος απειχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ του ισχυρότερου πόλου της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου». Σύμφωνα με την κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης νέων μνημονίων.

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή», τονίζοντας ότι οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

Η Ολομέλεια της ΚΕ ΑΚΕΛ, χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απευθύνεται στην κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιόν τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι η άποψή μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα», τονίζεται.

Tέλος, το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το «παρών» στην αυριανή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, την οποία διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενόψει της συζήτησης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, «ο λαός μας θα πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news