Home » , , , » Ο «παγωμένος σκούφος» της Ρωσίας μπορεί να εξαφανιστεί

Ο «παγωμένος σκούφος» της Ρωσίας μπορεί να εξαφανιστεί


Η έκταση των παγετώνων στη βορειοανατολική Ρωσία μπορεί να μειωθεί στο ένα τρίτο προς τα μέσα του αιώνα, δηλώνουν οι επιστήμονες. 

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για την πιθανή μετατροπή σε βάλτους τεράστιων περιοχών. Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να είναι επικίνδυνο και για τη φύση και για τη ζωή του ντόπιου πληθυσμού. 

Ωστόσο, είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσει ο άνθρωπος αυτή τη διαδικασία και το μόνο που του απομένει είναι να παρατηρεί.


Οι προγνώσεις για το λιώσιμο του «παγωμένου σκούφου» της Ρωσίας δεν είναι καθησυχαστικές. 

Πολύ πιο απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις για τους πάγους στη Σιβηρία, οι οποίοι μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς προς το τέλος της δεκαετίας. Άλλοι επιστήμονες προβλέπουν τον περιορισμό τους στο ένα τρίτο των εδαφών προς τα μέσα του αιώνα. 


Ο παγετώνας αποτελεί τα δύο τρίτα των εδαφών της Ρωσίας. Από τώρα κιόλας η χώρα βιώνει τις οικονομικές επιπτώσεις του περιορισμού των πάγων, σχολιάζει ο επιστήμονας Γιούρι Μπαντού:

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη τήξη των πάγων μπορούν να είναι ανυπολόγιστες. Κτίρια, εγκαταστάσεις, επικοινωνίες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος – υποδομές – θα υποστούν παραμόρφωση και σταδιακά να καταστραφούν. 

Είναι φτιαγμένα με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν για τους παγετώνες των εδαφών πάνω στα οποία βρίσκονται. Η διαδικασία της τήξης των πάγων διαρκεί χρόνια. 

Σε αυτό το διάστημα συμβαίνει η παραμόρφωση των κτιρίων. Θα πρέπει μονίμως να παρατηρούμε αυτές τις παραμορφώσεις. Οι καταστροφικές ζημιές είναι πιθανές μόνο εκεί όπου δεν θα υπάρχει η τακτική παρατήρηση.

Ωστόσο η τήξη των πάγων στη Σιβηρία δεν είναι τόσο επικίνδυνη, όπως η άλλη καταστροφή που μπορεί να συμβεί με ευθύνη του ανθρώπου. 

Το ρεύμα Golfstream που ζεσταίνει την Ευρώπη και ένα μέρος της Ρωσίας, μπορεί να σταματήσει. Κατά τη γνώμη των επιστημόνων σε αυτό, εν πολλοίς, συνέβαλε το ατύχημα που έγινε στο κόλπο του Μεξικού. 

Τα προϊόντα πετρελαίου που διέρρευσαν στον ωκεανό, σχημάτισαν ένα ιδιότυπο πολυεπίπεδο φράγμα, το οποίο εμποδίζει πάρα πολύ τη ροή. Οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης είναι κυριολεκτικά απρόβλεπτες, λέει ο γεωβιοφυσικός Αλεξέι Καρναούχοφ:

Μπορεί μετά από 50 χρόνια να έχουμε έρημο στη θέση της Σιβηρίας – αμμόλοφοι με λεπτή άμμο. Μπορεί όμως και το αντίθετο – μπορεί να έχουμε μια παγωμένη έρημο. Όλα αυτά συνδέονται με το τι θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα, με το σταμάτημα του Golfstream. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στο ότι ο παγετώνας εξαφανίζεται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σε κίνδυνο βρίσκεται συγκεκριμένα το νότιο μέρος της Σιβηρίας, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος του πληθυσμού. Και αυτό μπορεί να έχει τεράστιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η τήξη του «παγωμένου σκούφου» του πλανήτη δεν μπορεί να σταματήσει. 

Ακόμη κι αν ολόκληρη η ανθρωπότητα σταματούσε ξαφνικά την επεξεργασία των αερίων του θερμοκηπίου – η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί με βάση της δύναμη της αδράνειας για δυο και πλέον δεκαετίες. Και, κατά τους επιστήμονες, το μοναδικό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να μάθει να προσαρμόζεται σε αυτό.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_08_07/232979975/

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news