Home » , , » ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:10 Ελαφρά τραυματίες και ζημιές από τα 6,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα- Συνεχείς μετασεισμοί

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:10 Ελαφρά τραυματίες και ζημιές από τα 6,1 Ρίχτερ τα ξημερώματα- Συνεχείς μετασεισμοί



13.48: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την Κεφαλονιά. Δεκτός με αντιδράσεις και διαμαρτυρίες απο τους κατοίκους στο νησί ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας.

12:48: Νέα μετασεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ πριν από 10 λεπτά στην Κεφαλονιά.



Ενισχυμένη με 20 αστυνομικούς,από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, είναι η αστυνομική διεύθυνση Κεφαληνίας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού και να παρέχεται η όποια βοήθεια χρειαστεί σε υπηρεσίες και πολίτες.Kλιμάκιο οκτώ ατόμων της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών με εκπαιδευμένο σκύλο έφτασε στο Ληξούρι.

12.32: Το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από το σεισμό στην Κεφαλονιά, αποστέλλει εντός της ημέρας τα εξής:

  • Κλιμάκιο τεσσάρων (4) εξειδικευμένων ιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, γενικής ιατρικής).
  • Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), κλιμάκιο τριών (3) ιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός).
  • Έναν αυτοκινούμενο ξηρό κλίβανο χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού.
  • Μια αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ζητηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς να τεθούν σε ετοιμότητα για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας, 25 ιατροί- μέλη του ζωτικών ειδικοτήτων.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μεταβαίνει εκτάκτως στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος συνοδευόμενος από τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας θα επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές σε λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες καταγραφής και αποκατάστασης τους.

11.31: Σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
11.16: Στην επικαιροποιημένη μέτρηση του το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει την ένταση του σεισμού 6 Ρίχτερ, το επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και 124 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας και το εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

11.10 Στην Κεφαλονιά σχεδιάζει να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα, προκειμένου να δει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής και να επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και τους τοπικούς φορείς σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί με στρατιωτικό αεροσκάφος.
10.57: Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει και ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.


10.22: Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλονιά μετά τον νέο σεισμό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.


09.45 Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, που δοκιμάζεται μετά τη νέα ισχυρή δόνηση. Στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν πλέον αλλάξει, καθώς αναμένεται να γίνουν νέοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.Ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη.
Στο νησί μεταβαίνει εκ νέου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ενώ κλιμάκιο της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από την Κυριακή στην Κεφαλονιά. Το κλιμάκιο αποτελείται από τους βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Θανάση Μπούρα και Δ.Τσουμάνη.

Για ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου, σε σπίτια και μικροτραυματισμούς έκανε λόγο, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Αλέκος Παρίσης.
Στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών.

*ΦΩΤΟ : ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΡΗΓΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ



07.55 Εννέα ελαφρά τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτο. Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, σε όλους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Επιβεβαίωσε επίσης πως από το σεισμό έπεσε ο μαντρότοιχος του νοσοκομείου αλλά άμεσα συνεργεία του δήμου άνοιξαν το δρόμο και το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και όλο το προσωπικό είναι στις θέσεις του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται ξανά στο Ληξούρι. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι.

Στο χωριό Άγιος Δημήτριος, 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό όπως είπε στον ΣΚΑΙ κάτοικος του χωριού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας τραυματίστηκε όταν στη διάρκεια του σεισμού έπεσε πάνω του το ψυγείο, ενώ πρόσθεσε πως έχουν πέσει όλες οι μάντρες του χωριού.

Σύμφωνα με το e-kefalonia.net, κάτοικοι από χωριά της Παλικής λένε πως υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τεράστιες υλικές ζημιές στα σπίτια. Αποκλεισμένοι αναφέρουν ότι είναι οι κάτοικοι στα Χαυριάτα, ενώ ο δρόμος με το Ληξούρι παραμένει κλειστός.


Εκτός από τη συνεχή σεισμική ακολουθία, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κακό καιρό. Βρέχει συνεχώς κάνει κρύο. Το σκηνικό αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη και μόνο από το μεσημέρι της μέρας θα φτιάξει.
 
07.05 Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι η σεισμική δόνηση έγινε σε διαφορετικό ρήγμα από αυτό της προηγούμενης Κυριακής στο νησί και εξέφρασε την ανησυχία του για τον σεισμό, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «είχε την αίσθηση της κατάρρευσης».


Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες που προσπάθησαν να πάνε στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, αλλά δεν μπόρεσαν να νοσηλευτούν καθώς έχει καταρρεύσει ένας τοίχος του νοσοκομείου. Όπως έγινε γνωστό έπεσε και τοίχος ξενοδοχείου από την δόνηση, αναφέρει το Protothema.

Αναφορές υπάρχουν και για κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού,με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι.


Στις 5 και 16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,

Ο κ. Τσελέντης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγάλο μετασεισμό για τον οποίο γινόταν λόγος τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα.
Η Πυροσβεστική, η οποία έχει ήδη δεχθεί πάρα πολλές κλήσεις, συνιστά ψυχραιμία.


Ζημιές στην πόλη του Ληξουρίου από το νέο σεισμό

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. 


Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.


Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας



5.15 Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 5.08 πρωί στην Δυτική Ελλάδα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, 125 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας, κοντά στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς.

Η ένταση του σεισμού, σύμφωνα με την νεώτερη επεξεργασμένη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ήταν 6,1 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος δέκα χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας.
Στην προκαταρκτική μέτρηση του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει την ένταση του σεισμού 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τον ίδιο εστιακό χώρο στις 5.16 σημειώθηκε νέα δόνηση εντάσεως 4,5 Ρίχτερ.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στην Κεφαλονιά χαρακτήρισε ισχυρότατη τη δόνηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news