Home » , , , , » Ενημέρωση ΠΕΙΡΑΣ για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών κεραιών

Ενημέρωση ΠΕΙΡΑΣ για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών κεραιών

Τι γίνεται με τις κεραίες μας?

Ακούγονται διάφορα τις τελευταίες μέρες για αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, για προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, κλπ.  Είναι αλήθεια. Όμως… 

Το σημερινό θέμα ξεκίνησε το 2012. Μέχρι τότε, ενώ το ΕΣΡ (δηλαδή το κράτος) χαρακτήριζε ένα σταθμό ως νομίμως λειτουργούντα, ερχόταν η ΕΕΤΤ (δηλαδή το κράτος) θεωρώντας το κεραιοσύστημα του ρ/σ παράνομο. Άρα, με μια παγκόσμια πρωτοτυπία, θα έπρεπε οι Ελληνικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί να λειτουργούν χωρίς κεραίες!

Τότε, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΕΙΡΑΣ, ο Υπ. Μεταφορών κ. Βορίδης πέρασε στο νόμο 4053 το άρθ. 31 που έδινε 24 μήνες περιθώριο για αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, θεωρώντας όσα είχαν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ως νομίμως υφιστάμενα. Υπολογίζαμε όλοι ότι μέχρι τότε θα έχουν δοθεί οι άδειες.  Άδειες δεν δόθηκαν.

Εκτός αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των νέων χαρτών συχνοτήτων, οπότε τα υφιστάμενα κέντρα εκπομπής ενδέχεται να μην υπάρχουν αύριο.  Προκύπτει επομένως ανάγκη για παράταση, όπως είχε εντοπίσει στους αρμόδιους η ΠΕΙΡΑΣ από το 2013. Όχι για να μας κάνουν τη χάρη, αλλά επειδή ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (μέσω της αδειοδότησης) ΔΕΝ εκδίδονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑ. Με απλά λόγια, οι νομίμως λειτουργούντες ρ/σ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πάρουν άδειες για τις κεραίες τους.

 Έτσι ο Υπ. Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδης με τροπολογία έδινε νέα παράταση 24 μηνών για την νομιμοποίηση.

Η ευαισθησία του όμως στις διαμαρτυρίες των κκ Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαριά (ΑΝΕΛ) ότι κάνει χάρη στους «ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ» (δηλαδή εμάς) οδήγησε την τροπολογία εκτός, για να επανέλθει στο σ/ν του κ. Δένδια για την Πυροσβεστική, και να ψηφιστεί ως αρθ. 126 του ν. 4249/2014 που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο ΦΕΚ 73.  «Κάποιοι» όμως φρόντισαν να προστεθεί μια επιπλέον γραμμή στο άρθρο 126: «…οι ρ/σ οφείλουν, μέχρι τις 30.4.2014 να συμπληρώσουν το φάκελο της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ. με αντίγραφα όλων των αιτήσεων, που έχουν υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών.»

Η προθεσμία αυτή εξαφανίζει την 24μηνη παράταση (αφού από την 1.5.14 όλες οι εγκαταστάσεις θα θεωρούνται παράνομες) και δεν μπορεί να τηρηθεί από τους ρ/σ, ακόμα και να θέλαμε, αφού χωρίς να έχουν εκχωρηθεί συχνότητες οι αιτήσεις σε διάφορες υπηρεσίες δεν γίνονται δεκτές ή απορρίπτονται. 

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ) παρακολουθεί στενά το θέμα και σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής  (ΕΙΙΡΑ) είναι σε επαφή με τους αρμόδιους για να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση στο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκε από λάθος διατύπωση της ρύθμισης. 

Επειδή το θέμα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις  και τις τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε. 

http://www.radiofono.gr


Τι γίνεται με τις κεραίες μας? Ακούγονται διάφορα τις τελευταίες μέρες για αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, για προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, κλπ.
Είναι αλήθεια. Όμως…
Το σημερινό θέμα ξεκίνησε το 2012. Μέχρι τότε, ενώ το ΕΣΡ (δηλαδή το κράτος) χαρακτήριζε ένα σταθμό ως νομίμως λειτουργούντα, ερχόταν η ΕΕΤΤ (δηλαδή το κράτος) θεωρώντας το κεραιοσύστημα του ρ/σ παράνομο. Άρα, με μια παγκόσμια πρωτοτυπία, θα έπρεπε οι Ελληνικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί να λειτουργούν χωρίς κεραίες!
Τότε, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΕΙΡΑΣ, ο Υπ. Μεταφορών κ. Βορίδης πέρασε στο νόμο 4053 το άρθ. 31 που έδινε 24 μήνες περιθώριο για αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, θεωρώντας όσα είχαν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή ως νομίμως υφιστάμενα. Υπολογίζαμε όλοι ότι μέχρι τότε θα έχουν δοθεί οι άδειες.
Άδειες δεν δόθηκαν.
Εκτός αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των νέων χαρτών συχνοτήτων, οπότε τα υφιστάμενα κέντρα εκπομπής ενδέχεται να μην υπάρχουν αύριο.
Προκύπτει επομένως ανάγκη για παράταση, όπως είχε εντοπίσει στους αρμόδιους η ΠΕΙΡΑΣ από το 2013. Όχι για να μας κάνουν τη χάρη, αλλά επειδή ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ (μέσω της αδειοδότησης) ΔΕΝ εκδίδονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑ.
Με απλά λόγια, οι νομίμως λειτουργούντες ρ/σ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πάρουν άδειες για τις κεραίες τους.
Έτσι ο Υπ. Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδης με τροπολογία έδινε νέα παράταση 24 μηνών για την νομιμοποίηση. Η ευαισθησία του όμως στις διαμαρτυρίες των κκ Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαριά (ΑΝΕΛ) ότι κάνει χάρη στους «ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ» (δηλαδή εμάς) οδήγησε την τροπολογία εκτός, για να επανέλθει στο σ/ν του κ. Δένδια για την Πυροσβεστική, και να ψηφιστεί ως αρθ. 126 του ν. 4249/2014 που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου στο ΦΕΚ 73.
«Κάποιοι» όμως φρόντισαν να προστεθεί μια επιπλέον γραμμή στο άρθρο 126: «…οι ρ/σ οφείλουν, μέχρι τις 30.4.2014 να συμπληρώσουν το φάκελο της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ. με αντίγραφα όλων των αιτήσεων, που έχουν υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών.» Η προθεσμία αυτή εξαφανίζει την 24μηνη παράταση (αφού από την 1.5.14 όλες οι εγκαταστάσεις θα θεωρούνται παράνομες) και δεν μπορεί να τηρηθεί από τους ρ/σ, ακόμα και να θέλαμε, αφού χωρίς να έχουν εκχωρηθεί συχνότητες οι αιτήσεις σε διάφορες υπηρεσίες δεν γίνονται δεκτές ή απορρίπτονται.
Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ) παρακολουθεί στενά το θέμα και σε συνεργασία με την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αττικής  (ΕΙΙΡΑ) είναι σε επαφή με τους αρμόδιους για να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση στο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκε από λάθος διατύπωση της ρύθμισης.
Επειδή το θέμα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις  και τις τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε.
- See more at: http://www.radiofono.gr/node/4196#sthash.VjWS1T4T.dpuf

Translate

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις Μήνα

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews