Home » , , , , , , » Ευρωπαϊκά «πραξικοπήματα» σε Ελλάδα και Ιταλία

Ευρωπαϊκά «πραξικοπήματα» σε Ελλάδα και Ιταλία

Ευρωπαϊκά «πραξικοπήματα» σε Ελλάδα και Ιταλία


Υποχρέωσαν σε παραίτηση Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι. Αποκαλύψεις πρώην υπουργού των ΗΠΑ, μετά τη «βόμβα» από FT
Μετά την αποκάλυψη των Financial Times ότι ο πρέδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο διαμεσολάβησε το 2011 σε μυστική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου γιά  απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και σχηματισμό συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, νέα «βόμβα» εξαπολύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ

 Στο νεοεκδοθέν βιβλίο του Stress Test («Έλεγχος αντοχής») αναφέρει  ότι «το φθινόπωρο του 2011, υψηλόβαθμοι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μας ζήτησαν να υποστηρίξουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να υποχρεωθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί από πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων από το ΔΝΤ στην Ιταλία, ώσπου να πέσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι».

«Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Ομως, παρ'όλο που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε τέτοια μηχανορραφία».

Ακόμη κι αν αληθεύει ο ισχυρισμός του Γκάιτνερ ότι  οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να συνεργήσουν  στην ανατροπή του Μπερλουσκόνι και να εκβιάσουν με τα δάνεια του ΔΝΤ, γεγονός είναι ότι ενάμισυ μήνα αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 2011, ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε πράγματι να παραιτηθεί, παραδίδοντας την  εξουσία στον τραπεζίτη Μάριο Μόντι, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού που έλαβε σκληρά μέτρα λιτότητας.

Οπως ακριβώς έγινε δύο μήνες αργότερα και στην Ελλάδα, όπου ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Το σενάριο ήταν περίπου το ίδιο για τις δύο χώρες. Περιλάμβανε και δεύτερο μέρος: Όπως αποκάλυψαν οι  Financial Times, η μυστική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου που επετεύχθη με μεσολαβητή τον Μπαρόζο, πέραν της ανατροπής Παπανδρέου και του σχηματισμού κυβέρνησης  "εθνικής σωτηρίας" υπό τον Λ. Παπαδήμο, προέβλεπε επιπλέον εθνικές εκλογές, συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υλοποίηση  του Μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις.

Στα ίδια βήματα κινήθηκε και η Ιταλία. Μόνον που εκεί προτιμήθηκε να ξανακυβερνήσει ο Μόντι, παίρνοντας "λαϊκή εντολή" μέσω εκλογών. 

Δεν τα κατάφερε τόσο καλά στις εκλογές και το τελευταίο μέρος του ευρωπαίκού σεναρίου δεν υλοποιήθηκε. Πάντως συγκυβέρνηση προέκυψε και στην Ιταλία, με άλλον όμως πρωθπουργό...
Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news