Home » , , , » Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Βυθίζεται η μετοχή της Εθνικής

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Βυθίζεται η μετοχή της Εθνικής

"Καταιγίδα" σαρώνει πάλι τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι πιέσεις επεκτείνονται σταδιακά σε όλο το ταμπλό κοι τα blue chips  καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ ο ΓΔ υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων. 

Σε δίνη βυθίζεται η μετοχή της Εθνικής,  σε τροχιά επιταχυνόμενης διολίσθησης κινούνται όλα τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. 

Οι αλλαγές στους δείκτες   MSCI Greece προκαλούν επίσης έξοδο  επενδυτών από τη μετοχή των ΕΛΠΕ και άλλα εμποροβιομηχανικά blue chips. Το υψηλό πολιτικό ρίσκο που ενισχύεται από τις αποκαλύψεις των Financial Times, καθώς και h εικοτολογία για την AMK της Εθνικής αποτέλεσαν αφορμή για νέο κύμα ρευστοποιήσεων που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε «μίνι κραχ» με απώλειες 4,3% στις 1127,5 μονάδες.

Η αντίδραση της Τετάρτης αποδείχθηκε βραχύβια, ενώ η σημερινή πτώση ακυρώνει όποιες θετικές τεχνικές ενδείξεις. Αναλυτές εκτιμούν βέβαια ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει φτάσει σε ισχυρά επίπεδα στήριξης και αναμένεται να δώσει σημαντική ανοδική αντίδραση.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν οποιαδήποτε κίνηση εντός των επομένων 10-15 ημερών σπασμωδική και αναμένουν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για να επανατοποθετηθούν στην αγορά, εκτιμώντας ότι μόνο αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να αποτιμήσει τις εξελίξεις.

Όσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, θολώνει και το οικονομικό τοπίο, καθώς η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να εξελιχθεί σε… μάχη, ενώ οι λύσεις που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος κινούνται στη βάση της παροχής νέου δανείου και της διατήρησης ενός σκληρού εποπτικού μηχανισμού, ενδεχομένως χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Αρνητική ένδειξη είναι ο αυξημένος τζίρος που στις 15:30 κινείται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα 240 εκατ. Εξ αυτών τα 17 εκατ. αφορούν πακέτα. Τα 104 εκατ. περίπου αφορούν συναλλαγές στη μετοχή της  Εθνικής, οι οποίες αποτελούν  ένδειξη αναδιάταξης θέσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια, που «συνωστίζονται στην έξοδο», προσπαθώντας να πουλήσουν ακόμη και στο ακόμα και στο -12%.

Περίπου 5,5% χάνουν η Πειραιώς και η Alpha, 3,5% η Eurobank, 4% η Attica Bank.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του FT25 μόνον μία βρίσκεται οριακά σε θετικό έδαφος (Coca Cola +0,3%). Τα ΕΛΠΕ και η MIG  υποχωρούν κατά 7%, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Frigoglass -5%, ΔΕΗ και ΣΩΛΚ -3,7%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ιτώρα στις  1.136-1137 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,5%.  Ο δείκτης FT25 γράφει απώλειες 3,4%, ενώ ο τραπεζικός βυθίζεται στο -5,9%

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς οι πιέσεις δεν εκτονώνονται, ενώ οι μαζικές πωλήσεις στην Εθνική ενισχύονται από τον πανικό που έχει καταλάβει χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποιες κλείνουν άρον-άρον θέσεις long στα ΣΜΕ.

Το ιδιαίτερα αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα και η καταβύθιση των τιμών των μετοχών εκτιμάται ότι θα έχουν αλυσιδωτές παρενέργειες σε πολιτικό και οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο, τουλάχιστον βραχυχρόνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν υπό ευθεία αμφισβήτηση το success story της κυβέρνησης ενώ δημιουργούν ερωτηματικά για το προφίλ των επενδυτών που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής Τράπεζας.

sofokleousin.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news