Home » , , , , » Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά Η κυβέρνηση επαναφέρει τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα προ κρίσης

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά Η κυβέρνηση επαναφέρει τους μισθούς των δικαστών στα επίπεδα προ κρίσης

Οι μειώσεις είχαν επιβληθεί τον Αύγουστο του 2012 - Επιπλέον επιστρέφουν αναδρομικά όσα έχουν περικοπεί - Με την ρύθμιση ανοίγει παράθυρο για αύξηση και της βουλευτικής αποζημίωσης - Η «αναπροσαρμογή» δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές, λέει η Βούλτεψη

Τροπολογία – συμμόρφωση με την απόφαση του μισθοδικείου που δικαιώνει τους δικαστικούς και κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών τους κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των μισθών των δικαστικών αλλά και η αναδρομική καταβολή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφόρων θα επιφέρει ετήσια δαπάνη ύψους περίπου 170 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι περικοπές είχαν επιβληθεί τον Αύγουστο του 2012 με το σχέδιο νόμου «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016».

Ωστόσο όπως αναφέρεται η δαπάνη έχει προβλεφτεί στο πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και συνεπώς δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, από το παραπάνω ποσό  τα 49.400.000 ευρώ αφορούν ετήσια δαπάνη από την αύξηση των μισθών (αναπροσαρμογή στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον Αύγουστο του 2012) των εν ενεργεία και 20.160.000 ευρώ την αναπροσαρμογή των συντάξεων τους.

Επίσης προκαλείται εφάπαξ δαπάνη από την αναδρομική καταβολή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που εκτιμάται σε 99.760.000 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τους πίνακες που συνοδεύουν την τροπολογία επέρχονται οι εξής μεταβολές:

Πρόεδρος Αρείου Πάγου και αντίστοιχοι:

Βασικός Μισθός: 4.134 ευρώ από 3.023 ευρώ

Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι 3.721 ευρώ από 2.880 ευρώ

Αρεοπαγίτης και αντίστοιχοι 3.307 ευρώ από 2.525 ευρώ

Εφέτης και αντίστοιχοι 2.894 ευρώ από 2.258 ευρώ

Πρόεδρος Πρωτοδικείου και αντίστοιχοι 2.480 ευρώ από 2.009 ευρώ

Πρωτοδίκης και αντίστοιχοι 2.067 ευρώ από 1.778 ευρώ

Πρόεδρος Πρωτοδικείου και αντίστοιχοι 1.654 ευρώ από 1.511 ευρω

Ειρηνοδίκης Δ τάξης 1.488 ευρώ από 1.369

Πέραν αυτών αναπροσαρμόζεται και το «Επίδομα για τη Δημιουργία και ενημέρωση Βιβλιοθήκης» το οποίο υπολογίζεται πλέον από 688,16 ευρώ  (από 500 ευρώ) για τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και αντίστοιχους έως 344,08 ευρώ (από 316 ευρώ) για Ειρηνοδίκες Γ' και Δ' τάξης και αντίστοιχους.

Επίσης αυξάνεται και η «πάγια μηνιαία αποζημίωση λόγω παραμονής στην έδρα κλπ» και διαμορφώνεται σε 769,12 ευρώ από 560 ευρώ για τους Προέδρους Πρωτοδικών  και σε 644,44 ευρώ από 460 για τους Ειρηνοδίκες Δ τάξης εως και πρωτοδίκες.



Βούλτεψη: Η αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές

Μετά την γνωστοποίηση της προκλητικής τροπολογίας με την οποία οι μισθοί των δικαστικών επανέρχονται στα επίπεδα προ κρίσης και μάλιστα προβλέπεται ακόμη και η καταβολή αναδρομικών όλων των ποσών που είχαν απωλέσει οι δικαστικοί λειτουργοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η αναπροσαρμογή δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.

«Σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών,  λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η δήλωση της κυρίας Βούλτεψη σημαίνει ότι το Σώμα κατά την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού της Βουλής θα αποφασίσει την μη αναπροσαρμογή του σχετικού κονδυλίου.

Από την άλλη όμως η πολιτική εντολή του κ. Αντώνη Σαμαρά δεν δεσμεύει τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι μπορούν να προσφύγουν στο μισθοδικείο απαιτώντας ανάλογη αύξηση των συντάξεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ζ’ ψήφισμα της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής η βουλευτική αποζημίωση πρέπει να είναι ίση με τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών.



protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news