Home » » ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ !!!! Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ !!!! Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ !!!! 

Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα στη Νιγηρία προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές στη δυτική Αφρική και τη Βρετανία προκειμένου να φρενάρουν τον κίνδυνο μετάδοσης της θανατηφόρας ασθένειας.


Συναγερμό κήρυξε το CDC για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Στη Νιγηρία, με αφορμή την επιδημία έληξε η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών (Pics) 


Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν σήμερα το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

"Η ενεργοποίηση (του συναγερμού) μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση", εξήγησε ο Τομ Σκίνερ.

"Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1", συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί 932 θάνατοι σε σύνολο 1.711 κρουσμάτων της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.




Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Νιγηρίας (NMA), που είχε την πρωτοβουλία, ανέφεραν ως βασική αιτία για τον τερματισμό της απεργίας "την εμφάνιση του ιού Έμπολα" στη χώρα.




Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90% μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.

Το χειρότερο σενάριο για την εξάπλωση - Ποιες χώρες ενδέχεται να χτυπήσει

Το χειρότερο σενάριο έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο γιατρός Derek Gatherer, καθηγητής στο Lancaster University, αναφέρει στο Vox:

"Αν είσαι ιατρός στη Σιέρα Λεόνε ή στη Γουΐνέα είναι πολύ πιθανό να μην έχεις γάντια και μάσκα για να εξετάσεις τον ασθενή. Υπάρχει έλλειψη σε βασικά είδη που χρειαζόμαστε εκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ακόμα και σε επίπεδο διάγνωσης, πριν δηλαδή διαπιστωθεί αν ο άνθρωπος που έρχεται σε εμάς νοσεί από τον Έμπολα ή όχι. 

Έτσι, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα άτομα να ταξιδέψουν με αεροπλάνα εκτός αυτών των κρατών προς τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη".




 Σε ότι αφορά τις πτήσεις από τα κράτη στα οποία έχουν διαπιστωθεί κρούσματα και θάνατοι, το 29,6% των πτήσεων φεύγει προς Ευρώπη, το 6,5% προς την ανατολική Μεσόγειο, το 2,5% προς ΗΠΑ, το 3,1% προς τον δυτικό Ειρηνικό και το 1,5 % προς τον Καναδά.

Σε περίπτωση που η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα, που έχει ποτέ καταγραφεί, φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες,  ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει "τη σύλληψη και την εξέταση οποιουδήποτε πολίτη για τον οποίο υπάρχει εύλογη υποψία ότι έχει μολυνθεί με μεταδοτική ασθένεια". 

Οι πολίτες αυτοί "επιτρέπεται να κρατούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί αναγκαίο".

Σε περίπτωση που ο Έμπολα φτάσει όντως στην Αμερική και αρχίσει να εξαπλώνεται, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) θα είναι να εκδώσει οδηγία "απομόνωσης ή καραντίνας".

Η "απομόνωση" δεν θα είναι εθελοντική.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής – Γουΐνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα στη Νιγηρία προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές στη δυτική Αφρική και τη Βρετανία προκειμένου να φρενάρουν τον κίνδυνο μετάδοσης της θανατηφόρας ασθένειας.

Την ώρα που στη Δυτική Αφρική η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με την Σιέρα Λεόνε να κλείνει τα σύνορα και τη Λιβερία να βάζει λουκέτα στα σχολεία, ο ΠΟΥ διευκρίνισε πάντως πως για την ώρα δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Vox.com)




Η ασθένεια του ιού Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι ιογενής λοίμωξη με σποραδικές εξάρσεις στην αφρικανική ήπειρο που προκαλείται από τον ιό Έμπολα

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα εμφανίζονται απο δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται, επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα Σε αυτό το σημείο αναφέρονται ενίοτε αιμορραγικά προβλήματα και εντός μιας εβδομάδας περίπου αναπτύσσεται σοκ, κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας.[1].

Αιτία και διάγνωση

Η νόσος προκαλείται από κάποιο από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Η ασθένεια μεταδίδεται όταν έλθει κανείς σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι νυχτερίδες της υποοικογένειας Pteropodinae που αφθονούν στα αφρικανικά δάση θεωρείται ότι μεταφέρουν τον ιό χωρίς να προσβάλλονται από αυτόν.[2]. Επίσης, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και από το γένος των νυκτερίδων tadarida, υποδηλώνοντας ότι οι νυχτερίδες είναι πηγή του ιού. Ο ιός Μάρμπουργκ, που σχετίζεται με τον Έμπολα, βρέθηκε επίσης στην υπο-οικογένεια Pteropodinae στην Ουγκάντα[3]. Από τη στιγμή που επιμολύνεται ένας οργανισμός, η ασθένεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους. Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα και άλλου είδους αιμορραγικός πυρετός. Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση[1].

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης από μολυσμένους πιθήκους και χοίρους σε ανθρώπους. Τούτο σημαίνει προληπτικούς ελέγχους αυτών των ζώων για μόλυνση, επακόλουθη θανάτωση εφόσον αποδειχθούν θετικά στον ιό και κατάλληλο ενταφιασμό. Το κατάλληλο μαγείρεμα του κρέατος και η προστατευτική ενδυμασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και χειρισμού κρεάτων είναι επίσης επιβοηθητική, όπως και η προστατευτική ενδυμασία και το πλύσιμο των χεριών, όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Δείγματα σωματικών υγρών και ιστών από νοσήσαντες χρειάζονται ειδικό χειρισμό[1].

Θεραπεία, πρόγνωση και επιδημιολογία

Δεν υπάρχει απλή θεραπεία για τον ιό. Ανάμεσα στις προσπάθειες για τη βοήθεια νοσούντων περιλαμβάνονται η ενυδάτωση με στοματική παροχή υγρών, ή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών[1]. Η ασθένεια έχει υψηλό αριθμό θανάτων, από 50% έως 90% όσων προσβάλλονται από τον ιό[1][4]. Οι σποραδικές εξάρσεις πιστοποιημένων επιδημιών από την ασθένεια του ιού Έμπολα συμβαίνουν τυπικά σε υποτροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής[1]. Μεταξύ του 1976, οπότε ταυτοποιήθηκε ο ιός για πρώτη φορά, και του 2014 που επανεμφανίστηκε, μολύνθηκαν λιγότερα από 1.000 άτομα[1][5]. Η μεγαλύτερη έξαρση έως σήμερα είναι η έξαρση του ιού Έμπολα 2014, που επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Η ασθένεια σε αυτή την περίοδο ταυτοποιήθηκε στο Σουδάν και το Κονγκό. Παρόλες τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, όμως, δε στάθηκε έως σήμερα δυνατή η παρασκευή του[1]. Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε πρωτεύοντα[6].

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news