Home » , » Λύπη, η βασίλισσα των συναισθημάτων

Λύπη, η βασίλισσα των συναισθημάτων

Νεα Βελγική έρευνα υποστηρίζει πως η λύπη, που είναι αποτέλεσμα τραυματικών εμπειριών στη ζωή του ατόμου διαρκεί περισσότερο από καάθε άλλο συναίσθημα. Ξεπερνά σε διάρκει ακόμη και συναισθήματα που ο άνθρωπος θεωρεί ανυπέρβλητα, όπως είναι η ντροπή, η έκπληξη, ο θυμός ή και η βαρεμάρα. Η έρευνα έστρεψε το ένδιαφέρον αποκλειστικά στα συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο από άλλα, συγκρίνοντας τη διάρκεια των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχολογίας "Motivation and Emotion", με επικεφαλείς τους Φιλίπ Βερντουάν και Σάσκια Λαβρίσεν από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν, βασίστηκε σε 233 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που περιέγραψαν 27 συναισθήματα που ένοιωσαν στο παρελθόν, τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτά, όπως και τον τρόπο που τα αντιμετώπισαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συναίσθημα με τη μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα, ήταν αυτό της λύπης, κυρίως, γιατί προκαλείται από σοβαρές και δυσάρεστες αιτίες, όπως είιναι ο θάνατος ή κάποιο ατύχημα. Ενώ, μεταξύ των συναισθήματαων που εμφανίζονται και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως και μικρότερο αντίκτυπο στο άτομο είναι η ντροπή, ο φόβος, η βαρεμάρα, η έκπληξη, η ανακούφιση και άλλα. Ακόμη, η έρευνα έδειξε χαρακτηριστικά ότι η ενοχή διαρκεί περισσότερο από τη ντροπή και το άγχος περισσότερο από τον φόβο.


Όσον αφορά τη βαρεμάρα, που είναι ένα από τα συναισθήματα που νιώθουν πιο συχνά οι άνθρωποι και φαίνετσι να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια, κατά τις εκτιμήσεις που κάνουν τα άτομα κατά τη διάρκεια του αισθήματος, στην πραγματικότητα διαρκέι πολύ λιγότερο από τον εκτιμώμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αισθήματα που έχουν μικρή διάρκεια σχετίζονται με γεγονότα που έχουν μικρή προσωπική σημασία. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερη επίδραση έχει ένα γεγονός στο άτομο τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διάρκεια του συγκεκριμένου συναισθήματος που προκλήθηκε από αυτό. Μάλιστα, αυτή η διάρκεια μπορεί να παραταθεί, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν να σκέφτονται ξανά και ξανά το περιστατικό που τους προκάλεσε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Κατά τον Βερντουάν, το «κλειδί» για τη διάρκεια ενός οποιουδήποτε συναισθήματος, είναι το στοχαστικό «αναμάσημα» του συμβάντος και του αντίστοιχου συναισθήματος στο μυαλό κάποιου, πράγμα που ισχύει και γαι τα αρνητικά, αλλά και γιοα τα θετικά συναισθήματα.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news