Home » , , » ΣΗΜΕΡΑ 22.00 - 01.00 ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ 22.00 - 01.00 ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

LIVE ΣΤΟ RADIO ROUMELI NEWS FM 98 LAMIA CENTRAL HELLAS
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ " ΣΑΜΟΥΡΚΑ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
LISTEN LIVE


1) www.radioroumelinews.blogspot.gr
2) www.radioroumelinews.caster.fm

Μια εκπομπή ελεύθερου σχολιασμού για όλα όσα μάς καίνε.
Αν αγαπάτε το αληθινό ραδιόφωνο ,αν βαρεθήκατε να ακούτε συνέχεια τα ίδια...
Aν το ραδιόφωνο για σας,σημαίνει ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση και κυρίως σεβασμός στον ακροατή.. τότε.. ελάτε στην όμορφη παρέα μας..!
Kάθε βράδυ, το ταξίδι... ξεκινά στις 22:00 συντονιστείτε..!!!

Δεύτερα έως Παρασκευή στο Radio Roumeli News fm 98.00 Λαμία .
Eσωτερική παραγωγή - επιμέλεια παρουσίαση Νίκος Σαμούρκας
Γραμμή επικοινωνίας 6975675005
e-mail rumelifm@otenet.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΛΙΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος γεννήθηκε το 1958 και μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας, πήγε στο Γυμνάσιο του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και όλα αυτά τα χρόνια έζησε και έμαθε πως λειτουργεί ένα αγροτικό νοικοκυριό σε ένα ζωντανό ορεινό χωριό, όπως αυτό εξελίχθηκε από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι την εποχή που άρχισε να διαλύεται η ύπαιθρος και ο κόσμος να συγκεντρώνεται στις πόλεις και στις πεδινές περιοχές.
Από το 1980 ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος – συντάκτης ύλης στις ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, όπως «Κέρδος», «Βραδυνή», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» κ.ά. και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά. 


Η μεγαλύτερη θητεία του σε εφημερίδες ήταν στην «Ελευθεροτυπία» στις σελίδες της οποίας άρχισε να δημοσιεύει ρεπορτάζ, έρευνες, άρθρα και φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα στη στήλη «Μικρές πατρίδες» και το έργο αυτό συνεχίζει τώρα στο διαδίκτυο και κυρίως στον ιστοχώρο actimon.blogspot.cm καθώς και σε άλλους σχετικούς δικτυακούς χώρους.

Το έργο του Ηλία Γ. Προβόπουλου είναι επικεντρωμένο στους ανθρώπους της υπαίθρου, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ από τον τόπο τους και ασχολούνται ακόμη δημιουργικά με την πρωτογενή παραγωγή και το εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και με ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους. 


Στην ουσία πρόκειται για την διάσωση της μνήμης και καταγραφής ορισμένων πλέον υπαρκτών λειτουργιών των ομάδων και των κοινοτήτων μέσα στον κύκλο του χρόνου που είχαν στόχο την επάρκεια των αγαθών αποκλειστικά με τις δυνάμεις των ανθρώπων και των ζώων και με τα ελάχιστα μέσα παραγωγής χωρίς να εξαρτώνται από την αγορά και την πληρωμένη ενέργεια. 

Τούτο θεωρεί ως φόρο τιμής στην πρώτη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων που με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις που κατόρθωσε και ανέστησε τη ρημαγμένη Ελλάδα.

Δεν ασχολείται όμως μόνο με τους ανθρώπους που συναντά σήμερα στα χωριά που επισκέπτεται αλλά ασχολείται και καταγράφει τα ταπεινά σημάδια που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι σε διάφορους ξεχασμένους ή διαλυμένους οικισμούς και στα βουνά και στα νησιά. 


Αυτά του χρησιμεύουν να αναζητά τις ιστορίες των ανθρώπων που τα δημιούργησαν και να ανασυνθέτει την εποχή τους είτε σε περιόδους ειρήνης είτε σε εποχές πολέμου και καταστροφών, όπως οι σεισμοί του 1966 που διέλυσαν τις ορεινές τοπικές κοινωνίες σε όλο το συγκρότημα του Αχελώου και ειδικά στην Ευρυτανία και τα Άγραφα.

Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος που πλέον μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ των Αθηνών και της Μεγάλης Κάψης που σιγά – σιγά προετοιμάζεται να εγκατασταθεί μόνιμα, έχει γράψει τα βιβλία «Ορεινή Πατρίδα – Στην Πίνδο, στον Άσπρο» (Έκδοση της Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Τρικάλων (2007), «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του» (2010) και το οποίο αναφέρεται στη ζωή ενός ανθρώπου στην Αμοργό που παρά τη σωματική μειονεξία του έκανε τέχνη στις πέτρες του οικισμού Ασφοντυλίτης και εφέτος εξέδωσε το βιβλίο «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων» με θέμα το πώς οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδα (Δολόπων) Καρδίτσας κατάφεραν μετά την τραγική δεκαετία 1940-1950 να αναστήσουν το ρημαγμένο χωριό τους. 


Όσον αφορά την νεότερη ιστορία, έχει γράψει παλιότερα το βιβλίο «Βίνιανη, η πρωτεύουσα των βουνών» (1998) και επιμελήθηκε μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο από τη Δομνίστα, μια ανθολογία για τα ποιήματα τα τραγούδια που γράφτηκαν για τον Άρη Βελουχιώτη ενώ ετοιμάζει ένα άλλο για τις τελευταίες ημέρες του πρώτου καπετάνιου της Ρούμελης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news