Home » , , , , , , » Πικετί: Γιατί αρνούμαστε στην Ελλάδα τη λύση που έσωσε τη Γερμανία το 1953;

Πικετί: Γιατί αρνούμαστε στην Ελλάδα τη λύση που έσωσε τη Γερμανία το 1953;

Αμηχανία προκάλεσε ο διάσημος οικονομολόγος Τομάς Πικετί κατά τη διάρκεια βράβευσής του στο Βερολίνο, όταν πρότεινε διαγραφή του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη διαγραφή του γερμανικού χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πικετί παρευρέθη στο Βερολίνο σε εκδήλωση για τη βράβευσή του με το Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου από το ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, στην οποία ήταν παρών και ο δήμαρχος του Αμβούργου και σημαίνον στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Και δεν άργησε να ρίξει τη «βόμβα».
Όπως ανέφερε, η Μεγάλη Βρετανία μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν μεγαλύτερο χρέος από αυτό που έχει σήμερα η Ελλάδα, που ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ. Πώς ξεπλήρωσαν τα χρέη τους; Η μεν Βρετανία τα κατάφερε με μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα – αλλά στην πρόσφορη περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, και ακόμα κι έτσι της πήρε σχεδόν 100 χρόνια. Είναι φανερό ότι αυτό το παράδειγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, επεσήμανε.
Τι γίνεται όμως με το παράδειγμα της Γερμανίας; Η κατεστραμμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία είδε το 1953 τα χρέη της να διαγράφονται σε ένα μεγάλο μέρος από τους συμμάχους, και αυτό της επέτρεψε να γίνει και πάλι οικονομική υπερδύναμη. «Γιατί να μην προκρίνουμε μία ανάλογη λύση για την Ελλάδα και σήμερα;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας επίσης την απορία γιατί να αρνείται η Ευρώπη τη λύση που δέχθηκε να δώσει για τη Γερμανία το 1953.
Όταν πήρε αργότερα το λόγο ο Όλαφ Σολτς, διαφώνησε ανοιχτά με τον Πικετί, υποστηρίζοντας πως η διαγραφή ελληνικού χρέους θα ήταν άδικη, αλλά και ανούσια, αφού αυτό που χρειάζεται η χώρα μας κατά τον ίδιο είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σχολίασε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη βοηθηθεί, και μάλιστα από χώρες πιο φτωχές, όπως η Σλοβενία, και κάλεσε την κυβέρνηση να φορολογήσει τους πιο πλούσιους.
Η απάντηση του Πικετί; «Ζητάμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, όμως αυτοί στέλνουν τα λεφτά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που αρνούνται να δώσουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τους πελάτες τους»...

koutipandoras.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news