Home » , » Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό


Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς δίνουν από το απόγευμα της Παρασκευής 140 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή του Υμηττού καθώς παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει, υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας,

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπο του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκο Τσόγκα έχουν αποχωρήσει από όλα τα μέτωπα οι εναέριες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. 


Όπως είπε ο κ. Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι.

Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Καρέα συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού.

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την Παρασκευή την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.


Πάντως, πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.

Δυστυχώς, ο καιρός δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες καθώς και το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί για αυτό και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος.









Ώρα 18:23, η φωτιά καίει τα παλιά κτίρια της Εργάνης στον Υμηττό, σε απόσταση αναπνοής από το στρατόπεδο Σακέτα.

Ώρα 18:20 ,η φωτιά καίει τα παλιά λατομεία στην Αργυρούπολη

«Επειδή δεν είχαμε ρεύμα για περαιτέρω ενημέρωση αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι η φωτιά έχει φτάσει στο βουνό και στα σπίτια της περιοχής. Και έχει κατεύθυνση, όπως μάθαμε, προς Αργυρόπουλη» είπε στο protothema.gr, υπάλληλος καφέ της περιοχής.

«Η κατάσταση εκεί πέρα, στα Αστυνομικά της Ηλιούπολης είναι τραγική. Εμείς είμαστε στην Αγία Μαύρα, αλλά βλέπουμε τους καπνούς επάνω εκεί», πρόσθεσε ένας άλλος μάρτυρας. Iδιοκτητης περιπτέρου επί της λεωφόρου Αγίου Ιωάννη δήλωσε στο protothema.gr: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο πια, στα προσφυγικά. Τώρα έχουμε τον καπνό και τη στάχτη. Πιστεύω ότι ξεφύγαμε από τον κίνδυνο. Η φωτιά κατευθύνεται προς την Άνω Ηλιούπολη».

Κάτοικοι του Καρέα κατήγγειλαν νωρίτερα ότι εμανίστηκαν πυροσβεστικά οχήματα χωρίς νερό! Οπως είπαν χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το θέμα: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πάνω από 10 πυροσβεστικά οχήματα σε επιφυλακή κάθε καλοκαίρι. Φέτος υπήρχαν μόνο τρία και αυτά χωρίς νερό!».

Για εμπρησμό μιλούν οι δήμαρχοι Κορωπίου και Βύρωνα
Για εμπρησμό έκαναν λόγο οι δήμαρχοι Κορωπίου και Βύρωνα, μιλώντας για τη μεγάλη φωτιά στον Υμηττό, καθώς ξέσπασε σε πολλά διαφορετικά σημεία, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Σε δηλώσεις τους στο protothema.gr, έκαναν έκκληση στον κόσμο, αν εντοπίσουν ύποπτα άτομα στην περιοχή, να επικοινωνήσουν με τις Αρχές. 


 Παλεύουν με τις φλόγες στη Μαλακάσα οι πυροσβέστες




Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Υπενθυμίζεται ότι δύσκολη μέρα θα είναι και η αυριανή λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς γι αυτό και στην Αττική απαγορεύθηκε η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση και στα άλση ενώ σε επιφυλακή είναι και η αστυνομία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news