Home » , , » Στις χειρότερες χώρες να γεράσει κάποιος η Ελλάδα - Χειρότερα από Αλβανία και Μπαγκλαντές

Στις χειρότερες χώρες να γεράσει κάποιος η Ελλάδα - Χειρότερα από Αλβανία και Μπαγκλαντές

Η Ελβετία είναι η καλύτερη χώρα να γερνάει κανείς. Ακολουθούν η Νορβηγία και η Σουηδία, ενώ για την Ελλάδα... δε μένουν πολλά περιθώρια ενθουσιασμού. Αυτά προκύπτουν από τη  νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη ποιότητας γηρατειών(Global AgeWatch Index), σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Όσες χώρες -όλες στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική- επενδύουν συστηματικά για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων (υψηλότερες συντάξεις, καλύτερη περίθαλψη, μεγαλύτερη ασφάλεια κλπ.), και το γενικότερο περιβάλλον για την τρίτη ηλικία, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Κύπρος (30), η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75).

Ο δείκτης καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.α.

Η έρευνα δε σταματά εδώ, καθώς κάνει λόγο και για το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής , το οποίο μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη.

Τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Ν. Κορέα έως μόνο 1,6% στην Ισλανδία. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες εργαζόμενες συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο χαμηλά;

Η έκθεση -με επικεφαλής τον καθηγητή Ασγκάρ Ζαϊντί του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον- επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον Δείκτη, έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), ενώ σε 7,7% υπολογίζεται το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών.

Όμως, το περιβάλλον στη χώρα μας δε διευκολύνει τη ζωή ενός ηλικιωμένου, και έτσι, λόγω των πολύ κακών συνθηκών, 'πέφτουμε' στην 91η θέση, σε συνδυασμό με το κομμάτι των Μ.Μ.Μ που μας ρίχνουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά,(53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).

Η έκθεση αναφέρει ότι, το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα έχουν συγγενείς στους οποίους μπορούν να βασιστούν σε περίπτωση ανάγκης. Μόνο το 48% δηλώνουν ότι νιώθουν ασφαλείς να περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα στη γειτονιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

Τι σημαίνουν τα λόγια του Ιησού «η πίστη σου σε έσωσε»;

Ένας τρόπος, με τον οποίο πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα θαύματα χωρίς να «υποχρεωθούν» να πιστέψουν ότι υπάρχει Θεός (γιατί αυτό θ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews