Home » , , , , » Δολοφονικές επιθέσεις για αρχαίους θησαυρούς

Δολοφονικές επιθέσεις για αρχαίους θησαυρούς

Εκτός από τα κόκαλα των Σαλαμινομάχων, που είναι βέβαιο ότι θα... τρίζουν με όλα αυτά που συμβαίνουν στο δήμο Αμπελακίων της Σαλαμίνας -όπου βρίσκεται και ο όρμος που έγινε η ναυμαχία- σίγουρα «τρίζουν» και τα κόκαλα ενός πολίτη, ο οποίος έπεσε δύο φορές (!) θύμα δολοφονικής επίθεσης. 

Πρόκειται για τον Νικόλαο Δεβελέκο, ο οποίος επιχείρησε να αποκαλύψει τα οικονομικά συμφέροντα εξαιτίας των οποίων έχουν «θαφτεί» ανεκτίμητοι θησαυροί της θαλάσσιας περιοχής (ακόμη και τριήρεις της ιστορικής ναυμαχίας) κάτω από τη λυματολάσπη!

Εκείνοι που δεν έχουν επισκεφτεί την περιοχή θα σκέφτονται ότι στο σημείο θα έπρεπε να υπάρχουν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, απομεινάρια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ωστόσο, ο φωτογραφικός φακός της «Εspresso» αποκαλύπτει πως αντ’ αυτών έχουν ξεφυτρώσει ναυπηγεία και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει νους ανθρώπου και η περιοχή θυμίζει πλέον τη... «ναυμαχία των ναυπηγείων».

Ξεναγώντας μας στο χώρο, ο πρόεδρος του συλλόγου «Αιαντίς» Χρήστος Μαριδάκης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται σε έναν από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς τόπους της χώρας:

«Εχει καταστρατηγηθεί οποιαδήποτε έννοια της νομιμότητας. Στο χώρο που είμαστε αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με το ντοκουμέντο αυτό, η Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων λέει ξεκάθαρα ότι ο όρμος των Αμπελακίων αποτελούσε τον λιμένα της αρχαίας Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στα βόρεια και δυτικά του λιμένα από την ακτή του Καματερού έως την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 


Συνεπώς ο όρμος των Αμπελακίων και η χερσόνησος Πούντα αποτελούν μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας χώρο και θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από τον όρμο οι εγκαταστάσεις και να μετατραπεί μαζί με την αρχαία πόλη σε αρχαιολογικό χώρο και τόπο τουριστικό».

Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει υπογραφεί τον Ιούνιο του 1999...

«Ο βυθός έχει τις τριήρεις της ναυμαχίας, αλλά δυστυχώς έχουν καταστραφεί από τη λυματολάσπη που ρίχνουν τα ναυπηγεία στο βυθό. Επίσης πολλά από τα αρχαία έχουν κλαπεί από ανθρώπους που έρχονταν τη νύχτα και αλώνιζαν ανενόχλητοι το βυθό, παίρνοντας τα περισσότερα από τα αρχαία που υπήρχαν» εξηγεί ο κ. Μαριδάκης.


«Δεν θέλουν να μιλήσω για τα εγκλήματά τους»

«Ανθρωπος που ασχολήθηκε με τη φύλαξη του χώρου τα βράδια και είδε πολλά, πριν από ένα χρόνο δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους για το θέμα αυτό» εξηγεί ο κ. Μαριδάκης. Η «Εspresso» επικοινώνησε με το συγκεκριμένο άνθρωπο και επιβεβαίωσε την καταγγελία. Πρόκειται για τον Νικόλαο Δεβελέκο, πρόεδρο του περιβαλλοντολογικού συλλόγου Σαλαμίνας «Η Ανάπλαση».

«Κάποιοι θέλουν να μου κλείσουν το στόμα και θα χαρούν πάρα πολύ να με δουν νεκρό. Αυτή τη φορά ήταν καθαρό ότι είχαν στόχο να μου αφαιρέσουν τη ζωή. Ηταν το μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου. Βρισκόμουν στο γραφείο του συλλόγου μας όταν δέχτηκα δολοφονική επίθεση από δύο ροπαλοφόρους, οι οποίοι με χτύπησαν με βάναυσο τρόπο στο κεφάλι και σε όλο το σώμα μέχρι αναισθησίας. 


Αφού συνήλθα πήγα μόνος μου στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και έλαβα τις πρώτες βοήθειες. Υστερα από δύο εικοσιτετράωρα, την Κυριακή το απόγευμα, που βρήκα τη μνήμη μου ειδοποίησα την αστυνομία του νησιού και μου είπαν να πάω την επόμενη μέρα το πρωί να υποβάλω μήνυση, όπως και έκανα».

Και ο κ. Δεβελέκος καταλήγει: «Θέλω να καταδικάσω τις εγκληματικές ενέργειες τέτοιου είδους από όπου και αν προέρχονται και οι οποίες έχουν σκοπό διά της βίας να αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένοι άνθρωποι να διορθώσουν τα εγκλήματα που έχουν γίνει. 


Ζητούμε από όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού να καταδικάσουν με όλους τους τρόπους το αποτρόπαιο γεγονός και από την αστυνομία να μας προστατεύσει από τους εγκληματίες, διότι νιώθουμε απροστάτευτοι».

http://www.espressonews.gr

Translate

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις Μήνα

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews