Ερωτική ζωή και κατάθλιψη

Περίπου 18 εκατομμύρια αμερικανοί υποφέρουν από κατάθλιψη και περίπου 20 εκατομμύρια εκτιμάται πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη σύναψη ερωτικών σχέσεων. 

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, να υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες.

Η σύναψή μιας ερωτικής σχέσης όμως είναι αρκετά δύσκολη στην περίπτωση ενός ατόμου που υποφέρει από κατάθλιψη. 


Οι ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όταν κανείς δυσκολεύεται να χαμογελάσει, εάν βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία αναμένεται να είναι χαρούμενος, μπορεί να αισθανθεί ακόμα χειρότερα.

Ένας άνθρωπος λοιπόν που υποφέρει από κατάθλιψη αντιμετωπίζει σαφώς παραπάνω δυσκολίες στην ερωτική του ζωή. 


Μια νέα σχέση μπορεί για παράδειγμα, να ενισχύσει κάποιες από τις δυσκολίες και τα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν την καταθλιπτική διαταραχή, όπως είναι για παράδειγμα η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μειωμένη libido.

 Για να μπορέσει το άτομο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ερωτικής ζωής, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Σήμερα, η αυξημένη πληροφόρηση κι ενημέρωση για την κατάθλιψη έχουν βοηθήσει στον περιορισμό του στιγματισμού των ατόμων που υποφέρουν από κάποια ψυχική νόσο. 


Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν φαρμακοθεραπεία, ή/και απευθύνονται σε ψυχοθεραπευτή με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Στην Αμερική μάλιστα εκτιμάται πως πάνω από το 80% των ατόμων που αναζητούν θεραπεία, ανακουφίζονται εν τέλει από τα συμπτώματα τους.

Ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που τίθενται αναφορικά με την επανέναρξη της ερωτικής ζωής ενός ατόμου που έχει έρθει αντιμέτωπος με μια διαταραχή συναισθήματος, είναι κατά πόσο είναι έτοιμο να ενδιαφερθεί πραγματικά για κάποιον άλλο. 


Πρέπει κανείς να είναι ικανός να φροντίζει τον ίδιο του τον εαυτό πρώτα για να μπορέσει να προχωρήσει με επιτυχία σε μια σχέση. Η συνέπεια στη θεραπεία και η ύπαρξη ενός σταθερού υποστηρικτικού δικτύου μπορεί να βοηθήσουν στην προετοιμασία του ατόμου. 

Η ψυχοθεραπεία βοηθά επίσης στο να αναγνωρίσει το άτομο τι δεν πήγε καλά σε προηγούμενες σχέσεις και να αποφύγει την επανάληψη των ίδιων μοτίβων. 

Είναι πολύ σημαντικό όμως, ο θεραπευμένος να πάρει το χρόνο του και να μην ξεκινήσει μια σχέση αν ακόμα δε νιώθει έτοιμος.

Όταν το άτομο νιώσει έτοιμο να συνεχίσει την ερωτική του ζωή, προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα. Πότε είναι σωστό να αποκαλυφθεί το πρόβλημα της κατάθλιψης; 


Οι ειδικοί εδώ υποστηρίζουν πως τα άτομα δεν πρέπει να εκλαμβάνουν την εξομολόγηση του προβλήματος τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κιόλας ραντεβού, ως ηθική οφειλή προς το πιθανό μελλοντικό τους σύντροφο. 

Μια σωστή στιγμή θα ήταν ίσως όταν οι δύο σύντροφοι συνάψουν πλέον μια ερωτική σχέση, ή όταν αρχίσουν να ενδιαφέρονται πιο βαθειά ο ένας για τον άλλο. 

Το ζήτημα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να προκύψει φυσικά κι αβίαστα κατά την εξέλιξη μιας συζήτησης.

Όταν τελικά το άτομο αποφασίσει να συζητήσει το πρόβλημα της κατάθλιψης, είναι καλό να τονίσει στο σύντροφό του ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτόν και τη σχέση τους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο να μοιραστεί κάτι πολύ προσωπικό. 


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιραστεί ένα πρόβλημα με το οποίο αγωνίζεται εδώ και καιρό και για το οποίο βρίσκεται πλέον σε θεραπεία έτσι ώστε να το αντιμετωπίσει. 

Ο σύντροφος είναι σημαντικό να ενταχθεί στο υποστηρικτικό δίκτυο του ατόμου, έτσι ώστε να γνωρίσει πως μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίζει καλύτερα τις διαταραχές της διάθεσης του.

Αν η φυσική άσκηση για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να έχει καλή διάθεση, ο σύντροφος μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή του ατόμου σε δραστηριότητες που την προάγουν, πολύ συχνά λαμβάνοντας μέρος και ο ίδιος.


Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να επικροτείται από το άτομο η προσπάθεια του συντρόφου να του φτιάξει τη διάθεση, ακόμα και εάν αυτή δεν είναι επιτυχημένη. 


Ο σύντροφος από την άλλη, χρειάζεται ίσως να κατανοήσει από τη μία ότι δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του η καλή διάθεση του αγαπημένου του προσώπου. 

Επίσης θα πρέπει να αντιληφθεί και να αποδεχτεί, ότι δεν μπορεί να έχει υψηλές προσδοκίες αναφορικά με τα αποθέματα ενέργειας ενός ατόμου που υποφέρει από κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ίσως να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες σχετικά με το σχεδιασμό των συναντήσεων και των κοινών τους δραστηριοτήτων.

Τόσο η κατάθλιψη, όσο και κάποια αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. 


Εάν υπάρξουν προβλήματα στη libido το άτομο είναι καλό να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και να συζητήσει εναλλακτικές που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή. 

Παράλληλα μέχρι να βρεθεί η λύση, το άτομο μπορεί να συνεχίσει να δείχνει στο σύντροφό του την έλξη και το ενδιαφέρον του, χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη συνουσίας.

Η κυριαρχία του διαδικτύου σήμερα στο σύγχρονο τρόπο ζωής έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν το ταίρι τους μέσα σε έναν ιστότοπο. 


Υπάρχει μάλιστα εξειδικευμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που προάγει τη γνωριμία ατόμων που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. 

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως δε θα έπρεπε να αποκλείονται και οι άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Το σημαντικό είναι τα άτομα να συνεχίζουν την προσπάθεια και να μην απογοητεύονται μετά από μία ή δυο γνωριμίες που δεν ευοδώθηκαν.

Κάθε άτομο που αγωνίζεται να διαχειριστεί την κατάθλιψη θα πρέπει να θυμάται πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικό τους αγώνα και τα δικά τους προβλήματα που προσπαθούν να αποδεχτούν και να διαχειριστούν. 


Ένα κάποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος, η κατάθλιψη δε θα αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στην εξέλιξη της σχέσης.

Πηγή: cbsnews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

Τι σημαίνουν τα λόγια του Ιησού «η πίστη σου σε έσωσε»;

Ένας τρόπος, με τον οποίο πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα θαύματα χωρίς να «υποχρεωθούν» να πιστέψουν ότι υπάρχει Θεός (γιατί αυτό θ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews