Home » , , , , , » 15 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

15 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

LIVE ΣΤΟ RADIO ROUMELI NEWS "ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ "

1) www.radioroumelinews.blogspot.gr
2) www.radioroumelinews.caster.fm


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι χρειάζεται ημέρα αφιερωμένη στην απλή και καθημερινή πρακτική υγιεινής για το πλύσιμο των χεριών; Κι όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (Public-Private Partnership for Handwashing - PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.
Μια εκπομπή ελεύθερου σχολιασμού για όλα όσα μάς καίνε.
Αν αγαπάτε το αληθινό ραδιόφωνο ,αν βαρεθήκατε να ακούτε συνέχεια τα ίδια...
Aν το ραδιόφωνο για σας,σημαίνει ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση και κυρίως σεβασμός στον ακροατή.. τότε.. ελάτε στην όμορφη παρέα μας..!
Kάθε βράδυ, το ταξίδι... ξεκινά στις 22:00 συντονιστείτε..!!!


Δεύτερα έως Παρασκευή στο Radio Roumeli News fm 98.00 Λαμία .
Eσωτερική παραγωγή - επιμέλεια παρουσίαση Νίκος Σαμούρκας
Eποπτεία:Βασιλική Μπάκα


Γραμμή επικοινωνίας 6975675005
e-mail rumelifm@otenet.gr 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι χρειάζεται ημέρα αφιερωμένη στην απλή και καθημερινή πρακτική υγιεινής για το πλύσιμο των χεριών; Κι όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, κάθε χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (Public-Private Partnership for Handwashing - PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.
Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.
Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι βασικός παράγοντας υγιεινής για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς βοηθά σημαντικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων. Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.
Ωστόσο, καθημερινά, αμελούμε να πλένουμε τα χέρια μας όσο συχνά πρέπει και όταν το κάνουμε, είμαστε βιαστικοί και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε την προστασία που θα έπρεπε.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δημοσιεύει ένα σχεδιάγραμμα (επισυνάπτεται), που δείχνει, αναλυτικά, ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών μας, μία διαδικασία που διαρκεί περίπου 50 δευτερόλεπτα.


Η έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νέα Αναπτυξιακή Ατζέντα.

Η πρακτική του πλυσίματος των χεριών εμφανίζει μικρότερα ποσοστά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι εμφανίζει επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά σε πολλές χώρες, αναφέρει η UNICEF, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία των παιδιών.
Η όγδοη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών έρχεται ένα μήνα μετά την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ), συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής για πρώτη φορά στην παγκόσμια ατζέντα. Μια από τις επιδιώξεις των ΣΒΑ είναι να επιτευχθεί «πρόσβαση σε επαρκή και ισότιμη υγιεινή και αποχέτευση» μέχρι το 2030.
Η UNICEF αναφέρει ότι οι βελτιώσεις στην υγιεινή πρέπει να συμπληρώνουν την πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, ειδάλλως τα παιδιά θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα ασθενειών που είναι εύκολο να προληφθούν, όπως η διάρροια.
«Μαζί με το πόσιμο νερό και την πρόσβαση σε τουαλέτες, η υγιεινή - ιδίως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι - είναι ουσιαστικά το τρίτο πόδι στο σκαμνί που στηρίζει το Στόχο για το νερό και την αποχέτευση,» δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, Επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων της UNICEF για το νερό την αποχέτευση και την υγιεινή. «Από τη στιγμή της γέννησης - όταν από τα άπλυτα χέρια των μαιών μπορούν να μεταδοθούν επικίνδυνα παθογόνα - στη βρεφική ηλικία, στο σχολείο και μετά, το πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία ενός παιδιού. Είναι μία από τις φθηνότερες, απλούστερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την υγεία που έχουμε.»
Η Υποσαχάρια Αφρική, η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζει επίσης ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στο πλύσιμο των χεριών. Η τελευταία έκθεση της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι σε 38 χώρες της περιοχής με διαθέσιμα στοιχεία, τα επίπεδα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 50%.
Ακόμα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης συχνά δεν διαθέτουν χώρους για το πλύσιμο των χεριών. Το 42% εξ αυτών στην περιφέρεια της ΠΟΥ για την Αφρική, δεν διαθέτουν καμία πηγή νερού σε απόσταση 500 μέτρων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 800 από τους περίπου 1.400 θανάτους παιδιών από διάρροια κάθε μέρα, μπορούν να αποδοθούν σε ανεπαρκή ύδρευση, αποχέτευση ή υγιεινή. Τα βρέφη κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες που μεταδίδονται από άπλυτα χέρια.
Μια σειρά από δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο θα σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, με στόχο να διδάξουν τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ιδιαίτερα στα παιδιά:
  • Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Εθνικός διαγωνισμός ζωγραφικής για το πλύσιμο των χεριών στα σχολεία θα προσεγγίσει 300.000 μαθητές σε 1.500 σχολεία και τα μηνύματα θα φθάσουν σε 3.000.000 ανθρώπους σε 5.500 χωριά.
  • Αϊτή: Αγώνας ποδοσφαίρου (Καθαρά Χέρια εναντίον Βρώμικων χεριών) έχει προγραμματιστεί, καθώς και μια παρέλαση, ραδιοφωνικά σποτ, τραγούδια, ποιήματα, διαγωνισμός ζωγραφικής και επιδείξεις πλυσίματος των χεριών σε δημόσιους χώρους.
  • Κιριμπάτι: Όλα τα 94 Δημοτικά Σχολεία, τα 24 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα 16 ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα λάβουν μέρος σε ομαδικό πλύσιμο χεριών. Οι μαθητές θα σχεδιάσουν αφίσες και πανό, και θα προωθήσουν το πλύσιμο των χεριών με πορείες, τραγούδια, χορό, θέατρο, ομιλίες, ποιήματα και τέχνη.
  • Σρι Λάνκα: Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα διοργανώνει μια εβδομάδα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ σχολείων για τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για τα προγράμματα σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό. Ο Πρεσβευτής της UNICEF για τη Νότια Ασία, παίκτης του κρίκετ Sachin Tendulkar, θα συμμετάσχει στην προώθηση της σπουδαιότητας του πλυσίματος των χεριών.
  • Βιετνάμ: 8.000 παιδιά θα συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση με σκοπό να τα βοηθήσει να ενθαρρύνουν τις οικογένειές τους ώστε να ασκούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Νομίζετε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά επειδή μόλις τα πλύνατε; Ξανασκεφτείτε το...
Ένα εντυπωσιακό πείραμα αποτυπώνει σε φωτογραφίες το τεράστιο μικροβιακό φορτίο των χεριών ακόμη και μετά το πλύσιμο, υποδεικνύοντας ότι δεν αρκεί απλώς να πλένουμε τα χέρια μας αλλά ότι πρέπει να τα πλένουμε σωστά.
Η υγιεινή των χεριών είναι καθοριστική για τη δημόσια υγεία. Διάφορα μικρόβια –από ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, E.coli και σαλμονέλα μέχρι clostridium difficile, καμπυλοβακτηρίδιο και MRSA– μπορούν να μεταδοθούν σε δημόσιους χώρους εάν δεν έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, με άσπρο χρώμα φαίνεται το μικροβιακό φορτίο των χεριών πριν και μετά το πλύσιμο.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη βοήθεια ενός ειδικού τζελ και μια φωτογραφική μηχανή με υπεριώδη ακτινοβολία.
- Πριν το πλύσιμο
 - Γρήγορο πλύσιμο μόνο με νερό, χωρίς σκούπισμα των χεριών με πετσέτα ή χαρτί

 - Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι και σκούπισμα με χαρτί

 - Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα με σαπούνι και σκούπισμα
Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

«Βόμβα» Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν επεισόδια στα Σκόπια εξαγοράζοντας πολίτες

Σάλο προκαλούν οι ισχυρισμοί του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα, Δευτέρα (16/07/2018), ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews