Ξέρετε τι συμβολίζει η Σπείρα ;

Ξέρετε τι συμβολίζει η «Σπείρα» ;

Η «Σπείρα» είναι ένα περίπλοκο και πανίσχυρο σύμβολο, από τα αρχαιότερα που υπάρχουν και χρησιμοποιείται στον ελλαδικό χώρο από την παλαιολιθική εποχή. Συναντάται παντού και σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας, υπήρξε σύμβολο του Αρχαίου Ελληνισμού αλλά και της Ζωτικής δύναμης.
Η περίφημη «Σπείρα» στο πέρασμα των χρόνων, θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά ιστορικά σύμβολα του Ελληνικού κόσμου και θα δηλώνει την Ελληνική ταυτότητα κάθε πράγματος που το φέρει πάνω του. Την «Σπείρα» την βλέπουμε σε ελληνικές κατοικίες όπως επίσης και σε όλα τα σπουδαία δημόσια και ιδιωτικά μνημεία και κτίρια.
Την σπειροειδή κίνηση την συναντάμε στη φύση γύρω μας, από τα αρχαία οστρακόδερμα έως το σχηματισμό των Γαλαξιών. Τα κελύφη των μαλακίων, τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι ανεμοστρόβιλοι αλλά και το μόριο του DNA έχουν σπειροειδή μορφή. Αντιπροσωπεύει με πολλούς και διάφορους τρόπους τόσο τις ηλιακές όσο και τις σεληνιακές δυνάμεις. Η «Σπείρα», η δίνη, η στροβιλική περιέλιξη είναι ο τρόπος που δημιουργείται η ζωή.
Η «Σπείρα» έχει την ικανότητα να διαστέλλεται και να συστέλλεται και αυτό απεικονίζει την αύξηση και τη μείωση του ήλιου και της σελήνης. Συμβολίζει όμως και τη συνέχεια, την πορεία του ήλιου, την κυκλική πορεία των εποχών του χρόνου, την περιφορά της γης και τον περιστρεφόμενο ουρανό. Το πλέξιμο του ιστού της ζωής και του πέπλου της Μητέρας Θεάς που ελέγχει το πεπρωμένο, σχετίζονται με την «Σπείρα» η οποία έχει και τον ίδιο συμβολισμό με τον Λαβύρινθο. Μεταφυσικά συμβολίζει τις περιπλανήσεις μιας ψυχής και την τελική επιστροφή της στο Κέντρο.
Το ισχυρό αυτό σύμβολο υπάρχει μέσα σε μύθους, θρησκευτικές δοξασίες και θρύλους. Η «Σπείρα» βρίσκεται χαραγμένη πάνω σε βράχους (τη βλέπουμε σκαλισμένη σε κρυφούς βράχους στο Ιερό των Θεών στη Σαμοθράκη) και σε προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία. Το σχήμα της διακρίνεται με πολλούς τρόπους σε κάθε ζωντανό οργανισμό, στο σχηματισμό οργάνων ζώων και φυτών, ακόμα και στο αίμα μας που κινείται σπειροειδώς. Από την εποχή της αρχαίας Θήρας ζωγραφίζεται σε διάφορα καλλιτεχνήματα όπως επίσης και σε αγγεία της Μινωικής Εποχής στην Κρήτη και στην Σαντορίνη. Αποτελεί το μοναδικό σύμβολο εντός και εκτός των ιερών χρυσών αγγείων των Μυκηναίων και στο βασίλειο του Νέστορα.
Αν παρατηρήσετε τους φημισμένους Κούρους  θα δείτε πως η «Σπείρα» βρίσκεται στις κόμες τους όπως και σε όλα τα κεφάλια των αρχαίων κορασίδων με τη δομή του ιερού κόμπου.
Οι κυκλώνες, οι τυφώνες, το βόρειο και το νότιο σέλας εκφράζονται μέσα από τη μορφή της. Το Θείο έχει τη «Σπείρα» ως κυριότερο εργαλείο σχηματισμού της πλάσης. Τη στροβιλιστική ενέργεια της οργόνης και την οργή των 12 Θεών προς τον Προμηθέα που μείωσε την υπεροχή τους επειδή έδωσε στους ανθρώπους (όχι μόνο τη φωτιά) αλλά και τη γνώση της στροβιλιζόμενης και πανταχού παρούσας ενέργειας μέσω της «Σπείρας».
Η «Σπείρα» συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και τη δυναμική κίνησή του και συμβολίζει τον Χρόνο. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την συνέχεια και τον ρυθμό της αναπνοής της ίδιας της ζωής. Λέγεται μάλιστα πως όταν χρησιμοποιείται ως φυλακτό βοηθά την συνείδησή μας να αποδεχθεί τις αλλαγές και την εξέλιξη της ζωής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news