Home » , , » Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Αλλαγές σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα του υπουργείο Δικαιοσύνης, έρχονται με το νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνη Νικ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε το νομοσχέδιο αναφέρονται τις αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν γύρω από τα "βραχιολάκια", το σωφρονιστικό κώδικα αλλά και την δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη με την οποία προβλέπεται  η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ομάδων και ατόμων  που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. 


Επιπλέον το Συμβούλιο θα εκπονήσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα κατασχεθέντα και τα δημευθέντα προϊόντα  να διατίθενται σε καταστήματα κράτησης για τις ανάγκες άπορων κρατουμένων.

Παραλληλα επεκτείνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης ώστε να καλύψει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων και απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή ρυθμίζεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων  σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στον Ποινικό Κώδικα, ιδιαίτερα για εγκλήματα ρατσιστικού περιεχομένου για τα οποία καταργείται το στοιχείο τέλεσης της πράξης που αφορά στο "μίσος" και δίνεται βαρύτητα σε αντικειμενικά στοιχεία που αφορούν, για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του θύματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αλλαγές που αφορούν στην παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω συναθροίσεων. Βάσει των νέων διατάξεων δίνεται η δυνατότητα στο δικαστή εφόσον κρίνει ότι έγιναν για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος να μην επιβάλλει ποινή σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

Τέλος, βάσει των νέων διατάξεων, εφεξής, η περιουσία που απετέλεσε προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας ή αποκτήθηκε από προϊόν τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας ή χρησιμοποιήθηκε ή προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεσή της δημεύεται μόνο αν ανήκει στον αυτουργό ή σε οποιονδήποτε από τους συμμετόχους.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να μην επιβάλλει τη δήμευση αν κρίνει ότι θα αποστερήσει τον κατηγορούμενο ή τρίτους, ίδιας την οικογένειά του, από πράγμα που εξυπηρετεί τον αναγκαίο βιοπορισμό τους και ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σε αυτούς υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.


http://news247.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

«Βόμβα» Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν επεισόδια στα Σκόπια εξαγοράζοντας πολίτες

Σάλο προκαλούν οι ισχυρισμοί του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα, Δευτέρα (16/07/2018), ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews