Home » » Τρομοκρατική ενέργεια; Τι αναφέρει το FBI για τη σφαγή στην Καλιφόρνια

Τρομοκρατική ενέργεια; Τι αναφέρει το FBI για τη σφαγή στην Καλιφόρνια

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) ερευνά πλέον τη σφαγή 14 ανθρώπων που φέρεται να διέπραξε ένα παντρεμένο ζευγάρι βάσει της υπόθεσης ότι επρόκειτο για μια «τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε στέλεχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας σήμερα, καθώς πηγές ανέφεραν πως η Τασφίν Μαλίκ είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.


Η Μαλίκ, 27 ετών, από το Πακιστάν, και ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, ο 28χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ σύζυγός της, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μερικές ώρες μετά τη σφαγή της Τετάρτης σε ένα πάρτι στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Center, στο Σαν Μπερναρντίνο, περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες. Η επίθεση αυτή ήταν το πλέον πολυαίμακτο επεισόδιο ένοπλης βίας στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ερευνητές αξιολογούν τα στοιχεία βάσει των οποίων η Μαλίκ, η οποία ζούσε στη Σαουδική Αραβία όταν παντρεύτηκε τον Φαρούκ, ορκίστηκε πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, είπαν νωρίτερα δύο στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Το εύρημα, εάν επιβεβαιωθεί, αλλάζει τελείως τη φύση της έρευνας, επισήμαναν οι πηγές αυτές. Ωστόσο, μια άλλη πηγή επισήμανε πως δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι το ΙΚ «γνώριζε καν» την ύπαρξη, πόσο μάλλον την ταυτότητα, των δραστών της επίθεσης.

«Βάσει των πληροφοριών και των γεγονότων όπως τα αντιλαμβανόμαστε, ερευνούμε πλέον αυτές τις φρικτές πράξεις βάσει υποθέτοντας ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, ο υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, στους δημοσιογράφους.

Η έρευνα έδειξε πως οι Μαλίκ και Φαρούκ είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς την επίθεση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπάουντιτς, το FBI εξετάζει διαλυμένα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και εξακρίβωσε πως υπήρχαν «τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανάμεσα στο ζευγάρι των δραστών και άλλα πρόσωπα σε βάρος των οποίων η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει έρευνες.

Το ζευγάρι ήταν εφοδιασμένο με δύο τουφέκια εφόδου, δύο ημιαυτόματα πιστόλια, 6.100 σφαίρες και 12 αυτοσχέδιες βόμβες. Είχαν τα όπλα και τα πυρομαχικά μαζί τους και στο σπίτι τους όταν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. 

Μια πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν, με δεδομένη την ποσότητα των όπλων και των πυρομαχικών, το ζευγάρι σχεδίαζε κάτι ακόμη μεγαλύτερο.

Ο Φαρούκ, αμερικανός υπήκοος γεννημένος στο Ιλινόι από Πακιστανούς μετανάστες, εργαζόταν ως επιθεωρητής σε μια διεύθυνση της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο. Η έρευνα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε μια πληροφορία πως ο Φαρούκ ενεπλάκη σε διένεξη με έναν συνάδελφό του που είχε καταγγείλει τους «εγγενείς κινδύνους του ισλάμ» πριν από το μακελειό, κατά την ίδια πηγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρότι το ζευγάρι μπορεί να διέπραξε την επίθεση εμπνεόμενο από τις ενέργειες του ΙΚ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι καθοδηγήθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση, επισήμαναν πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Μαλίκ ορκίστηκε πίστη στον αλ Μπαγκντάντι σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την Τετάρτη, την ημέρα της επίθεσης, μέσω ενός λογαριασμού στον οποίο χρησιμοποιούσε άλλο όνομα. 

Ο Μπάουντιτς είπε ότι είναι ενήμερος για τις πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη ανάρτηση και πρόσθεσε «το ερευνάμε».

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του ζευγαριού άνοιξε το οίκημά τους στους δημοσιογράφους σήμερα, με αποτέλεσμα ένα πλήθος φωτοειδησεογράφων και εικονοληπτών να μπει μαζικά στο ακίνητο. 

Ο ιδιοκτήτης απαίτησε αργότερα από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να φύγουν, αφού είχαν τραβήξει εικόνες από σχεδόν όλα τα προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού—από τα παιχνίδια της μικρής κόρης τους μέχρι τις φωτογραφίες τους, τους υπολογιστές τους και τα περιφερειακά τους.
 
Η έρευνα του FBI στο σπίτι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι είχε κάποια σχέση ή καθοδήγηση από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό, ανέφερε αμερικανική κυβερνητική πηγή.

Η έρευνα φθάνει ως το Πακιστάν, όπου στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ανέκριναν μέλη της οικογένειας της Μαλίκ, είπε ένα μέλος της οικογένειάς της. 

«Ανακάλυψα αυτή την τραγωδία όταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ήλθαν σε επαφή μαζί μου και με ρώτησαν αν είχα σχέσεις με την Τασφίν», είπε ένας θείος της, ο Τζαβέντ Ραμπανί. «Είχα ακούσει στις ειδήσεις για αυτή την τραγωδία, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι (η μία από τα πρόσωπα που διέπραξαν την επίθεση) ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Φυσικά έχουμε πάθει σοκ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε πως ο αδελφός του, ο πατέρας της Μαλίκ, έγινε πιο συντηρητικός αφότου μετανάστευσε στη Σαουδική Αραβία, πριν από περίπου εικοσιπέντε χρόνια.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είπαν πάντως ότι η Τασφίν Μαλίκ δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών ενόσω ζούσε ακόμη στη χώρα αυτή.

Πηγη ΑΠΕ

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news