Home » , , » Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά - Απομακρύνουν κατοίκους

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά - Απομακρύνουν κατοίκους

Κόλαση πυρός στην περιοχή των Σπηλιών στην Κύπρο αφού εκτός από την τεράστια πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη πλέον ακούγονται και δυνατές εκρήξεις.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το σταθμαρχείο της Πυροσβεστικής Κακοπετριάς, οι εκρήξεις που ακούγονται από τα Λημέρια της ΕΟΚΑ, της περιόδου 1955-59 κοντά στα Σπήλια, να οφείλονται σε παλιά πυρομαχικά από τον καιρό της ΕΟΚΑ που παρέμειναν κρυμμένα εκεί για δεκάδες χρόνια. Ουδείς ωστόσο μπορεί να το επιβεβαιώσει, αφού η περιοχή δεν είναι προσπελάσιμη σε κανένα αφού η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο κοντά στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια, ενώ το βάρος ρίχνεται πλέον στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Ασίνου, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την κοινότητα Κανναβιών.

«Σήμερα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε το θέμα Σπήλια - Κούρδαλι και ήδη συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς την άλλη κατεύθυνση, τα Καννάβια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου.

Για το μέτωπο στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια, ο κ. Χρίστου είπε ότι στην περιοχή επιχειρούν αρκετές δυνάμεις ενώ επικρατεί νηνεμία.

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο είχε επεκταθεί κοντά στο Κούρδαλι, «αγγίζοντας» δρόμους ενώ κινδύνευσαν και σπίτια, όμως οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν την επέκτασή του, ρίχνοντας αρκετή ποσότητα νερού, με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών να είναι αισιόδοξος ότι στο κομμάτι αυτό «πάμε καλά».

Η κατάσταση δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική στο μέτωπο της Ασίνου, όπου η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην πυρόσβεση, ενώ κατευθύνεται προς τα Καννάβια.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αν και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, η κατεύθυνση της πυρκαγιάς φαίνεται ότι έχει πάρει πορεία προς την κοινότητα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών να λέει ότι είναι σε εξέλιξη ο συντονισμός αρκετών μονάδων στην περιοχή.

Τα εναέρια μέσα πριν από λίγο σταμάτησαν τις ρίψεις νερού αφού λόγω της νύχτας δεν μπορούν να επιχειρήσουν με ασφάλεια. Ρίψεις θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο στις 5:30 το πρωί. Υπάρχουν φόβοι πως αν τη νύχτα υπάρξουν αναζωπυρώσεις ίσως η κατάσταση να καταστεί και πάλι ανεξέλεγκτη.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου ενημερώνει ότι από την πυρκαγιά απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι, ενώ ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

Λόγω της έντασης της φωτιάς και του πυκνού καπνού ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται τα χωριά Σπήλια, Κούρδαλι και Καννάβια. Πρόκειται για μικρά χώρια και όπως εκτιμά η αστυνομία απομακρύνθηκαν 500-550 άτομα

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κουρδαλίου Σωτήρη Ηλιάδη, στο χωριό, η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια, τα οποία βεβαίως έχουν εκκενωθεί, όπως όλη η κοινότητα. Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.


 Ήδη, το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς πυροσβέστες στην άνιση, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μάχη με τις φλόγες.
Έφτασαν τα τρία γαλλικά αεροπλάνα
Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους στη Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δύσκολη στιγμή, λέγοντας ότι είναι ώρα πένθους. Χάθηκαν, είπε, άδικα δύο ανθρώπινες ζωές οι οποίοι καταπολέμησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές. Εμείς στη Γαλλία είμαστε στο πλευρό της Κύπρου προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα στο κυπριακό πλαίσιο το φοβερό αυτό φαινόμενο, είπε.

Σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε ότι αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται εννέα ώρες για να φθάσουν στην Κύπρο. Ακολούθως, σημείωσε, "θα υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ σαφώς εντάσσεται η γαλλική δύναμη στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου
Συντονισμένη είναι η προσπάθεια όλων των πτητικών μέσων και των επίγειων δυνάμεων για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Σολέα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Όπως είπε τα μέτωπα της πυρκαγιάς αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως γίνονται οι επιχειρήσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που έχουμε στη διάθεσή μας και ο χειρισμός να είναι αποτελεσματικός.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κατά περιόδους αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φωτιά.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι σε κάποιες περιοχές γίνεται χρήση επιβραδυντικού υλικού. Πρόσθεσε ότι γίνεται προγραμματισμός και γίνεται αντίδραση ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το πόσο θα παραμείνουν τα ξένα πτητικά μέσα στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπήρξε αίτημα από οποιαδήποτε χώρα για να αποσύρει οποιοδήποτε πτητικό μέσο και θα τα έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει πίεση χρόνου για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και να σωθεί το περιβάλλον και υπάρχει ανοικτό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αν χρειαστεί αναμένουμε ότι θα υπάρξει και άλλη ανταπόκριση.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για την έκταση της δασικής γης που καταστράφηκε και περιορίστηκε να πει ότι η καταστροφή είναι δυστυχώς τεράστια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι συγκλονισμένη από την καταστροφή και το χαμό δύο ζωών και εξέφρασε την ευχή να μην έχουμε άλλα τέτοια περιστατικά.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι σίγουρα έχει επέλθει κούραση στους άνδρες που μάχονται με τις φλόγες και στις διάφορες υπηρεσίες ενώ εξήγησε ότι γίνεται αντικατάσταση με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει και στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν.
Νεκροί δύο δασοπυροσβέστες
Ηδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες. Ο Μάριος Αριστοτέλους, 44 χρόνων, ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες από ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του, υπέκυψε στα τραύματά του. Στο ίδιο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων, πατέρας πέντε παιδιών. Το δυστύχημα συνέβη όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Ο Σοφοκλέους καθόταν στο πίσω κάθισμα χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και εκτοξεύθηκε εκτός του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.
Συλλυπητήρια Αναστασιάδη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός». Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».
Ισχυρές δυνάμεις στη μάχη με τη φωτιά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

H κυπριακή εταιρεία Πετρελαιοειδών «Πετρολίνα» ενημέρωσε τη Κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει τον εφοδιασμό όλων των αεροσκαφών και ελικοπτέρων που μετέχουν στη μάχη με τη μεγάλη φωτιά στη περιοχή Σολέας. Η εταιρεία ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο υπουργό, σημειώνοντας ότι θα προσφέρει όλα τα καύσιμα δωρεάν.
Ζητήθηκε βοήθεια από τη Ρωσία
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα και στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

“Επιβεβαιώνουμε τη λήψη του αιτήματος για παροχή βοήθειας, που προωθήθηκε άμεσα στη Μόσχα”, είπε  πηγή της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας πως αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα στο αίτημα.
Προσφέρει βοήθεια και η Τουρκία
Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

"Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. "Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Αναστασιάδης: Αποδέχομαι τη βοήθεια της Τουρκιάς αν αυτή ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό της Κύπρου 
Απάντηση στη προσφορά της Τουρκίας για να βοηθήσει στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Κύπρο έδωσε πριν από λίγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε  πως «αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την πρόταση μετέφερε και τηλεφωνικώς στον κ. Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Τουρκοκυπριακές ανακοινώσεις
Χαμένοι από τη δασική πυρκαγιά είναι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο» Mertkan Hamit, υπογραμμίζοντας τόσο την οικολογική καταστροφή όσο και την απώλεια ζωής δύο πυροσβεστών.

Με σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση καλεί τους δύο ηγέτες (Αναστασιάδη - Ακιντζί) να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της περιοχής που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, πριν συνεχίσουν με τη συζήτηση του κεφαλαίου για τη διακυβέρνηση στις συνομιλίες.

Εξάλλου, η ανακοίνωση αναφέρεται στην «ουσιαστική» προσφορά για βοήθεια εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ενώ προστίθεται ότι είναι σημαντικό να αναληφθεί δράση πέρα από τα «καλούπια» που επιτάσσει το στάτους κβο. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η αποτυχία των δυο πλευρών να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως συνέβη στην περίπτωση της πυρκαγιάς στα Βαρώσια και παλιότερα στην Κερύνεια.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξέδωσε από την πλευρά του ανακοίνωση, εκφράζοντας λύπη για την πυρκαγιά και το θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ σε δήλωσή του ο «βουλευτής» του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Kemal Gulercan χαρακτήρισε την κατάσταση ως μια «μεγάλη τραγωδία», καλώντας τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν και να επιδείξουν αλληλεγγύη για κατάσβεση της φωτιάς και επούλωση των πληγών.
Η χειρότερη πυρκαγιά τα τελευταία χρόνια 
Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία.  Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.
Πού ξέσπασε η φωτιά
Η φωτιά που ξέσπασε στους πρόποδες του Τροόδους συνεχίζει με αμείωτη ένταση το καταστροφικό της έργο ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Όλη τη νύχτα επίγεια πυροσβεστικά μέσα έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ίωνα Νικολάου, σήμερα αναμένονται εναέρια μέσα από Ισραήλ, Ελλάδα και από ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίνονται στο αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια.
Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση
Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στη Κύπρο (περιοχή Σολέας) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης, και ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους δύο τραυματίες πυροσβέστες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία όλων των αρμοδίων φορέων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται «πραγματικά για μια τραγική κατάσταση». Άκουσε, πρόσθεσε, τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αρχηγού της Αστυνομίας και ενημερώθηκε για την όλη κατάσταση, συστήνοντας προσοχή σε όλους. «Είναι ανεπανόρθωτες καταστροφές μέσα από την απροσεξία, την αμέλεια ή την άρνηση να δεχθούμε τους κινδύνους που προκαλούν πραγματικά τραγικές συνθήκες για τις κοινότητες της υπαίθρου».

http://www.protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

«Βόμβα» Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν επεισόδια στα Σκόπια εξαγοράζοντας πολίτες

Σάλο προκαλούν οι ισχυρισμοί του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, σήμερα, Δευτέρα (16/07/2018), ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews