Radio Roumeli News 98 FM Lamia *Tel 6975675005

Πάνω από 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν από τη Λαμία με τα πόδια για τα σύνορα



Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά - σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα. 

Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

 Λίγο πριν τις 08.00 το πρωί πολλοί από αυτούς - ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Πέθανε ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο

Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


AdTech Ad

Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε την Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».

Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

«Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

«Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori — της οικογένειας Μπερλουσκόνι — και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. 

Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.

Ματτέο Ρέντσι για Έκο 

«Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε τον θάνατο του συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «θα λείψει η γραφή του, η ανθρωπιά και η οξεία και ζωντανή σκέψη του».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του διεθνούς φήμης ανθρώπου του πολιτισμού προσθέτει ότι «αποτελούσε εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαίου διανοούμενου και κατάφερνε να ενώσει μια μοναδική εξυπνάδα σε ότι αφορά το παρελθόν, με μια ανεξάντλητη ικανότητα να προλαβαίνει το μέλλον».

«Μας άφησε ο Ουμπέρτο Έκο. Ένας γίγαντας που διέδωσε τον πολιτισμό μας σε όλο τον κόσμο. Νέος και δημιουργικός μέχρι την τελευταία ημέρα», έγραψε στο Twitter o Iταλός υπουργός πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο δε συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, γράφει, μέσω διαδικτύου, ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ το πόσο τον βοήθησε ο ‘Έκο», όταν «στις αρχές, ήταν άγνωστος και η ζωή του κινδύνευε να πέσει στον γκρεμό».

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τέλος, υπογραμμίζει ότι «πέθανε ένας ευρωπαίος διανοούμενος απεριόριστης αξίας» και πως «ο Ουμπέρτο Έκο αφήνει μια κληρονομιά πολιτισμού, ιδεών, μυθιστορημάτων και διδαχών που θα ζήσουν αιωνίως».

news247.g

Ίσως το πιο ωραίο tweet που αναρτήθηκε για τον Παντελή Παντελίδη

Ο χρήστης του Twitter Δρ.Μάριος, ανέβασε μια φωτογραφία και τη συνόδευσε μια μια συγκινητική λεζάντα.

Μια πολύ δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για την οικογένεια του δημοφιλούς τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς -και μη- θαυμαστές του.

Η είδηση ότι ο τραγουδιστής έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 33 ετών, συγκίνησε όσους αγαπούσαν τη μουσική του, αλλά και αυτούς που δεν τον γνώριζαν καθώς μόνο τραγικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός της απώλειας ενός νέου ανθρώπου.

Οι περισσότεροι χρήστες στα social media απέτισαν φόρο τιμής, ο καθένας με τον τρόπο του, ενώ κάποιοι ελάχιστοι βρήκαν ευκαιρία για πικρόχολα σχόλια. Ένας χρήστης ωστόσο, ανήρτησε μια εικόνα του δημοφιλούς τραγουδιστή, στην οποία αγκαλιάζει ένα κοριτσάκι με καρκίνο, στη Νυρεμβέργη. 

Η εικόνα, συγκινητική από μόνη της συνοδεύτηκε με τη λεζάντα: «Εδω #pantelidisσυναντά ένα μικρό κοριτσάκι με καρκίνο στην Νυρεμβέργη. Η μουσική είναι θέμα γούστου. Η ανθρωπιά όχι».

Το «κατηγορώ» των δικαστών: Ο λαός έχασε δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα

Οι διοικητικοί δικαστές εκπέμπουν SOS προς τους κυβερνώντες και εκφράζουν«προς τον ελληνικό λαό τη βαθιά τους ανησυχία».

Το κουδούνι του κινδύνου κρούουν στην Κυβέρνηση οι διοικητικοί δικαστές με ψήφισμά τους, μετά την γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός λαός έχασε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα».

Οι διοικητικοί δικαστές σε σκληρό ψήφισμά τους που αφουγκράζεται και καταγράφει την πραγματική τραγική εικόνα που έχει περιέλθει ο Έλληνας πολίτης σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομία, ασφαλιστικό, ανεργία, κ.α.) εκπέμπουν SOS προς τους κυβερνώντες και εκφράζουν «προς τον ελληνικό λαό τη βαθιά τους ανησυχία».

Επισημαίνουν την συνεχιζόμενη υποτίμηση της δικαστικής προστασίας των πολιτών και την αδυναμία πλέον των οικονομικά ασθενέστερων ιδίως πολιτών να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια.

Στο ψήφισμά τους τονίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η θέσπιση «έκτακτων» μέτρων που κατατείνουν σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων» και «δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών έχει ως εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ της Tακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχασε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Οι δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, η απαξίωση της στέγης και της αγροτικής γης, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας και η ανεργία που καλπάζει  συνδυάστηκαν με μια σχεδιασμένη πρωτοφανή υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων. Σήμερα η προσφυγή ειδικά στο διοικητικό δικαστήριο είναι απρόσιτη για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Υπέρμετρα παράβολα, αδικαιολόγητα δικονομικά βάρη, ενδικοφανείς διαδικασίες συνδυάζονται με τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και δημιουργούν συνθήκες δικονομικής ασφυξίας στους πολίτες.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναδεικνύει τις αιτίες της βραδύτητας της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης. Είναι πρωτίστως η κοινωνική ανισότητα, η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, η αναντιστοιχία των κοινωνικών παροχών με το επίπεδο της προόδου. Είναι ακόμη η πολυνομία, η κακή νομοθέτηση, η γραφειοκρατία. Η υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Σήμερα όχι μόνο δεν ανακτώνται δικονομικά δικαιώματα που απωλέσθηκαν αλλά διαμορφώνονται όροι περαιτέρω υποτίμησης της δικαστικής προστασίας. Εκφράζουμε προς τον ελληνικό λαό τη βαθιά μας ανησυχία ότι με επίκληση το στόχο της «επιτάχυνσης» θα τεθούν νέα εμπόδια προσβασιμότητας των οικονομικά ασθενέστερων ιδίως πολιτών στα δικαστήρια, θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο δικαστικός έλεγχος, θα προωθηθούν νέες ενδικοφανείς διαδικασίες.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, εντατικοποιείται το έργο των δικαστών με διακηρυγμένο αποκλειστικό στόχο την ποσοτική απόδοση. Έχουμε βάσιμους λόγους να ανησυχούμε ότι η εντατικοποίηση του έργου των δικαστών θα συνεχιστεί σε βάρος της ασφάλειας του δικαιοδοτικού συστήματος.

Οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουμε ότι:

Α) Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η θέσπιση «έκτακτων» μέτρων που κατατείνουν σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων,

Β) Δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος,

Γ) Περαιτέρω υποτίμηση της δικαστικής προστασίας θίγει πλέον τον πυρήνα του δικαιώματος του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ζητάμε την αναβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την  άρση των υπέρμετρων κωλυμάτων πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Προτείνουμε την ισότιμη δικονομική αντιμετώπιση των φορολογικών και εν γένει χρηματικών διαφορών (άρθρα 79 και 202 ΚΔΔ), την κατάργηση του θεσμού της πιλοτικής δίκης και τη διεύρυνση των πολυμελών συνθέσεων.

Απαιτούμε την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργικής οργάνωσης της διοικητικής δικαιοσύνης και την επίλυση του κτιριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων.

Τέλος, τονίζουμε ότι σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ο θεσμός του αυτοδιοίκητου σήμερα δοκιμάζεται, και μάλιστα στον πυρήνα του, με την αποξένωση των δικαστών από τη διαμόρφωση των κανονισμών εσωτερικής υπηρεσίας των ίδιων των δικαστηρίων τους».

Τοίχοι της Καλοσύνης σε όλη την Ελλάδα

Το παράδειγμα της πρωτοπόρου Λάρισας ακολουθούν πλέον εθελοντές και σε άλλες πόλεις, τοποθετώντας κρεμάστρες, όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν ρούχα και τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Αγία Παρασκευή

Η πρώτη κρεμάστρα στην Αγία Παρασκευή τοποθετήθηκε στον πλαϊνό τοίχο του γηπέδου "Σταύρος Κώτσης" (Γραβιάς και Σπάρτης 1) και συγκεκριμένα στο σημείο που η οδός Σπετσών συναντά την οδό Σπάρτης. Δείτε το σημείο στον χάρτη.

Ηράκλειο Κρήτης

Το μήνυμα των εθελοντών: "Ξεκίνησε και στο Ηράκλειο Κρήτης η προσπάθεια να (υπο)στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Πλέον οργανωνόμαστε, προμηθευόμαστε τα πρώτα μας υλικά (ξύλα χρώματα & γαντζάκια) και φτιάχνουμε τις κρεμάστρες μας.
Σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
Καλή μας αρχή λοιπόν!"


Ιωάννινα

Το μήνυμα των εθελοντών από τα Ιωάννινα: Ο τοίχος της καλοσύνης - Ιωάννινα μόλις δημιουργήθηκε!


Ετοιμάζουμε τις πρώτες δράσεις μας! Σκοπός είναι κάθε γειτονιά της πόλης μας να έχει έναν τοίχο γεμάτο προσφορά, ελπίδα, όνειρα, αγάπη και φυσικά Καλοσύνη!


Όσοι θέλετε να βοηθήσετε στείλτε inbox ώστε να οργανώσουμε την πρώτη δημιουργία μας, κοινοποιήστε ή προσκαλέστε φίλους σας στη σελίδα, εφοδιαστείτε με όρεξη και δημιουργική διάθεση και ξεκινάμε!


Οι τοίχοι της πόλης μας σκοπό έχουν να προσφέρουν απέραντη καλοσύνη και αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη, άστεγους, οικογένειες, ηλικιωμένους, φοιτητές, μετανάστες -Ταμπέλες περιττές καθώς η μόνη λέξη που αρμόζει είναι η λέξη Άνθρωποι! Καλή Αρχή!"

Δείτε στην παρακάτω λίστα σελίδες εθελοντών σε όλη την Ελλάδα

Ο τοίχος της καλοσύνης - Αθήνα-ΚέντροΟ τοίχος της καλοσύνης - Αθήνα-ΠεριστέριΟ τοίχος της καλοσύνης - Αθήνα - ΜαρούσιΟ τοίχος της καλοσύνης - Αθήνα-Δάφνη, ΥμηττόςΟ τοίχος της καλοσύνης - ΖωγράφουΟ τοίχος της καλοσύνης - Νίκαια - ΠειραιάςΟ τοίχος της καλοσύνης - Ανατολική ΑττικήΟ τοίχος της καλοσύνης - ΒόλοςΟ τοίχος της καλοσύνης- ΚέρκυραΟ τοίχος της καλοσύνης -ΚαστοριάΟ τοίχος της καλοσύνης - ΚοζάνηΟ τοίχος της καλοσύνης - ΝαύπλιοΟ τοίχος της καλοσύνης - ΜυτιλήνηΟ τοίχος της καλοσύνης- ΕλληνικόΟ Τοιχος της καλοσυνης - ΛαμιαΟ Τοίχος της καλοσύνης - ΚαισαριανήΟ τοίχος της καλοσύνης - ΣέρρεςΟ τοίχος της καλοσύνης - ΠάτραΟ τοίχος της καλοσύνης - ΛιβαδειάΟ τοίχος της καλοσύνης - ΚαρδίτσαΟ τοίχος της καλοσύνης - ΘεσσαλονίκηΟ τοίχος της καλοσύνης - ΕλευσίναΟ τοίχος της καλοσύνης-Παλ.ΦάληροΟ Τοιχος Της Καλοσυνης - ΖακυνθοςΟ Τοιχος της Καλοσυνης -ΜοσχάτοΟ τοίχος της καλοσύνης - ΧανιάΟ τοίχος της καλοσύνης- ΔράμαΟ τοίχος της καλοσύνης-ΡόδοςΟ τοιχος της καλοσυνης Ιεράπετρα the wall of kindnessΟ τοίχος της καλοσύνης - Κορινθος


Αγρότες στο Σύνταγμα: Τους άκουσαν μέχρι το... Μαξίμου! Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση με τρακτέρ, φωτιές και 15.000 διαδηλωτές!

Εικόνες που καθηλώνουν και σίγουρα δεν είχαμε ξαναδεί!

Το Σύνταγμα... βούλιαξε από περίπου 15.000 αγρότες (κάποιες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για 20.000) που με τα τρακτέρ τους διέσχισαν δρόμους στην "καρδιά' της Αθήνας για να φτάσουν έξω από τη Βουλή.

Δηλαδή όλα όσα στο Μέγαρο Μαξίμου... απεύχονταν να δουν, αφού στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο τΗ συμμετοχή ήταν μαζικότατη και θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως όλα κύλησαν ειρηνικά και χωρίς... παρατράγουδα.ης πρωτεύουσας.

Εξαίρεση μόνο μία ένταση στο τέλος της διαδήλωσης μεταξύ αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν ομάδα 30 ατόμων άρχισε να... γιουχάρει.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη, τα άτομα αυτά ανέβηκαν πάνω στην εξέδρα και άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη συναυλία.

Σε μια ειρηνική συγκέντρωση, αγρότες από όλη την Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν κατά των ασφαλιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν με... άδεια χέρια. 

Από νωρίς ήταν οργανωμένοι, καθώς είχαν κόψει ξύλα από ελιές και άλλα δέντρα και όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή τα συγκέντρωσαν σε ένα σημείο κι έβαλαν φωτιά!Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων να δηλώνει ότι οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Κατά την διάρκεια της διαδήλωσης, οι διαδηλωτές έγιναν μάρτυρες στιγμών έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Μία από αυτές ήταν όταν οι αγρότες από την Ιεράπετρα εναπόθεσαν με σεβασμό στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την ελληνική σημαία.

Ένα κλαδί ελιάς πάνω στην σημαία και στην συνέχεια έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από το πρακτορείο Reuters και είναι από τις πολλές που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον περιστατικό έγινε μπροστά από το περιστύλιο της Βουλής. Εκεί όπου ανέβηκαν οι Εύζωνοι του Άγνωστου Στρατιώτη, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιούσαν χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα.

Ραντεβού και το Σάββατο!
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και αύριο.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.


Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, "έρχονται δύσκολες ημέρες".  

Κουτσούμπας: Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών
Την ώρα που οι αγρότες συγκεντρώνονταν στο κέντρο της Αθήνας, δηλώσεις για την απίστευτη διαδήλωση έκανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να  πάψει να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, ενώ όπως τόνισε, οι αγρότες «παλεύουν και αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί κι οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια, για να μείνουν στα χωράφια τους, να μείνουν στα χωριά τους, για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να παράγουν για να έχει τη διατροφή την απαραίτητη ο ελληνικός λαός».

«Η πρωτογενής παραγωγή, η αγροτική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα. Πρέπει η κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, δεν τροποποιείται. Εάν τελικά το φέρει στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστεί. Δεν πρέπει να φέρει τα φορολογικά νομοσχέδια, που πλήττουν πάλι την ελληνική αγροτιά, όλο τον εργαζόμενο λαό». 

Όπως ανέφερε, «θα πρέπει αντίθετα να καταργήσει φορολογικούς νόμους-λαιμητόμους, να καταργήσει όλους τους αντιασφαλιστικους νόμους, να δώσει πετρέλαιο έτσι όπως είναι δωρεάν, όπως δίνει στους εφοπλιστές, να έχει φθηνό ρεύμα ο Έλληνας αγρότης για να μπορεί να παράγει, για να μπορεί να θρέφει τον ελληνικό λαό, για να μπορεί να καλύπτει το κόστος παραγωγής στα προϊόντα του, για να μπορεί να ζει την οικογένεια του αξιοπρεπώς, με περηφάνια στα ελληνικά χωριά, στην ελληνική ύπαιθρο».

«Είμαστε μαζί τους οι εργάτες, οι άνεργοι, όλοι οι υπόλοιποι αγρότες από όλη την Ελλάδα που δε βρίσκονται σήμερα εδώ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες», κατέληξε.



http://www.newsit.gr



Κυβέρνηση: Δεν θα μπει κανένα τρακτέρ στην Αθήνα

Στη διαβεβαίωση πως δεν θα μπει την Παρασκευή στην Αθήνα κανένα τρακτέρ με αγρότες προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Αντίθετα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει στον αγροτικό κόσμο, ένας διάλογος που όπως υπογραμμίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση. 

«Η κυβέρνηση έχει πρόταση και δεν θα μπορούσε να μην έχει πρόταση», σημειώνεται, ενώ καθίσταται σαφές πως «ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει εναλλακτικά στο τραπέζι του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν πως οι αγρότες είναι εκείνοι που έχουν αρνηθεί τον διάλογο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους αγρότες συζήτηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε διακομματικά στη Βουλή.

Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν πως από την πλευρά των δανειστών δεν έχει τεθεί ζήτημα μείωσης συντάξεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά περιμένει από το αυριανό Eurogroup να εκπέμψει ένα σήμα όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στα χρονοδιαγράμματα. 

«Ένα σήμα που δεν έχουν εκπέμψει», όπως τονίζεται ή, τουλάχιστον, να φανεί ποια τάση υπάρχει.  

Τέλος, η διάταξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κατατεθεί και θα ζητηθεί να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο το απόγευμα σε κύρωση νομοσχεδίου. Θα αφορά τον αριθμό των αδειών, οι οποίες θα είναι τέσσερις, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, αλλά και τον φορέα που θα διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό.  
 
Άρον-άρον εξαγγελίες από Τσίπρα πριν την κάθοδο των τρακτέρ

Πάντως, στην παρέμβασή του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε άρον-άρον εξαγγελίες, που όμως έχουν ήδη απορριφθεί από τους αγρότες, ένα 24ωρο πριν την κάθοδό των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες αρκεί, όπως είπε, να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς, ωστόσο, να καταθέσει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση και αρκούμενος μόνο σε γενικόλογες αναφορές για «τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

Είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές για τους αγρότες

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσυς που πρέπει να εξεταστούν Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε όπως το κάναμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. 


Το ίδιο είμαστε να κάνουμε και με τους αγρότες αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν δυνατότητες όσον αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είπε ότι «θέσαμε την πρότασή μας σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και δεν επιλέξαμε να το κάνουμε σε κλειστές πόρτες με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα Ελληνικά. Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 


Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες γενιές. 

Η πρόταση μας είναι σε διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: προστατεύει τους ασθενέστερους και δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. 

Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλα είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν. Να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και να καταθέσουν προτάσεις, αν έχουν. 

Δυστυχώς σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού αδιαφορώντας για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος».

Τώρα ο Κατρούγκαλος υπόσχεται βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες


Πάντως, ενώ οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπόσχεται τώρα βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες.

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο  Βερνίκο, για να του παραδώσει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρόσκληση προς τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο.

«Θα εξαντλήσουμε τις δικές μας ιδέες για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός.

Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης».

«Θα τους πούμε τις προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα ακούσουμε τις αντιπροτάσεις», υπογράμμισε, ενώ το Μαξίμου διαμηνύει ότι κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα την Παρασκευή.

ΝΔ: Μια αλήθεια και πολλά ψέματα από τον Τσίπρα


«Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης. Σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα.

Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του. Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει “έξω από το δωμάτιο”, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα”, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας.

Ψέμα είναι ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις. Την ώρα που και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα. Ψέμα είναι ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία.

Όμως, με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος. Κανείς πια δεν τον πιστεύει. Άλλωστε ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες;

Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;»


ΠΑΣΟΚ: Για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε λέξη... από τον Αλέξη!


«Για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε λέξη… από τον Αλέξη!» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, εκτιμώντας πως «μια από τα ίδια ακούσαμε και σήμερα από τον πρωθυπουργό».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η ομιλία Τσίπρα ανέδειξε μια εμμονή στις αδιέξοδες προτάσεις που αποδομούν το ασφαλιστικό, ενώ περιείχε «προσκλήσεις διαλόγου χωρίς περιεχόμενο» και «κούφια λόγια», την ώρα που τα αδιέξοδα για την οικονομία και την χώρα εντείνονται.

Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος καταλήγει, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «φυσικά και οι γνωστές κατασκευές για τους "βαρβάρους", χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν επιχειρήματα ούτε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Λεβέντης για ομιλία Τσίπρα: «Ετσι φέρονται οι τύραννοι πριν καταρρεύσουν»

«Eτσι φέρονται οι τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν» σχολίασε ο Βασίλης Λεβέντης. Η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων αναφέρει αναλυτικά: «Η ομιλία του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό συμβούλιο δείχνει ότι τα περί συναίνεσης που ζητούσε ήταν λόγια του αέρα και ότι τώρα ο ίδιος ενώ είναι αντίθετή του όλη η κοινωνία, σχεδιάζει με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο να παραμείνει στην εξουσία. Όμως η Ένωση Κεντρώων του θυμίζει ότι έτσι φέρονται οι Τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν».

Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας σπέρνει σκιάχτρα σε όλη τη χώρα»


«Ο κ. Τσίπρας σπέρνει σκιάχτρα σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου. 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «εχθρός υπάρχει και είναι ο εαυτός του και οι υπουργοί του που γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αυτό που κάνουν είναι να κινούν τα νήματα για μια οικονομία της καταστροφής. Από την άλλη μιλούν με τους Ευρωπαίους, κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι αλλά δεν αποφασίζουν τίποτα στο εσωτερικό. Δεν έχουν σχέδιο και σπρώχνουν τη χώρα σε μια νέα παρακμή".


http://www.protothema.gr

Ανακοίνωση - καταπέλτης των Εισαγγελέων για Μνημόνιο και Ασφαλιστικό

Σκληρή ομόφωνη ανακοίνωση, στην οποία θίγει την αρνητικές πλευρές του κυβερνητικού έργου, όπως είναι τα μνημόνια, η οικονομική κατάσταση και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο συνεδρίασε στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η Ένωση ζητεί «την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ, αναφέρει τα εξής:


« Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:


Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό - φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.


Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, 

με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα.
Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:


Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.


Η νομοθέτηση καθ' υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πιο διαβασμένο βιβλίο στα κορυφαία πανεπιστήμια είναι... ελληνικό!

Παράλληλα, η «Πολιτεία» είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer.

Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Ηθική» του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο «courses» των αμερικανικών πανεπιστημίων.

Τα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια συνθέτουν τη λεγόμενη Ivy League της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, του Μπράουν, της Πενσυλβάνιας, του Γέιλ, του Κόρνελ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς και το Ντάρτμουθ Κόλετζ.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η «Σύγκρουση των Πολιτισμών» του Σάμιουελ Χάντιγκτον, το «The Element of style» του Ουίλιαμ Στρανκ, ο «Λεβιάθαν» του Χομπς, ο «Ηγεμόνας» του Μακιαβέλι, η «Δημοκρατία στην Αμερική» του Αλέξις ντε Ντοκβίλ, η «Θεωρία της Δικαιοσύνης» του Τζον Ρόουλς, το «Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το «Περί ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Μιλ και η «Εξέλιξη της συνεργασίας» του Ρόμπερτ Άξελροντ.

Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι το «The Element of style» και ακολουθεί η «Πολιτεία» στη δεύτερη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η «Ηθική» του Αριστοτέλη. Σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται και το «Κομουνιστικό Μανιφέστο» του Μαρξ (τέταρτη θέση). «Ο Οιδίπους Τύραννος» είναι στην όγδοη θέση, μία πιο πάνω από τον «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ.

«Υπάρχουν δύο τρόποι να λάβεις μόρφωση από την Ivy League» σημειώνει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, παρουσιάζοντας τη μελέτη. «Ο ένας είναι να ξοδέψεις 200.000 δολάρια για να σπουδάσεις σε ένα από τα αμερικανικά πανεπιστήμια που θεωρούνται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου. Ο άλλος είναι να διαβάσεις τα βιβλία που διδάσκονται στα μαθήματα αυτών των πανεπιστημίων».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σεισμός από τις αποκαλύψεις για το βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας κατά της Ελλάδας - Έγγραφα με τους διαλόγους φωτιά Ερντογάν-Γιούνκερ

Ένα ασύλληπτο παζάρι φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το προσφυγικό και αυτό στις πλάτες της Ελλάδας και των αθώων προσφύγων που δίνουν μάχη για να έχουν μία καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι αποκαλύψεις έρχονται από το Euro2day.gr και από τις οποίες προκύπτει πως ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων, έχει να αντιμετωπίσει και την εχθρική στάση πολλών χωρών της Ευρώπης που κατακρίνουν καθημερινά την χώρα πως δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων.

ΦΩΤΟ EURO2DAY.GRΦΩΤΟ EURO2DAY.GR
 
Τα έγγραφα αυτά δείχνουν πως από τις 16 Νοεμβρίου όταν είχε συμφωνηθεί το λεγόμενο action plan ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά απειλεί την Ευρώπη και ζητώντας ως αντάλλαγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση όσο και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην ουσία τα έγγραφα δείχνουν πως οι Τούρκοι απείλησαν τόσο τον Ντόναλτν Τουσκ όσο και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τα εξής:

- Πως θα στέλνει με λεωφορείο τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήνει τους μετανάστες να πνίγονται στη θάλασσα.

- Απαιτεί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια να γίνουν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, απειλώντας πως διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

- Απαιτεί επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και άνοιγμα νέων κεφαλαίων, χωρίς να δέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

- Ο Ερντογάν απαίτησε να καθυστερήσει η έκθεση προόδου της Τουρκίας, προκειμένου να βοηθηθεί ο ίδιος και να κερδίσει τις εκλογές.

Από τα έγγραφα αποκαλύπτονται και οι διάλογοι, όπου ο Ερντογάν φαίνεται εριστικός και αλαζονικός και μάλιστα φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα που έλαβε μέσω των Μνημονίων τεράστια ποσά, έτσι ώστε να ζητήσει και εκείνος περισσότερα χρήματα.

ΦΩΤΟ EURODAY.GRΦΩΤΟ EURODAY.GR
 
Σύμφωνα με όσα επικαλείται το Euro2day.gr "εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. 

Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Τουσκ του απάντησε πως δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις με τον Ερντογάν να τον διακόπτει και να λέει πως η Τουρκία έχει ήδη δώσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατόπεδα προσφύγων και δεν δέχεται συστάσεις από κανέναν. 

Όταν μάλιστα ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε στην πιθανή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο κ. Ερντογάν φέρεται και πάλι να τον διέκοψε και του απάντησε πως δεν τον αφορά τι θα κάνουν με τη Συνθήκη Σένγκεν.

Μάλιστα, απευθυνόμενος σε Τουσκ και Γιούνκερ, είπε ο Ερντογάν: "εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;".

ΦΩΤΟ EURODAY.GRΦΩΤΟ EURODAY.GR
 
Αναφερόμενοι στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ερντογάν έγινε έξαλλος με τα σχόλια Τουσκ και Γιούνκερ και τους απάντησε: "Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο"., διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Γιούνκερ απάντησε τον Ερντογάν πως η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ίδιου του Ερντογάν, κάτι που θύμωσε ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν και απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ του είπε πως ο Γιούνκερ είναι ασεβής και πως κατά την άποψή του η Ε.Ε. δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της και δήλωσε χαρακτηριστικά: 

"Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες, θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία".


ΦΩΤΟ EURODAY.GRΦΩΤΟ EURODAY.GR
 
Από τότε και μετά και με τις απειλές της Τουρκίας σε ισχύ, άρχισαν να πιέζουν πολύ περισσότερο την Ελλάδα και αυτές οι πιέσεις θα ενταθούν από την Τετάρτη, καθώς η Ε.Ε. θα διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κατηγορεί την Κομισιόν για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για αυτό το λόγο η Άνγκελα Μέρκελ πλέον έχει αναλάβει δράση και έχει συχνές επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επίσημα δεν έχει ενημερωθεί για το παιχνίδι της Τουρκία και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ήδη πως ακόμα και τα hot spots να έχουν φτιαχτεί, θα συνεχίσει να δέχεται σοβαρές πιέσεις. 

Μάλιστα, με την αξιολόγηση να εκκρεμεί ακόμα, η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο σε αυτό το απίστευτο παιχνίδι έρχεται από την Ουάσινγκτον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day  το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από πίεση του Λευκού Οίκου θα βάλει στο παζλ και της αξιολόγησης και το προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι και ο μηχανισμός ESM τρέχουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο με την ΕΚΤ να προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους στην ευρωζώνη από το εξωτερικό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν που θέλει γρήγορα την αξιολόγηση και θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στο πακέτο, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την πλήρη αποποινικοποίηση της βιομηχανικής και ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή.

Οι υπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν ότι αναμένουν την νομιμοποίηση από το 2013 καταγράφοντας επίσης τις θετικές επιπτώσεις σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Επιπροσθέτως υποστηρίζουν ότι προϊόντα με βάση την κάνναβης έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ άλλα θεωρούνται ως «superfood».

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
                                                                                                              
«Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Υγείας

-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Πλήρης νομιμοποίηση βιομηχανικής κάνναβης και  ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους

Από το 2013 περιμένουμε την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων για τη νομιμοποίηση της κλωστικής ή αλλιώς βιομηχανικής κάνναβης. 


Ενώ ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργείται η κλωστική κάνναβη και μάλιστα επιδοτείται από την ΕΕ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη με την ινδική κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%.

Τη στιγμή που για χιλιάδες χρόνια και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, οι άνθρωποι έφτιαχναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καραβόπανα, τα σχοινιά, τα νήματα, και τα κορδόνια, τα υφάσματα, το φωτιστικό λάδι, το χαρτί, χρώματα και βερνίκια, καθώς και τόσα άλλα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, από το φυτό της κάνναβης, είναι αδιανόητο εμείς σήμερα να τη θεωρούμε ένα επιβλαβές φυτό. 

Πλέον χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και superfood (τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλες).

Από την κάνναβη όχι μόνο παράγονται χιλιάδες διαφορετικά χρήσιμα προϊόντα, αλλά πολλά από αυτά είναι πιο ανθεκτικά και καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα χημικά ή με άλλες πρώτες ύλες (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χαρτιού), ενώ η επίδρασή τους στο περιβάλλον είναι ασύγκριτα καλύτερη. 

Χρησιμοποιούνται όλα της τα στελέχη και άρα δεν πετιέται τίποτα, δεν έχει μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες. 

Με λίγα λόγια, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναπροσανατολίσει και να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εδαφών. Θα σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό, ενώ θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης. 

Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης.

Το αίτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους είναι επίσης καίριο. 


Η ινδική κάνναβη ήταν γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ως φάρμακο σε όλους τους πολιτισμούς της γης, ενώ χρησιμοποιούνταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα ως πρώτης τάξεως θεραπευτικό μέσο. 

Από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, άρχισε ο εξοβελισμός της ως θεραπευτικού μέσου μιας και, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, τοποθετήθηκε ιδεοληπτικά και άκριτα στην κατηγορία αυτή. 

Ωστόσο, η απόλυτη αντικατάσταση αυτού του καταξιωμένου μέχρι τότε  θεραπευτικού μέσου από τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας σειράς από σημαντικές ασθένειες, θύματα των οποίων πέφτουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό ο ιατρικός κόσμος άρχισε να αναθεωρεί τη στάση του απέναντι στην κάνναβη από τη δεκαετία του 1960. 

Σήμερα όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις ευεργετικές και ενίοτε πλήρως θεραπευτικές συνέπειες της χρήσης της ινδικής κάνναβης και κυρίως του ελαίου που προέρχεται από το φυτό. 

Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες καθιστούν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία έχει επέλθει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, επιβεβλημένη. 

Η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών του στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία). 

Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών. 

Τούτων δοθέντων, η δυνατότητα της κάνναβης να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού την έχει καταστήσει προϊόν εξαιρετικά προσοδοφόρο. 

Συνεπακόλουθα, τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να καταστήσουν νόμιμη την παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση τόσο της βιομηχανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης;



Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Καρακώστα Εύη

Κατριβάνου Βασιλική

Κουράκης Αναστάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θέμης

Μπάρκας Κώστας

Ντζιμάνης Γιώργος

Πάλλης Γιώργος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παυλίδης Κώστας

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σταματάκη Ελένη

Στέφος Γιάννης

Στογιαννίδης Γρηγόρης»

Απεργεί την Πέμπτη το Σύμπαν! Νεκρώνουν τα πάντα στη χώρα - Όλα κλειστά και παντού συλλαλητήρια

Την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016, αναμένεται η χώρα να... παραλύσει. Δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί ενάντια στο σχέδιο Κατρούγκαλου που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, με... σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να συμμετέχουν στη γενική απεργία.

Ποιοι συμμετέχουν
 
Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης αναμένεται να είναι μαζική, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ παραδοσιακά το ΠΑΜΕ κάνει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ επέλεξε έναν... πρωτότυπο τρόπο για το σποτ της συγκεκριμένης απεργίας, το οποίο έχει... "άρωμα" Θανάση Βέγγου και φυσικά Γιώργου Κατρούγκαλου.
 

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί). 

Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ η ΠΝΟ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία και τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. 

Οι αγρότες, που ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζουν εντυπωσιακή... "εισβολή" στην Αθήνα. Κλειστά θα είναι την Πέμπτη και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τους βενζινοπώλες να μπαίνουν κι εκείνοι στο χορό των κινητοποιήσεων.

 Οι δικηγόροι συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την άλλη Δευτέρα (08.02.2016), ενώ οι συμβολαιογράφοι απέχουν έως την Παρασκευή (05.02.2016). Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν και οι φορτηγατζήδες, με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών να ξεκινά απεργία διαρκείας.

 Απεργούν και οι οδηγοί ταξί, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τρόλεϊ, τρένα, Προαστιακός δεν θα κινηθούν καθόλου. Τα λεωφορεία θα κινηθούν μόνο από τις 09:00 το πρωί ως τις 21:00 το βράδυ, ενώ ΗΣΑΠ και Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Το ίδιο και το Μετρό.


Κλειστά θα είναι επίσης τα φαρμακεία, παραστάσεις θα ακυρωθούν στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ λόγω στάσης εργασίας της ΥΠΑ θα ακυρωθούν 16 πτήσεις της Olympic Air.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια Νοσοκομεία, οι προνομιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Στην απεργία συμμετέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και οι φυσιοθεραπευτές. Οι γιατροί θα απέχουν και από τις συνταγογραφήσεις.

 Την ίδια ώρα, στην γενική απεργία της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν μαζικά οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί μετά τις αποφάσεις... "φωτιά" του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος! Απειλούν με αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων!

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "σε κοινή σύσκεψη των φορέων των λογιστών - φοροτεχνικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου του 2016, στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, προέδρου του ΟΕΕ, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Απορρίπτουμε το προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, το οποίο έχει φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό.

- Ζητούμε την απόσυρση όλων των διατάξεων και την έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο από μηδενική βάση.

- Προχωράμε σε αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, από την ημέρα, που θα ανοίξει το σύστημα. Η αποχή θα είναι κυλιόμενη, δηλαδή η απόφαση για συνέχισή της θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Καλούμε τους λογιστές – φοροτεχνικούς να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση και στην αποχή από την υποβολή δηλώσεων".

Ακυρώσεις πτήσεων της Aegean και της Olympic Air!
 
Ανακοινώθηκαν οι ακυρώσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της ΟΣΥΠΑ καθώς και της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και της 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων 

Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ από ώρα 8:00 – 12:00, η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να ακυρώσουν 66 σκέλη πτήσεων εσωτερικού την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νόμπελ ειρήνης: Το προφίλ των Ελλήνων υποψηφίων

Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που παρουσίασαν τις εν λόγω υποψηφιότητες σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

AdTech Ad
«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός.

Το ποσό του βραβείου, στα νοσοκομεία των νησιών

Το οικονομικό μέρος του βραβείου, στην περίπτωση που κερδηθεί, θα αποδοθεί αναλογικά στα νοσοκομεία των νησιών, ενώ το ίδιο το βραβείο θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, εξήγησε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο οποίος είναι και ο ίδιος Ελληνοκύπριος πρόσφυγας.

Η Αιμιλία Καμβύση, 85 χρονών, παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι, έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου. Μαζί με δύο φίλες της, την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται το βρέφος μιας προσφυγοπούλας από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Οι τρεις γιαγιάδες κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και συμπαραστέκονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους πολίτες με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες πρόσφυγες που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον πρόεδρο, «γιατί μου λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;».

Η κ. Καμβύση προτείνεται «για να εκπροσωπήσει όλες αυτές τις γυναίκες που συμβάλουν σαν στοργικές μάνες για τα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα και έρχονται αντιμέτωπα με τη προσφυγιά και τη μετανάστευση, όλες τις γυναίκες που βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών της κατατεθείσης πρότασης.

Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Όταν δεν χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να κερδίσει τα προς το ζην, σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τούς βρίσκει στο δρόμο του, αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος ως διασώστης με το δικό του μέσο. 

Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες στο Αιγαίο έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους. Η απάντηση που δίνει είναι «έτσι, γιατί αυτό έπρεπε να κάνω».

Ο κ. Βαλιαμός προτείνεται «για να εκπροσωπήσει όλους αυτούς τους κατοίκους των νησιών που βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ηθοποιός και αγωνίστρια Σούζαν Σάραντον, 69 ετών από τη Νέα Υόρκη, υποδέχτηκε πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στις ακτές της Λέσβου, ενώ επισκέφθηκε και τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα. Στη συνέχεια δήλωσε, πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι “κάποιοι άλλοι” και να γίνουν οι πρόσφυγες στους οποίους χρειάζεται να σταθούμε δίπλα και να τους υποστηρίξουμε».

Η κ. Σάραντον προτείνεται «για να εκπροσωπήσει το πλήθος των ξένων αλληλέγγυων που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν και συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μόλις η κ. Σάραντον ενημερώθηκε για την πρόθεση της επιτροπής να την προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι δέχεται ταπεινά την πρόταση και θα ήταν τιμή της να προταθεί, αλλά θέλησε να καταστήσει σαφές, πως θα λειτουργήσει ως εκπρόσωπος για τις χιλιάδες των ανεξάρτητων ξένων αλληλέγγυων που δίνουν το χρόνο και τους πόρους τους στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.

Σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί γιατροί και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνει σημαντική δουλειά, και ότι θα ήταν τιμή της να προσέλθει ως εκπρόσωπός τους για την αυτοθυσία την συμπόνια που έδειξαν στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news