Home » , , , , , » «Ξέφυγαν» οι Τούρκοι: Αγνοούν τις ΗΠΑ για Πατριάρχη, Αγία Σοφία και Σχολή Χάλκης

«Ξέφυγαν» οι Τούρκοι: Αγνοούν τις ΗΠΑ για Πατριάρχη, Αγία Σοφία και Σχολή Χάλκης

«Καταπέλτης» αναδεικνύεται για την Άγκυρα έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται ότι η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις στην Τουρκία, για τον σεβασμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Αγίας Σοφίας αλλά και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, με το καθεστώς Ερντογάν να αγνοεί, όμως, επιδεικτικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το mignatiou.com, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν “οικουμενικός”, αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Γίνεται αντιληπτό, ότι οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτα, ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη των προκλήσεων, κινούμενοι εκτός πλαισίου και αμφισβητώντας με τρόπο απαράδεκτο ό,τι άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η έκθεση αναφέρει ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου Πατριάρχη».


Η αμερικανική έκθεση σημειώνει επίσης: «Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομόλογοί τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η έκθεση, «έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι: «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news