ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ο Μπακογιάννης και αποποιείται την ...κληρονομιά του


Άλλη μια "αιρετική" συνέντευξη έδωσε  Κώστας Μπακογιάννης  περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος ακολουθώντας πλέον αυτόνομη πορεία πιστεύει και το λέει ευθέως στην «Εφ.Συν.» πως και 50% να πάρει στις εκλογές η ΝΔ δεν φτάνει και θα πρέπει την επομένη να επιχειρήσει συναινέσεις. Χαρακτηρίζει «φίλο του» τον Αδωνι Γεωργιάδη, στο πνεύμα «όλοι οι καλοί χωράνε», λέει πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής το 2019 και, τελικά, σε όσους τον βλέπουν ως πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό απαντά: «Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και εκτός πολιτικής. Την παραίτησή μου την έχω στο τσεπάκι μου».  Ενδιαφέρον έχει και η αποστροφή του: "Ο κόσμος έχει σιχαθεί τους επαγγελματίες πολιτικούς ή τους κληρονομικώ δικαίω άρχοντες..." 

• Κατά πόσο πιστεύετε ότι το όνομά σας συμβάλλει στην ευκολία με την οποία φαίνεται να κερδίζετε τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχετε ώς τώρα μετάσχει;

Το όνομα ό,τι δίνει παίρνει. Και ειδικά αυτές τις εποχές περισσότερο αφαιρεί παρά προσδίδει. Είναι λογικό να συναντάς μια δυσπιστία. Ο κόσμος έχει σιχαθεί τους επαγγελματίες πολιτικούς ή τους κληρονομικώ δικαίω άρχοντες. Αναρωτιέται εύλογα κάποιος «τι έχεις κατακτήσει και τι σου έχει χαριστεί». Ισως όμως αυτό τελικά να λειτουργεί και θετικά.

Διότι αν πραγματικά σε νοιάζει, απαιτείται υπερπροσπάθεια για να διαλύσεις αυτές τις επιφυλάξεις και γίνεσαι ακόμη πιο χρήσιμος. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, επιλέγω συνειδητά να ζω «σαν να είμαι άλλος», για να παραφράσω τον ποιητή.

Αλλωστε, την ανάπλαση του Καρπενησίου, που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό, δεν την έκανε η Ντόρα, όπως και το φυσικό αέριο σε όλα τα αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας δεν το φέρνει ο Μητσοτάκης, ούτε το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας που ήταν κολλημένο για χρόνια.

Τα σωστά δικά μου, τα λάθη δικά μου. Αφήστε που πρώτοι όλοι οι κεντροαριστεροί, με τους οποίους κατεβήκαμε μαζί στις εκλογές και συνεργαζόμαστε τόσο καλά στην καθημερινότητά μας, όταν θυμούνται την καταγωγή μου, κάνουν τον σταυρό τους! Ευτυχώς τη θυμούνται σπάνια!

• Εμφανίζεστε υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων, όταν η Ν.Δ. επιδιώκει την αυτοδυναμία. Και παρά την κομματική γραμμή, εσείς συμμετείχατε προ μηνός στα περιφερειακά συνέδρια που οργάνωσε η κυβέρνηση...

Μα αυτά είναι συμπληρωματικά! Και 50% να πάρει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές πάλι δεν φτάνει. Την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να δημιουργήσει ευρύτερα πεδία κοινωνικής συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης. Αυτός είναι ο νόμος της ανάγκης αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Επιμένω στην ανάγκη ενός νέου διαφορετικού πολιτικού πολιτισμού.

Μιας νέας κοινωνικής συνθήκης που θα ξεπεράσει τις διχαστικές λογικές του τύπου «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Φυσικά και θα αντιπαρατεθούμε, και θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα αν χρειαστεί, αλλά πάντα μέσα σε ένα αυστηρά αξιακό πλαίσιο. Ακόμα και αν διαφωνούμε, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Εμείς, στην περιφέρειά μας, το κάνουμε πράξη αυτό από την πρώτη μέρα. Αν είμαι υπερήφανος για κάτι, δεν είναι μόνο που η παράταξή μας είναι υπερκομματική, αλλά που οκτώ στις δέκα αποφάσεις του περιφερειακού μας συμβουλίου λαμβάνονται με αυξημένες πλειοψηφίες. Οσον αφορά το συνέδριο, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να λείψω. Είναι αυτονόητο ο περιφερειάρχης να είναι εκεί. Και για θεσμικούς λόγους, αλλά φυσικά και για λόγους αρχής. Τη δουλειά μου έκανα. Κι επειδή πολλά ειπώθηκαν, ευκαιρία να πω για ακόμη μία φορά ότι δεν μου ζητήθηκε από κανέναν να λείπω.

• Αλήθεια, τι είπατε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρωθυπουργό;

Ο,τι είπαμε και δημόσια, αλλά πιο χαλαρά.

• Πολλοί -και εντός του κόμματος της Ν.Δ.- πιστεύουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσδέθηκε για τα καλά στο άρμα του Αδώνιδος Γεωργιάδη, που μόνο συναινετικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...
Αυτή η συζήτηση έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Τα διλήμματα ήταν ξεκάθαρα, όπως και τα διακυβεύματα. Ο Κυριάκος εξελέγη πρώτος και ο φίλος μου ο Αδωνις τέταρτος. Μην ξεχνάτε πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μια μεγάλη λαϊκή παράταξη η οποία οφείλει να εκφράσει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Ολοι χωράνε και όλοι έχουν ρόλο.

• Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Η θητεία σας στην περιφέρεια τότε θα έχει λήξει. Θα βάλετε υποψηφιότητα για τη Βουλή;

Καμία σχέση. Μετά από επτά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση παραμένω αθεράπευτα ερωτευμένος με τη δουλειά μου. Γιατί εδώ μετράει το τι κάνεις και όχι το ποιος είσαι ή το τι λες. Γιατί δεν έχεις εξαρτήσεις και χρωστάς μόνο στον κόσμο. Γιατί μπορείς να κάνεις μικρές και μεγάλες πολιτικές ή ιδεολογικές υπερβάσεις για να πετύχεις ορατά αποτελέσματα.

Γιατί μπορείς, ακόμα και αν πρέπει να ξεπεράσεις αρμοδιότητες, να δώσεις πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Να σας δώσω δύο παραδείγματα από τον μικρόκοσμό μας; Η περιφέρειά μας έδωσε εντελώς εξωθεσμικά και εκτός αρμοδιοτήτων χρήματα στο σύστημα Υγείας που το κεντρικό κράτος αδυνατούσε να παρέχει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων μας.

Επιπλέον, μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο τώρα που η περιφέρειά μας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis και το Ιδρυμα Νιάρχος, συνεχίζει να παρέχει χιλιάδες γεύματα σε χιλιάδες παιδιά στα δημοτικά σχολεία. Το κεντρικό κράτος το συζητάει χρόνια, το εξαγγέλλουν ξανά και ξανά. Αυτό λοιπόν που δεν έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο το κάνουμε εμείς σε περιφερειακό. Δεν αξίζει τον κόπο;

• Ορισμένοι βλέπουν στο πρόσωπό σας έναν μελλοντικό αρχηγό της Ν.Δ.

Ας βλέπει ο καθένας ό,τι θέλει. Κρατήστε μόνο ότι δεν βλέπουμε αναγκαστικά όλοι τα ίδια. Η πολιτική άλλωστε έχει νόημα μόνο αν αισθάνεσαι χρήσιμος και δημιουργικός.

Δεν είναι μονόδρομος. Εγώ ξέρω καλά να κάνω ένα πράγμα, και τώρα που είμαι στην πολιτική και πριν που εργαζόμουν στις Βρυξέλλες, στο Κόσοβο ή στην Αθήνα: να δουλεύω. Την ώρα που θα αντιληφθώ ότι δεν μπορώ να προσφέρω, θα κάνω πίσω. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να εξελίσσεται στην πολιτική, μπορώ να τον φανταστώ να κάνει και άλλα πράγματα εκτός αυτής. Την παραίτησή μου την έχω στο τσεπάκι μου

https://www.efsyn.gr/arthro/kai-50-na-parei-i-nd-den-ftanei-hreiazetai-synainesi

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news