Home » » Μητρόπολη Τριφυλλίας: Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Μητρόπολη Τριφυλλίας: Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ιερός πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Μεσσηνία, μεταξύ του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Δωρίου και της Μητρόπολης Τριφυλλίας. Αφορμή… ένας ιερέας και μια πρεσβυτέρα, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό Άγιος Γεώργιος πριν από μερικά χρόνια. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι το γεγονός πως - σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο σύλλογος - πολλές λειτουργίες πραγματοποιούνται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ποιος θα περίμενε στην Ελλάδα του 2018 να γίνεται αυτό; Κι όμως, σε αυτό το μικρό χωριό η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αυτά τα οποία περιγράφουν τα μέλη του συλλόγου σε επιστολή που έστειλαν στο zougla.gr και στις αρμόδιες Αρχές προκαλούν ντροπή για την Εκκλησία και πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τον θεσμό.

Το ποτήρι για αυτήν τη μεγάλη διαμάχη ξεχείλισε εφέτος, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Στο συγκεκριμένο χωριό, κάθε χρόνο γίνεται περιφορά της εικόνας με τους πιστούς να ακολουθούν, όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Εφέτος, όμως, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την πρεσβυτέρα του χωριού να εμποδίζει τους πιστούς να κάνουν περιφορά της εικόνας, φωνάζοντας μάλιστα, εξοργίζουν.

Εικόνες που θαρρείς πως είναι βγαλμένες από μια άλλη χώρα. Κι όμως, είναι από τη χώρα μας, την ώρα που η Εκκλησία αγωνίζεται για τη χριστιανοσύνη. Είναι σαφές λοιπόν, όπως ξεκαθαρίζουν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα οι καταγγέλλοντες, πως ο συγκεκριμένος ιερέας αλλά και η πρεσβυτέρα δεν είναι πια επιθυμητοί στο χωριό.


Το μεγάλο όμως ερώτημα στην όλη αυτή υπόθεση είναι η στάση της ίδιας της Μητρόπολης Τριφυλλίας. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, γνωρίζει τα πάντα. Τι πράττει όμως; Γιατί δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά κάνει τα στραβά μάτια; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι υπό διερεύνηση και αποτελούν τη συνέχεια ενός ρεπορτάζ που θα μας απασχολήσει αρκετά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγο καιρό, όταν το zougla.gr δημοσίευε πληροφορίες για τα περιστατικά στο χωριό που διέρρεαν από κατοίκους αλλά και μέλη του συλλόγου, έλαβε εξώδικο από τη Μητρόπολη, στο οποίο ζητούνταν να αναφερθούν ονομαστικά ποιοι είναι οι καταγγέλλοντες. Δηλαδή να «σπάσουμε» το δημοσιογραφικό απόρρητο και να δώσουμε τις πηγές μας.


Τον δέχτηκαν στην αγκαλιά τους και τους πρόδωσε

Ο σύλλογος, όπως αναφέρει στην επιστολή του, άνοιξε την αγκαλιά του στη συγκεκριμένη οικογένεια και με το παραπάνω... Το 2016, ο ιερέας Πέτρος Κασιδόκωστας μαζί με την πρεσβυτέρα σύζυγό του και τα παιδιά τους εγκαθίσταται στο συγκεκριμένο χωριό έπειτα από μετάθεση, η οποία αποφασίστηκε από τη Μητρόπολη Τριφυλλίας. Ο σύλλογος, όπως αναφέρει στην επιστολή του, άνοιξε την αγκαλιά του στη συγκεκριμένη οικογένεια και με το παραπάνω. Τους βρήκε σπίτι για να στεγαστούν και μάλιστα το επισκεύασε αλλά και το εξόπλισε με δικά του έξοδα. Παράλληλα, για να τους βοηθήσει και οικονομικά, αποφάσισε να μισθώσει στην πρεσβυτέρα και να εξοπλίσει με συμβολικό ενοίκιο και περίοδο χάριτος έξι μηνών ένα κατάστημα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία. Έτσι λοιπόν, η οικογένεια εκτός από δωρεάν σπίτι απέκτησε και δωρεάν εξοπλισμένη επιχείρηση, η οποία άρχισε να λειτουργεί φυσικά με την υποστήριξη και κατοίκων του χωριού.


(Παλιές καλές στιγμές. Ο ιερέας και η πρεσβυτέρα χορεύουν με μέλη του συλλόγου)

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον σύλλογο, αποδείχθηκε η αρχή του κακού. Ο ιερέας ξαφνικά απέκτησε περίεργη και επιθετική συμπεριφορά, απέναντι στα μέλη του συλλόγου αλλά και σε άλλους χωριανούς. Έφτασε σε σημείο, μάλιστα, να εμποδίζει ιδιοκτήτη άλλου καταστήματος του χωριού να τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία, ισχυριζόμενος πως ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία. Τα παρακάτω αποσπάσματα από την επιστολή σοκάρουν.

Τους επιτέθηκε με αναμμένο ξύλο

Ο άνθρωπος του Θεού άρχισε να απειλεί και να βρίζει τα μέλη του συλλόγου. Οι καταγγέλλοντες στην επιστολή τους περιγράφουν σκηνικά στα οποία μόνον ένας ιερέας δεν θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί. «Σε μια συνάντηση που είχαμε σχετικά με θέματα του καταστήματος, πέταξε προς το μέρος μας τον τόμο του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Στη συνέχεια αποπειράθηκε να μας χτυπήσει με αναμμένο ξύλο από το τζάκι. Μας πέταξε έξω από το κατάστημα βίαια φωνάζοντας να μην ξαναπατήσουμε τα πόδια μας» είναι μερικά από αυτά τα οποία αναφέρονται στην επιστολή.

Απαιτούσε να ψάλει μόνο η πρεσβυτέρα

«Σε κηδεία συγχωριανής μας, που ήταν αδελφή μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο εφημέριος απαιτούσε να ψάλει μόνο η πρεσβυτέρα στην εκκλησία, επικαλούμενος ότι αυτό προβλέπει το Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Απειλούσε ότι θα σταματήσει την τελετή και θα καλέσει την Αστυνομία, αν τολμούσε να ψάλει συγγενής της θανούσης, ο οποίος επί σαράντα και πλέον έτη έψαλε σε όλες τις λειτουργίες του Ναού» συμπληρώνουν.

Σφράγισε την Εκκλησία και εξαφανίστηκε

Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της επιστολής: «Στην περσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου του χωριού μας, ο εφημέριος τέλεσε τη λειτουργία πολύ βιαστικά, σφράγισε την εκκλησία και εξαφανίστηκε από το χωριό, στο οποίο χωριανοί και επισκέπτες από τα διπλανά χωριά γιόρταζαν με μουσική, χορούς και φαγητό στην κατασκευασμένη από τον ίδιο τον Σύλλογο πλατεία έναντι της εκκλησίας, όπου είχαν τοποθετηθεί καρέκλες και τραπέζια που τα προσέφερε για τη γιορτή ο Δήμος Οιχαλίας. Προς το τέλος της εορτής, που διενεργείται ανελλιπώς από την απελευθέρωση της πατρίδας μας και εδώ και 35 χρόνια τη διοργανώνει και τη χρηματοδοτεί ο Σύλλογος, εμφανίσθηκε ο παπάς του χωριού μας συνοδεία αστυνομικών και ωρυόμενος απαιτούσε από αυτούς, που είχαν μείνει όπως και ο λοιπός κόσμος εμβρόντητοι, να καταγράψουν πόσα τραπέζια και καρέκλες είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία, προκειμένου να στραφεί δικαστικά εναντίον του Συλλόγου, γιατί δεν είχε λάβει προηγουμένως άδεια από τον ίδιο».


(Ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Δίπλα διακρίνεται το κατάστημα)

Αρνούνταν να χτυπήσει πένθιμα την καμπάνα σε κηδεία

Ο άνθρωπος του Θεού αρνούνταν να χτυπήσει πένθιμα την καμπάνα. Σύμφωνα με τον σύλλογο: «Σε μεταγενέστερη κηδεία άλλου συγχωριανού μας, που τύγχανε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και επί δεκαετίες επίτροπος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, ο εφημέριος απειλούσε πάλι ότι θα καλέσει την Αστυνομία και ότι θα διακόψει την τελετή, αν τολμούσε να ψάλει άλλος εκτός της πρεσβυτέρας. Aρνούνταν επίσης κατηγορηματικά να κτυπήσει πένθιμα την καμπάνα της εκκλησίας, γιατί, όπως έλεγε δημοσίως, δεν ήταν αρεστός στην οικογένεια του θανόντος, δεδομένου ότι είχε ζητηθεί από αυτή η εξαίρεσή του από την τελετή, κάτι στο οποίο ο Σεβασμιότατος δεν είχε συναινέσει».



Έκανε μήνυση σε 85χρονη επειδή χτύπησε την καμπάνα

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο ιερέας έφτασε σε σημείο, όπως περιγράφουν τα μέλη του συλλόγου, να κάνει μήνυση σε 85χρονη επειδή χτύπησε πένθιμα την καμπάνα. Όπως τονίζουν: «Σε επικείμενη κηδεία άλλης συγχωριανής μας και ενώ οι συγγενείς της συνόδευαν τη σορό της από την Αθήνα στο χωριό, όπου θα γινόταν η τελετή, ο εφημέριος τηλεφωνούσε σε αυτούς κατά τη διάρκεια της διαδρομής και τους εφιστούσε την προσοχή για άσχημα γεγονότα που θα προκαλούσε ο Σύλλογος. Και στην κηδεία αυτή, αρνήθηκε να κτυπήσει πένθιμα την καμπάνα της εκκλησίας, την οποία πήγε και κτύπησε με πρωτοβουλία της 85χρονη συγχωριανή μας, μόνο όταν βεβαιώθηκε απόλυτα, επειδή φοβόταν, ότι ο παπάς του χωριού μας δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στην εκκλησία. Κατά της εν λόγω υπερήλικης, όπως πληροφορηθήκαμε, ο εφημέριος έχει καταθέσει πρόσφατα μήνυση με άγνωστο περιεχόμενο».



Ζήτησε από την Πολεοδομία να ελεγχθούν τα σπίτια κατοίκων του χωριού

Η διαμάχη αυτή λοιπόν, όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή, δεν άφησε φυσικά αδιάφορη την πρεσβυτέρα, η οποία προχώρησε σε μια πρωτοφανή καταγγελία. Ζήτησε να ελεγχθούν τα σπίτια μελών του συλλόγου στο χωριό!

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «με έγγραφη καταγγελία της προς την Πολεοδομία Κυπαρισσίας, η πρεσβυτέρα κα Ελένη Λυμπέρη ζήτησε να ελεγχθούν τα σπίτια στο χωριό 6 μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και το κατάστημα που διατηρεί άλλος συγχωριανός μας, για υποτιθέμενες πολεοδομικές παραβάσεις. Έτσι, τα σπίτια τους, μερικά από τα οποία έχουν ανεγερθεί από 80ετίας και δεν ανήκουν καν στους προαναφερόμενους αλλά σε συγγενικά τους πρόσωπα, δέχθηκαν την επίσκεψη και την αυτοψία της Πολεοδομίας, η οποία κάλεσε εγγράφως τους προαναφερόμενους να αποδείξουν τη νομιμότητα των κτηρίων και να τακτοποιήσουν, μετά την καταβολή προστίμου, τις υποτιθέμενες κατά την πρεσβυτέρα παρανομίες τους».



Έριξε με οργή στο δάπεδο το Ιερό της εικόνας του Αγίου Γεωργίου

Και ερχόμαστε τώρα στο πρόσφατο περιστατικό με την περιφορά της εικόνας ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Τα μέλη του συλλόγου υποστηρίζουν πως υπήρξαν περιστατικά τα οποία δεν τα έδειξαν οι κάμερες. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η πρεσβυτέρα έφτασε σε σημείο να πετάξει με οργή στο δάπεδο την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.


(Η πρεσβυτέρα)

Όπως γράφουν: «στην πρόσφατη εορτή του Αγίου Γεωργίου στο χωριό μας, για την οποία ο Σύλλογος όχι μόνο είχε εφοδιαστεί προηγουμένως με ειδική άδεια από τον Δήμο Οιχαλίας, που προσέφερε και σχετικό εξοπλισμό, αλλά είχε ενημερώσει και εγγράφως τον εφημέριο, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν είναι γνωστά σε όλους. Αυτά που δεν γνωρίζουν όλοι και που δεν καταγράφηκαν από την τηλεόραση ή μάλλον καταγράφηκαν αλλά μεταδόθηκαν αποσπασματικά, είναι οι συνεχείς ύβρεις κατά όλων από την πρεσβυτέρα, το πέταγμα με οργή στο δάπεδο του Ιερού της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από την ίδια και, κυρίως, οι ανεπιτυχείς ενέργειες καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα του εφημέριου για την απαγόρευση και πάλι της εορτής του Συλλόγου και των συγχωριανών μας, με συνεχείς παραστάσεις του στον Δήμο Οιχαλίας και στην Αστυνομία, χωρίς να λείπουν και πάλι τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτοαποκαλούμενων δικηγόρων του από την Αθήνα, που καλούσαν τον Πρόεδρο του Συλλόγου να ματαιώσει την εορτή με την απειλή λήψης δικαστικών μέτρων σε βάρος του. Τελικά, η εορτή έγινε με συμμετέχοντες πέραν των 100 ατόμων και με τον παπά του χωριού μας και την πρεσβυτέρα να την παρακολουθούν από το απέναντι κατάστημα της τελευταίας».

Ποιος ελέγχει το παγκάρι;

Ο Σύλλογος του Αγίου Γεωργίου προχώρησε και σε πολύ σοβαρές καταγγελίες που αφορούν στο παγκάρι της εκκλησίας. Στην επτασέλιδη επιστολή του αναφέρεται: «δεν είναι γνωστός ούτε ο τρόπος ανοίγματος των παγκαριών του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και των παρεκκλησίων του, ούτε η διαδικασία καταμέτρησης και καταγραφής του περιεχομένου τους, δεδομένου ότι οι επίτροποι δεν παρίστανται σε καμία λειτουργία ή τελετή. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός όπου, υπό τα βλέμματα δεκάδων συγχωριανών μας που παρευρίσκονταν σε νεκρώσιμη ακολουθία, η πρεσβυτέρα διαχειριζόταν μόνη της το παγκάρι του Ναού, δίνοντας μάλιστα και ρέστα».



Είναι λοιπόν σαφές, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, πως ο συγκεκριμένος ιερέας αλλά και η πρεσβυτέρα δεν είναι πια επιθυμητοί στο χωριό. Αν και η μάχη μεταξύ Μητρόπολης και συλλόγου θα συνεχιστεί και θα κριθεί στα δικαστήρια, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα συμβούν χειρότερα περιστατικά. Και επειδή οι αρμόδιοι γνωρίζουν, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη Τριφυλλίας, σε περίπτωση που συμβεί κάτι χειρότερο σε αυτό το μικρό χωριό, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Ίσως θα πρέπει να πράξουν άμεσα, πριν είναι πολύ αργά. Το αίτημα για τον ίδιο τον σύλλογο και τους κατοίκους είναι δεδομένο. Όπως αναφέρουν στο zougla.gr: «να απομακρυνθεί ο ιερέας από το χωριό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΟΛΑΦΟ:

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news