Home » , , , , , , » Έγγραφα – ντοκουμέντο: Συγκάλεσαν Συντονιστικό στην Περιφέρεια δύο ώρες αφού η φωτιά είχε κάψει το Μάτι

Έγγραφα – ντοκουμέντο: Συγκάλεσαν Συντονιστικό στην Περιφέρεια δύο ώρες αφού η φωτιά είχε κάψει το Μάτι

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ζήτησε από τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών να δώσουν το παρών σε... έκτακτη συνεδρίαση στις 20:30, ενώ είχαν ήδη εντοπιστεί οι πρώτοι νεκροί και ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούσαν τη σωτηρία στη θάλασσα

Στις 20:30 το βράδυ, δηλαδή δύο ολόκληρες ώρες αφ΄ ότου η πύρινη λαίλαπα έκαψε τα πάντα στο Μάτι προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής συνεδρίασαν για να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν μια κατάσταση, η οποία όμως είχε πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στα έγγραφα ντοκουμέντο που παρουσιάζει το protothema αποκαλύπτεται η πρωτοφανής καθυστέρηση που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς, την ώρα που δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, είχαν καεί ζωντανοί ή ανέμεναν βοήθεια στη θάλασσα όπου βούτηξαν για να σωθούν από τις φλόγες.

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ), το οποίο μπορούσε να εισηγηθεί και να αποφασίσει από την εκκένωση της περιοχής, μέχρι τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της φωτιάς και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, συνεδρίασε δύο ολόκληρες ώρες μετά το πέρασμα της λαίλαπας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικής, η φωτιά ξεκίνησε στις 16:45 και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Αυτό σημαίνει, ότι γύρω στις 18:15 είχε φτάσει στο κόκκινο λιμανάκι, έχοντας “καταπιεί” στο πέρασμά της ανθρώπους, σπίτια, αυτοκίνητα και βλάστηση.

Και όμως, η ώρα είχε φτάσει 19:56 - 7:56 PM όπως καταγράφεται - όταν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΠΕΑΑ) έστειλε email προς τους δημάρχους των περιοχών που είχαν ήδη καεί ή απειλούνταν από τις φλόγες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε... έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου (ΣΟΠΠ). Η Περιφέρεια ζητούσε από τους δημάρχους να δώσουν το παρών στο κτίριο Λίρα στις 20:00, δηλαδή μόλις τέσσερα λεπτά αφ΄ ότου έστειλε το email, με την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ.
eggrafo01

Στο email της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής επισυνάπτεται έγγραφο όπου σημειώνεται, ότι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου θα αρχίσει στις 20:30 στο κτίριο Λίρα, στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα “την αντιμετώπιση και τον συντονισμό της κατάστασης που επικρατεί λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε Δήμους Ανατολικής Αττικής”. Το έγγραφο υπογράφει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και αποστέλλεται στους δημάρχους Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Ωρωπού, Παλλήνης, Παιανίας, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου και Σπάτων-Αρτέμιδος.
eggrafo02

Ακόμη το έγγραφο κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, στα αστυνομικά τμήματα, τμήματα τροχαίας και τους πυροσβεστικούς σταθμούς των δήμων, στα δασαρχεία, στους συνδέσμους προστασίας και ανάπτυξης της Παλλήνης, του Υμηττού και του Πεντελικού, στους φορείς διαχείρισης του εθνικού πάρκου Σχινιά και του εθνικού δρυμού Πάρνηθας, καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, μελισσοκόμους και ομάδες εθελοντών.

Πράγματι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής άρχισε στις 20:30, σύμφωνα με τα πρακτικά, δηλαδή περίπου δύο ώρες μετά το πέρασμα της φωτιάς από το Μάτι και περίπου τέσσερις ώρες από την πρώτη φλόγα που άναψε στο Νταού Πεντέλης. Στο μεταξύ άνδρες του λιμενικού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είχαν βρει τους πρώτους νεκρούς.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι η συνεδρίαση γίνεται εκτάκτως μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Αττικής λόγω απουσίας τους Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής. Τα μέλη έχουν κληθεί μέσω email και μηνύματος sms, όπως σημειώνεται, ενώ χρέη προέδρου εκτελεί η σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα (Γιάννα) Τσούπρα.
eggrafo08
eggrafo10

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου καθώς ο ίδιος δεν έλαβε email ή μήνυμα sms, όπως υποστήριξε, κατήγγειλε πλαστογραφία εγγράφου. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, στη σελίδα 6 του πρακτικού εμφανίζεται να έχει λάβει εντολή εκκένωσης από τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Ο κ.Μπουρνούς απαντά ότι δεν έλαβε εντολή εκκένωσης. «Μου έδωσαν εντολή εκκένωσης και δεν την ειπα στην οικογένειά μου;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Νωρίτερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης και απείλησε με μηνύσεις.


Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής απάντησε στις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς. Όπως σημειώνεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, το πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου δεν δύναται να πλαστογραφηθεί και αποστέλλεται στους συμμετέχοντες, ενώ σε αυτό “περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες”. Μάλιστα όπως διευκρινίζει η Περιφέρεια Αττικής, το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση “εκκένωσης” και δεν προχωρά σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι αποφάσεις - αν - έλαβε ή αν το Συντονιστικό Όργανο συγκλήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news