Βίντεο-ντοκουμέντο: Έτσι τους ξέφυγε η φωτιά

Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 18.39. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Καλλιτεχνούπολη μαίνεται, έχοντας κατακάψει στο πέρασμά της τον Νέο Βουτζά. Οι άνεμοι πνέουν προς Ραφήνα ισχυρότατοι, εντάσεως 9-10 μποφόρ.

Πανικόβλητοι οι άνθρωποι κατεβαίνουν από το βουνό φωνάζοντας γεμάτοι αγωνία και φόβο, τρέχοντας προς πάσα κατεύθυνση για να σωθούν. Καλούν σε βοήθεια και αναζητούν αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν μέσα στον πανικό.

Η πυρκαγιά λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, αδυνατούν να την οριοθετήσουν.

Την ώρα εκείνη οι φλόγες περνούν τη Λ. Μαραθώνος. Ήταν η αρχή μιας διαδικασίας που επρόκειτο να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα μας από φυσικές καταστροφές.
Στο βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr αποτυπώνεται καρέ-καρέ η στιγμή που η φωτιά περνά από τη Λεωφόρο:Έντρομοι οι κάτοικοι του Μαραθώνα ζητούν βοήθεια, αναζητούν πυροσβέστες για να τους καθοδηγήσουν σε ασφαλές σημείο και να περιορίσουν τις φλόγες που κινούνται απειλητικά προς την περιοχή. Μάταια…
Στο σημείο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες. Η εικόνα είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Ένα πυροσβεστικό όχημα και 2-3 πυροσβέστες βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη, αδυνατώντας να επέμβουν. Ανύπαρκτα είναι επίσης και τα εναέρια μέσα, τα οποία φθάνουν στο σημείο με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών.

Η φωτιά μοιραία περνάει στην οικιστική ζώνη του Μαραθώνα. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό: άνθρωποι νεκροί, πτώματα απανθρακωμένα, σπίτια και οχήματα παραδομένα στις φλόγες ήταν οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν το ξημέρωμα της Τρίτης. Οι προσπάθειες των εθελοντών με λάστιχα, μάνικες ακόμη και… μπουκάλια με νερό επίσης δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το μένος της πύρινης λαίλαπας.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες και ακόμη πιο μεγάλες οι ευθύνες. Πρώτο μέλημα, μετά την ολοκλήρωση του έργου των διασωστών, είναι να απαντηθούν τα αμείλικτα ερωτήματα για την καταστροφή που υπέστη η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής και πρώτα από όλα γιατί υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού, προκειμένου να μπει πυροσβεστικό μπλόκο στη Λ. Μαραθώνος και να ανακόψει τη φωτιά.

Ευελπιστούμε οι απαντήσεις να δοθούν έγκαιρα και η Πολιτεία να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλήσουμε για ύπαρξη διοίκησης αρμόδιας να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούμε να μιλάμε μόνο για το απόλυτο χάος…

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews