Home » , » ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο της

Την απειλή της ότι θα κλείσει τον αχανή ρωσικό εναέριο χώρο για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έκανε πραγματικότητα η Ρωσική Ομοσπονδία μη δίνοντας άδεια διέλευσης σε επιβατικά αεροσκάφη της ρουμανικής εταιρείας Tarom, καθιστώντας έτσι τη διαδρομή Βουκουρέστι-Πεκίνο κυριολεκτικά ασύμφορη.
Η επιλογή δε της ρουμανικής εταιρείας δεν ήταν τυχαία καθώς πρόκειται για την ρεβάνς των Ρώσων απέναντι τους Ρουμάνους οι οποίοι στις 10 Μαϊου έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στην πτήση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ν.Ρογκόζιν και δεν την άφησαν να περάσει μέσα από την εναέριο χώρο της κατά την επιστροφή του από την Υπερδνειστερία, όπου είχε πάει για να παραστεί στους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης» (είναι ημέρα γιορτής για τους απανταχού φυλετικά Ρώσους).
Το αίτημα της Ρουμανίας προς τις ρωσικές αρχές, να επιτρέψουν τα ρουμανικά πολιτικά αεροσκάφη να περνούν μέσα από το ρωσικό εναέριο χώρο, στην πορεία τους προς την Κίνα, απορρίφθηκε.
Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή από την αεροπορική εταιρεία της Ρουμανίας Tarom, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα δεν έδωσε την συγκατάθεσή της, για τη διέλευση αεροπλάνου της, από τον εναέριο χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την πτήση Βουκουρέστι – Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Ioan Rus « για τη συμφωνία που υπογράψαμε με τους Κινέζους στην πτήση Βουκουρέστι-Πεκίνο, είναι απαραίτητη η θετική απάντηση από τις ρωσικές αρχές, για την άδεια διέλευσης από τον εναέριο χώρο τους. Εάν μας την παραχωρήσουν, θα έχουμε πτήσεις χρονικά πολύ σύντομες. Η νότια διαδρομή, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, αξιολογήθηκε ως οικονομικά ασύμφορη για την εταιρεία».
Πρόκειται για μια νέα συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης Βουκουρεστίου- Πεκίνου, που ενδέχεται να ακυρωθεί με τα νέα μέτρα της Ρωσίας κατά των κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι παρόμοια διαδρομή διακόπηκε το 2003 για οικονομικούς λόγους.
Η επιλογή της Ρουμανίας σαν πρώτο «θύμα» των ρωσικών κυρώσεων ήταν σημειολογική καθώς είχε συμβεί το γνωστό περιστατικό με τον Ν.Ρογκόζιν. Τότε ο Ν.Ρογκόζιν με σαφώς μαξιμαλιστική διάθεση είχε μιλήσει για Tu-160 γράφοντας συγκεκριμένα στο twitter: «Η Ρουμανία μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε τον εναέριο χώρο στο αεροσκάφος μας. Την επόμενη φορά που θα πάω θα χρησιμοποιήσω το Tu -160″!
Ολα είχαν ξεκινήσει όταν πετώντας για την Μολδαβία για να παρακολουθήσει την παρέλαση της Νίκης στην ανεξάρτητη Υπερνδειστερία, (η οποία όμως έχει ζητήσει να ενωθεί με την Ρωσία), δεν επιτράπηκε στο αεροσκάφος του να πετάξει στον ουκρανικό εναέριο χώρο και έτσι χρησιμοποίησε τους εναέριους χώρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για να προσγειωθούν στο Κισινάου την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, από όπου και μετέβη εν συνεχεία στο Tίρασπολ στην πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Υπερδνειστερίας, η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από την Δύση..
Στην επιστροφή κατατέθηκε στην ρουμανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σχετικό σχέδιο πτήσης, όμως απορρίφθηκε και ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει το αεροσκάφος του!
Ο Ν.Ρογκόζιν δεν ήταν μόνο τους: Mαζί με του ήτανε και ο υπουργός Πολιτισμού, όπως και βουλευτές της Δούμα. Ακολούθησε η οργάνωση της επιχείρησης «εκκένωσης» από την ρωσική Αεροπορία, η ρουμανική Αεροπορία δεν αντέδρασε και το μεσημέρι εκείνης της ημέρας προσγειώθηκε στην Μόσχα όπως επιβεβαίωσε το Ιντερφαξ.
Αυτό όμως είναι κάτι που δεν το ξέχασε η Μόσχα και ως γνωστόν «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο», και απ΄ότι φαίνεται θα πέσει «βαρύ» στην Ρουμανία ενώ το μήνυμα στάλθηκε και στην υπόλοιπη Δύση η οποία θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα για το εάν επιθυμεί να χάνει λεφτά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης για χάρη της τυφλής υπακοής στην Ουάσιγκτον.
defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news