Home » » Βρυξέλλες: Μάχη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Βρυξέλλες: Μάχη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Μάχη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης δίδεται στην κρισιμότερη μέχρι σήμερα σύνοδο κορυφής, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το θέμα του ευρωομολόγου.
Πυρά για την αδιαλλαξία της δέχεται η Αγκέλα Μέρκελ από πολλούς ηγέτες αλλά και από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η σύνοδος ξεκίνησε το απόγευμα και θεωρείται η κρισιμότερη από συστάσεως της Ευρωζώνης, ωστόσο γίνεται εν μέσω έντονων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων. Μάλιστα, το ευρωομόλογο δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται πιθανόν να τεθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους ηγέτες που ταυτίζονται με τις ελληνικές απόψεις. Παράλληλα, ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην γερμανική αδιαλλαξία ο πρωθυπουργός κρατά το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για τις αλλαγές στην συνθήκη της Λισσαβόν
Οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να κάνουν μικρές τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να δημιουργεί ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από τα μέσα του 2013-τα βασικά θέματα που απασχολούν μέχρι στιγμής τη Σύνοδο. Τα περί συμφωνίας έγιναν γνωστά από διπλωματικές πηγές. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ταχθεί υπέρ της λήψης υπεύθυνων αποφάσεων και της ανάληψης ευθυνών από κάθε ευρωπαίο ηγέτη.


Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Associated Press, οι ηγέτες συμφώνησαν να γίνουν μικρές αλλαγές στη Συνθήκη ώστε να δηλώνεται ότι τα κράτη μέλη, των οποίων το νόμισμα είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δημιουργείται απόλυτη ανάγκη, «για να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ συνολικά».


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και τον ισπανό πρωθυπουργό, Θαπατέρο, οι θέσεις των οποίων βρίσκονται κοντά στις ελληνικές, υπέρ της γενναίας ενίσχυσης του μηχανισμού ακόμη και με την έκδοση ευρωομολόγου.


Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Προσερχόμενος απόψε στη σύνοδο απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η Ελλάδα και οι Έλληνες ανταποκρίνονται υπεύθυνα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Η πρόκληση δεν είναι τι κάνει κάθε χώρα για την οικονομία της χωριστά αλλά τι κάνουμε συλλογικά. Πρέπει να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις και κάθε ηγέτης να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη στάση της Γερμανίας.


Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «πράξη αλληλεγγύης» τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το 2013, τον προσωρινό μηχανισμό που δημιουργήθηκε τον Μάιο με τριετή ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μεταξύ άλλων, θα δίνει δάνεια υπό αυστηρούς όρους στα κράτη μέλη που έχουν μείνει εκτός αγορών.


Απέναντι στην Ανγκέλα Μέρκελ και υπέρ του ευρωομολόγου είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που συναντήθηκε κατά τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε αντίθετος με την παρατεταμένη λιτότητα και υπέρμαχος των αναπτυξιακών μέτρων. Επέμεινε υπέρ της επιμήκυνσης χωρίς νέους όρους , τάχθηκε κατά της συμμετοχής ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης και υπέρ του ευρωομολόγου ενώ επέκρινε το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα που πλήττει την κοινωνική συνοχή


Με σύμμαχο τη Γαλλία, η καγκελάριος Μέρκελ προσήλθε στην Σύνοδο επιμένοντας κατά του ευρωομολόγου. «Κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί μόνος του στην Ευρώπη. Κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει» είπε η γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι ένας διαγωνισμός ομορφιάς μεταξύ των ηγετών, μια κακοφωνία με διαφορετικά σενάρια και εξαγγελίες που δεν συνοδεύονται με πράξεις», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πάντως, Παπανδρέου και Μέρκελ είχαν πεντάλεπτο τετατέτ


Στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακωσταντίνου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, είπε: «Ακόμη και η αναφορά σε κάτι τέτοιο κάνει κακό, είναι κάτι που δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Είναι απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες». Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα πάντως διπλασίασε σχεδόν το μετοχικό της κεφάλαιο επεκτείνοντας έτσι την δυνατότητα της να αγοράζει κρατικά ομόλογα...
TA NEA

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news