Ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις πολιτείας εκκλησίας και συγκεκριμένα μεταξύ Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι έληξε και πλέον το σκηνικό θυμίζει χρόνια μακαριστού Χριστοδούλου με ανένδοτο αγώνα.
Για πρώτη φορά επί Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η εκκλησία , με το φυλλάδιο "Προς το Λαό", που θα διανεμεηθεί στους ναούς , στρέφεται ανοικτά κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που με τις ενέργειες της προκάλεσε την οικονομική κρίση στην χώρα :
"Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας", δηλώνουν οι συνοδικοί μητροπολίτες.
Αναφερόμενοι στα μέτρα του μνημονίου η Σύνοδος δηλώνει: "Τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε, δηλαδή, ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας".
Στο φυλλάδιο της εκκλησία εξαπολύεται σκληρή επίθεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας:
"Δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας".
"Πρόκειται" όπως τονίζεται για "μια ηγεσία, που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς, που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων".
Ακόμη στο κείμενο της "Προς τον Λαό" η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για τις "παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας" και για "πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας που είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια".
Μάλιστα οι αρχιερείς χαρακτηρίζουν πολιτικούς "εντολοδόχους" και διερωτώνται: "Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ‘οτι οδηγούν τη χώρα στη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς• γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις".
Η Ιερά Σύνοδος προχωρά και σε αυτοκριτική , επισημαίνοντας: "Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δική μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν. Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά η κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία".
Όσον αφορά την παιδεία τα Μέλη της Συνόδου , υπογραμμίζουν ότι "μας προβληματίζει η κατάσταση της Παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει το μαθητή όχι ως πρόσωπο αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να «τον φορτώνει» με ύλη αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα και γι’ αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι’ αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται".
Τέλος η Σύνοδος επισήμαίνει ότι "η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει".
cosmo.gr