Home » » Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς για το 2011

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς για το 2011


Η αντιπαλότητα Κίνας-ΗΠΑ, οι γερασμένοι ηγέτες, η πιθανότητα μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν και οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης της ευρωζώνης το 2010, αποτελούν τους κυριότερους πολιτικούς κινδύνους, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ταραγμένη σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οι οποίες όπως αναφέρει ο Economist έχουν εισέλθει σε μια εποχή «στρατηγικής δυσπιστίας», επηρεάζει πολλά άλλα ζητήματα.
Αναταράξεις αναμένονται επίσης σε χώρες με ηλικιωμένους ηγέτες και χωρίς ορατό σχέδιο διαδοχής. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είναι 82 ετών και έχει προβλήματα υγείας. Ο γιος του περιμένει στον προθάλαμο, αλλά δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα πως θα διαδεχτεί τον πατέρα του.
Επίσης, η γεροντοκρατία της Σαουδικής Αραβίας θα τεθεί σε δοκιμασία σε περίπτωση θανάτου του βασιλιά Αμπντάλα. Ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον συντηρητικό υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Ναγιέφ δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην εξωτερική και πετρελαϊκή πολιτική.
Ανησυχία προκαλούν ακόμη οι φήμες ότι ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί στο Ιράν πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, καθώς ο θάνατός του μπορεί να πυροδοτήσει εσωτερικές διαμάχες. Αλλά και στην Ταϊλάνδη, ο γιος του σημερινού βασιλιά που είναι 83 ετών, δεν φαίνεται να έχει την ίδια αποδοχή με τον πατέρα του.
Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, αναρωτιέται το Reuters, για μια στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, με στόχο την επιβράδυνση των προσπαθειών της Τεχεράνης να αποκτήσει τη δυνατότητα ατομικής βόμβας; Ουδείς γνωρίζει και οι πιθανότητες κυμαίνονται μεταξύ… 0 και 100%! Καθώς εκτιμάται, όμως, ότι οι οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν τεράστιες, είναι ένας κίνδυνος που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αντίθετα, σε ό, τι αφορά τη Μέση Ανατολή, δεν προβλέπεται επιστροφή σε μια βίαιη Ιντιφάντα λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες για το Παλαιστινιακό.
Τέλος, η επιτυχής πολιτική διαχείριση των δυτικών οικονομιών αποτελεί πάντα μια πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη την άνιση ανάπτυξη, τα υψηλά επίπεδα χρέους και το σλόγκαν της λιτότητας. Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να κάνουν το σωστό, παρόλα αυτά όμως εξακολουθούν να εκλέγονται. Αναμένονται αμφιταλαντεύσεις εξαιτίας των διαμαρτυριών και τακτικές κινήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες αλλά έχουν πολιτικό κόστος.
Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει χρόνο για παιχνίδι. Οι πολιτικοί στην Ιρλανδία, όμως, δεν είναι τόσο τυχεροί, καθώς ούτε οι αναμενόμενοι νικητές των επόμενων εκλογών δεν θα είναι σε θέση να απαλύνουν την οδύνη του προϋπολογισμού.
Οι Ιταλοί θα έχουν μάλλον πρόωρες εκλογές, εν μέσω βαθιά ριζωμένων οικονομικών προβλημάτων, ενώ η Ισπανία, όπου οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2012, θα προβεί σε νέες περικοπές και σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι μολονότι η απειλή μιας μεγάλης χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα της Γερμανίας, γεγονός που δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα. Η πρόβλεψη του Reuters, πάντως, είναι πως θα υπάρξουν στην Ευρώπη κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, αλλά ότι η βία θα ελεγχθεί, οι κυβερνήσεις δεν θα πέσουν και οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

naftemporiki.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news