Home » » Πανάκριβο θα είναι, ακόμα και ένα γλυκό από… κακάο!

Πανάκριβο θα είναι, ακόμα και ένα γλυκό από… κακάο!

Οι δραματικές εξελίξεις σε καίριες αγορές του πλανήτη, βάζουν φωτιά στις τιμές βασικών αγαθών, πυροδοτώντας παράλληλα ένα νέο κύκλο κερδοσκοπικών κινήσεων και επιτείνοντας την ανάγκη της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής κοινότητας να αναλάβει δράση.


Την κατάσταση ουσιαστικά είχαν προδιαγράψει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, με έμμεσο τρόπο, κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως οι διαφαινόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην ΕΕ οφείλονται εν πολλοίς στην άνοδο των τιμών των τροφίμων
.

Ακόμα πιο «ωμά» και δυσοίωνα ήταν τα λόγια του Ντομινίκ Στρος Καν του ΔΝΤ. Που μόλις χθες επεσήμανε τον κίνδυνο ακόμα και της εκδήλωσης πολέμων (!) λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με την ανεργία που μαστίζει τις περισσότερες χώρες, ανεπτυγμένες και μη. Εξάλλου αφορμή για την εξέγερση στην Τυνησία υπήρξε ο διπλασιασμός της τιμής του ψωμιού.


Τώρα οι εξελίξεις «τρέχουν» με αφορμή πολλές και διαφορετικές αιτίες. Νωρίτερα σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης της ακατέργαστης ζάχαρης στο χρηματιστήριο Παραγώγων της Νέας Υόρκης εκτινάχθηκαν σε ιστορικό υψηλό 30 ετών! 

Αιτία η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Αυστραλιανή παραγωγή το χτύπημα του κυκλώνα Yasi. Το πρωί ανάλογη τροχιά κατέγραψαν οι τιμές του κακάο, έπειτα από την ανακοίνωση στάσης πληρωμών της κυβέρνησης της Ακτής Ελεφαντοστού, του νούμερο ένα παραγωγού κακάο παγκοσμίως.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες Συρία, Αλγερία και Σαουδική Αραβία αγόραζαν τεράστιες ποσότητες (άνω των 800.000 τόνων έκαστη) σιτηρών, αλεύρων και δημητριακών. Στόχος τους η ενίσχυση των αποθεμάτων στις εγχώριες αγορές τους ώστε να ελέγξουν τις τιμές και να μειώσουν κατά το δυνατόν τις πιθανότητες να ξεσπάσει και στο έδαφός τους η λαϊκή οργή. Που δύσκολα μπορεί να τιθασευθεί πλέον. Κάτι ανάλογο επιχειρεί και η Ινδονησία, μόνο που αυτή προμηθεύεται ρύζι …
 
Μετά από όλα αυτά καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο βασικός δείκτης τροφίμων που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε υψηλά 11 μηνών τις τελευταίες 2 ημέρες. 

protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news