Πριν από 50 χρόνια είχε διεξαχθεί διεθνής έρευνα, σε επτά χώρες, στην οποία συμμετείχαν 14.000 άνδρες ηλικίας, τότε, 40 έως 45 ετών.
Πιο υγιείες αποδείχθηκαν οι Κρητικοί.
Απο τους 14.000 σήμερα ζουν μόνο 40 και είναι όλη από την Κρήτη!
Είναι όλοι τους άνω των 90 ετών, τρέφονται με αγνό ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά, ενώ- οπως υπογραμμίζει ο καθηγητής διατροφολογίας Αντώνης Καφάτος- είναι σημαντικό οτι νηστεύουν το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το Δεκαπενταύγουστο.
Τότε και τώρα
Οπως τονίζει ο κ. Καφάτος, στο "Εθνος", το 1960 ο 40χρονος Κρητικός ήταν κατά μέσο όρο 63 κιλά, έτρωγε σπανια κόκκινο κρέας, λίγες φορές άσπρο, έπινε λίγο κόκκινο κρασί και κατανάλωνε πολλά όσπρια και λαχανικά που παράγονταν στο νησί.
Ο σαραντάρης του 2010 είναι 83 κιλά, τρώει σχεδόν καθημερινά κόκκινο κρέας και πίνει πολύ αλκοόλ.