Home » » Κύπρος Τουρκοκύπριοι κατά Ερντογάν

Κύπρος Τουρκοκύπριοι κατά Ερντογάν

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση τουρκοκυπρίων, υπέρ της ενοποίησης

Τη δική τους μικρή «επανάσταση» εναντίον της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας φαίνεται ότι ζουν οι Τουρκοκύπριοι.
Για τη Δευτέρα  αναμένονται νέες διαδηλώσεις στο ψευδοκράτος με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης της Αγκυρας να προχωρήσει σε δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας. Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία.
«Λάδι στη φωτιά» έχουν ρίξει και οι πολύ σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την παραπομπή των διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη.
Το θέμα έχει λάβει επίσης εκτενέστατη κάλυψη στον τουρκικό Τύπο, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που λένε ότι έχει έρθει η ώρα ακόμη και για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν
Χθες, ο κ. Ερντογάν εκτόξευσε νέους μύδρους λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Όπως μεταδίδεται μάλιστα, ο κ. Ερντογάν είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση και του ζήτησε να επιδείξει την «αναγκαία στάση».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας την Κυριακή και σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι «αυτά που συμβαίνουν δεν είναι η προσέγγιση του λαού της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.Πρόκειται για μία συγκεκριμένη ομάδα που τη γνωρίζουμε και μοιράζεται την προσέγγιση αυτή με τον Νότο. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια ειρήνης που συνεχίζει η “ΤΔΒΚ”».
Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μία τέτοια αντίληψη. Ποιοι είναι αυτοί που διαδηλώνουν;Διαθέτουμε τις εικόνες τους και πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να επιτρέπεται τέτοια προσβολή εναντίον της Τουρκίας. Μας λένε ότι γνωρίζουν ποιοι είναι. Τότε πράξτε τα δέοντα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια στάση εναντίον της Τουρκίας η οποία έχει δώσει για την “ΤΔΒΚ” το αίμα της, την ψυχή της, τα πάντα πριν από το 1974».
Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Ερντογάν
Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Ερντογάν επέλεξε να σκληρύνει τόσο απότομα την αντίδρασή του. Πόσω μάλλον που το θέμα δεν φαίνεται να είναι καθαρά οικονομικό, καθώς η Τουρκία ακμάζει οικονομικά και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα να συνεχίζει να πληρώνει για το ψευδοκράτος.
Ενας πρώτος λόγος θα μπορούσε σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ότι οι Ερντογάν θέλει να ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να εγκαταλείψουν την αναβλητικότητά τους και να βρουν λύση στο Κυπριακό.
Τούτο συνδυάζεται με το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός ενδεχομένως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί συνέχεια να «βάζει πλάτη» και να μην επιτρέπει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη διότι κινδυνεύει να αποχαιρετήσει οριστικά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ένας δεύτερος λόγος κινείται στην αντίθετη πλευρά. Σύμφωνα με αυτόν, αν η επίλυση του Κυπριακού δεν ευοδωθεί, η Αγκυρα θα πρέπει να προωθήσει στο «Σχέδιο Β», που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού «κρατιδίου».
Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο «ομφάλιος λώρος» του ψευδοκράτους με την Τουρκία πρέπει να κοπεί και η «ΤΔΒΚ» να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Αυτό απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα που δεν θα είναι εύκολο να γίνουν όσο συνεχίζεται το σημεινό καθεστώς.
Πλήρως εξαρτημένο το ψευδοκράτος
Το τουρκοκυπριακό μόρφωμα είναι πλήρως εξαρτημένο οικονομικά από την Αγκυρα. Αλλωστε, το βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού του καλύπτεται από επιχορηγήσεις της Τουρκίας.
Οι «υπήκοοι» του ψευδοκράτους ανέρχονται σε περίπου 220.000 και από αυτούς οι 110.000 αποτελούν το εργατικό δυναμικό. Συνολικά, ο αριθμός των «δημοσίων υπαλλήλων» ανέρχεται σε περίπου 30.000, αλλά η «κυβέρνηση» εκδίδει επιταγές για περίπου 70.000.
Σε αυτές τις επιταγές περιλαμβάνονται παχυλές συντάξεις, κάτι που σύμφωνα με ορισμένες πηγές καθιστά τους Τουρκοκυπρίους πιο καλοπληρωμένους ακόμη και από τους Τούρκους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news