Ο τροπικός κυκλώνας Γιάσι, του οποίου η ένταση αναβαθμίστηκε στη μέγιστη κατηγορία 5, αναμένεται το βράδυ στις 22:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.
Ο κυκλώνας, το μάτι του οποίου εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 35 χλμ., αναμένεται να πλήξει την πυκνοκατοικημένη παράκτια ζώνη μεταξύ των πόλεων Κερνς και Κάρντγουελ, με σχεδόν 130.000 κατοίκους η καθεμιά.
Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα 280 χλμ. την ώρα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες στις τουριστικές πόλεις που βρίσκονται στην ακτή αυτή, κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα.
Ο κυκλώνας ήταν σήμερα το πρωί 650 χλμ. βορειοανατολικά της ακτής. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το συντομότερο τις εστίες τους. "Δεν μπορώ να το πω πιο επιτακτικά. Πρέπει να βιαστείτε. Μην προσπαθήσετε να ετοιμάσετε αποσκευές. Πηγαίνετε να προφυλαχτείτε", είπε η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ ’Αννα Μπλάι.
"Δεν πίστευα ότι μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη θα γνώριζε έναν κυκλώνα με μια τόσο μεγάλη ένταση". Στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την έλευση του κυκλώνα, χιλιάδες παραθεριστές και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ενώ οι ασθενείς από τα δύο νοσοκομεία του Κερνς απομακρύνθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο προς νοσηλευτικά ιδρύματα στο Μπρισμπέιν, νοτιότερα.
Η κίνηση θα διακοπεί σήμερα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Κερνς και των γειτονικών πόλεων. Ουρές σχηματίστηκαν στα πρατήρια βενζίνης και στα ταμεία των σούπερ-μάρκετ των πόλεων Κερνς και Τάουνσλιβ, ώστε ο κόσμος να προμηθευτεί αγαθά πριν κλείσουν τα καταστήματα.
Οι δρόμοι του Κερνς, συνήθως γεμάτοι από τουρίστες που επισκέπτονται το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, έχουν ερημώσει. Τα επτά καταφύγια για την υποδοχή όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους είναι πλήρη. Ο ουρανός είναι γεμάτος μαύρα σύννεφα, η ατμόσφαιρα έχει μεγάλη υγρασία, δεν φυσάει και μόνο μερικές νεροποντές σημειώνονται.
Το μέγεθος και η ένταση του κυκλώνα μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά του κυκλώνα Τρέισι που είχε ισοπεδώσει την πόλη Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία, το 1974, προκαλώντας το θάνατο 71 ανθρώπων και καταστρέφοντας το 90% των κατοικιών.
Ο τελευταίος μεγάλος κυκλώνας που έπληξε τη βορειοδυτική Αυστραλία, ήταν ο Λάρι, κατηγορίας 4, που το 2006 είχε καταστρέψει τις σοδειές στη μια γεωργική περιοχή στα προάστια του Ινισφέιλ, νότια του Κερνς. Ο νότος της πολιτείας Κουίνσλαντ, η πλέον πληγείσα περιοχή από τις πλημμύρες στα τέλη του 2010 και στις αρχές 2011, αναμένεται ωστόσο να γλιτώσει από τον κυκλώνα Γιάσι, που ακολουθεί βόρεια πορεία.
200 οικογένειες Ελλήνων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Περίπου 200 οικογένειες Ελλήνων από την ενορία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή, της πόλης Κερνς του βόρειου Κουίνσλαντ, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν αναμονή της έλευσης του ισχυρότατου κυκλώνα Γιάσι.
Αυτό δήλωσε σήμερα στο "Νέο Κόσμο" ο ελληνορθόδοξος ιερέας, Κωνσταντίνος Τσάκαλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Ο Έλληνας ιερέας είπε ότι ήδη πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και ο κυκλώνας πλησιάζει με 195 χιλιόμετρα την ώρα. Αναμένεται δε να φτάσει στις ακτές του βόρειου Κουίνσλαντ γύρω στις 10 απόψε (μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).
"Υπάρχει ένα κλίμα φόβου και πανικού γιατί περιμένουμε κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει. Ήδη ο ουρανός σκοτείνιασε και υπάρχει αυτή η αίσθηση της καταστροφής" είπε ο ομογενής ιερέας. Η ελληνική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται ψηλά, έχει επιλεγεί από τον δήμο του Κερνς ως ένα από τα καταφύγια για τους κατοίκους της πόλης. Ο κυκλώνας Γιασί, ο οποίος πλησιάζει στις ακτές της Βόρειο-Ανατολικής Αυστραλίας, εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ισχυρός, που έπληξε ποτέ τη χώρα.
"Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να τον αντιμετωπίσουμε αλλά δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Τα περισσότερα σπίτια εδώ αντέχουν ανέμους ταχύτητας 200 χιλιομέτρων αλλά λένε πως ο κυκλώνας Γιασί μπορεί να φέρει ανέμους έως 300 χιλιομέτρων την χώρα" είπε ο πατέρας Τσάκαλος προσθέτοντας ότι και τα κύματα θα έχουν ύψος πέντε μέτρα.
Ο κυκλώνας ενδέχεται να πλήξει ακόμα και περιοχές της ενδοχώρας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου μήνα. Τα ορυχεία, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια για τη μεταφορά κάρβουνου παραμένουν κλειστά στην πολιτεία Κουίνσλαντ, ενώ υπό απειλή βρίσκεται και το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της Αυστραλίας. "Αυτή η καταιγίδα είναι τεράστια και απειλητική", δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Άννα Μπλάι. "Περιμένουμε, αγωνιούμε αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει" είπε ο ομογενής ιερέας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ |