Home » , , » Ιαπωνία: Τι αναμένεται να συμβεί .Το χειρότερο σενάριο

Ιαπωνία: Τι αναμένεται να συμβεί .Το χειρότερο σενάριο

Μαζική φυγή από τον βορρά προς τον ασφαλέστερο -από την ραδιενέργεια- νότο παρατηρείται τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Κάτοικοι του Τόκιο που μπορούν να μετακινηθούν χρησιμοποιούν τα τραίνα που βρίσκονται σε λειτουργία (50% του συνολικού δυναμικού) για να μεταβούν προς την Οζάκα ή τα νοτιοδυτικά της χώρας.

Την εικόνα αυτή συμπληρώνουν οι ξένες διπλωματικές αποστολές αλλά και οι ξένοι πολίτες.

Αργά το μεσημέρι, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση των Η.Π.Α. στην Ιαπωνία επέτρεψε στις οικογένειες των στρατιωτικών που υπηρετούν στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία να επαναπατριστούν.

Στο Βορρά της χώρας, η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα στους καταυλισμούς όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πληγέντες από τον σεισμό και το τσουνάμι αλλά και οι κάτοικοι που μετακινήθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

«Πρόσφυγες στην χώρα τους» τιτλοφορείται αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC στις σεισμόπληκτες περιοχές. Εγκαταλελειμμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι στους πρόχειρους καταυλισμούς οι οποίοι πλέον υποφέρουν από τις δριμύτατες καιρικές συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες.


Θα επηρεαστεί το 1/3 του πληθυσμού


Σε έναν πρόχειρο, αλλά ενδεικτικό υπολογισμό, για τις επερχόμενες συνέπειες από την κλιμακούμενη πυρηνική καταστροφή, προέβη ο βρετανικός «Guardian».


Οι πρώτοι αυτοί υπολογισμοί αναφέρουν πώς 45 εκατ. πολίτες θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της βιβλικής αυτής καταστροφής.


Όσο και αν μία τέτοια προσέγγιση ακούγεται υπερβολική, δίνει μία τάξη μεγέθους για τις επερχόμενες δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πώς η κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί σε μία κολοσσιαία εθνική ζημιά, η οποία μπορεί και να είναι μία κολοσσιαία εθνική καταστροφή.


Τι αναμένεται να συμβεί (το χειρότερο σενάριο)


Γάλλοι ειδικοί εξηγούν στο Διαδίκτυο πώς το χειρότερο σενάριο, το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αφορά στην ολική καταστροφή, διαδοχικά, των έξι μονάδων στη Φουκουσίμα.

Στις τρείς μονάδες 1, 2 και 3 η καταστροφή θα αφορά στο λιώσιμο των πυρήνων σε διαδικασία σχάσης, ενώ στους υπόλοιπους θα αφορά στην διάχυση ραδιενεργών υλικών από το αποθηκευμένο και χρησιμοποιημένο καύσιμο. Θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Στο Τσέρνομπιλ δεν έλιωσε ο πυρήνας σε κατάσταση σχάσης.

Οι Γάλλοι ειδικοί εξηγούν πώς το σύνολο των ραδιενεργών υλικών θα είναι μεν μεγαλύτερο από εκείνο που διαχύθηκε κατά την έκρηξη του Τσέρνομπιλ αλλά η τελική επιμόλυνση θα ανέλθει στο 10 με 50% εκείνης που μετρήθηκε συνολικά, μετά από την έκρηξη στην Ουκρανία, τον Απρίλιο του 1986. 

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το είδος των αντιδραστήρων, το είδος του καυσίμου και κυρίως η εξέλιξη του φαινομένου οδηγεί σε αυτά τα συμπεράσματα. Επίσης επισημαίνουν πώς η τελική απαγορευμένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενδεχομένως να χρειαστεί να επεκταθεί στα 100 χλμ. αν και εφόσον η καταστροφή είναι ολική.
Απεγνωσμένες προσπάθειες

Με επιχειρήσεις ρίψεως τόνων θαλασσίου ύδατος με εναέρια μέσα συνεχίστηκε την Πέμπτη η προσπάθεια ψύχρανσης των αντιδραστήρων 2 και 3.

Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν επίγεια μέσα με βολές ύδατος σε υψηλή πίεση απέτυχαν το πρωί της Πέμπτης, λόγω των επικινδύνων ορίων ραδιενέργειας που καταμετρήθηκαν γύρω από τους αντιδραστήρες. Οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν πώς αργά το απόγευμα (ευρωπαϊκή ώρα) κατάφεραν να λειτουργήσουν επίγεια μέσα.

Το ζήτημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην αδυναμία των συνεργείων να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια των περιφερειακών και εφεδρικών συστημάτων ψύξης (ισχυρές αντλίες) των αντιδραστήρων, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν μετά την επέλαση του παλιρροϊκού κύματος.  
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, η ηλεκτροδότηση ενδεχομένως να αποκατασταθεί σύντομα, οπότε κατά τους πυρηνικούς επιστήμονες υφίσταται, θεωρητικά, κάποιο περιθώριο (ακόμη) τροφοδότησης, με μεγάλες ποσότητες ύδατος, των δεξαμενών με πυρηνικό καύσιμο.

Κατά τους αρμόδιους τεχνικούς που εργάζονται στον χώρο του πυρηνικού εργοστασίου, η επιχείρηση της Πέμπτης με την χρήση εναέριων και επίγειων μέσων για την εκτόξευση ύδατος, άφησε περιθώρια αισιοδοξίας και προγραμματίζεται να επαναληφθεί και την Παρασκευή, ανεξάρτητα από το εάν υλοποιηθεί εγκαίρως η τοποθέτηση νέων γραμμών ηλεκτροδότησης, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

zougla.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news