Home » , » ΝΑΤΟ Ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη

ΝΑΤΟ Ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη

«Μέσα σε ώρες» από τη λήξη της σημερινής Συνόδου των Παρισίων, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη κρίση, θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, προέβλεψε ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό. Προειδοποίηση προς τη Λιβύη ότι «όλα είναι έτοιμα για επιθέσεις» είχε εκδώσει η Γαλλία χθες, λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι. 
«Σήμερα θα έχουμε τη σύνοδο στο Παρίσι με όλους τους κύριους συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις και στην διπλωματική προσπάθεια. Έτσι, νομίζω ότι θα είναι μια καλή στιγμή να σταλεί το ύστατο μήνυμα», είπε ο Αρό στην εκπομπή Newsnight του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.
«Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα έχουν επιδώσει ταυτόχρονα το τελεσίγραφο σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. . . και έχουμε θέσει τους όρους. Έτσι υποθέτω ότι μετά από τη σύνοδο αυτή, τις επόμενες ώρες, νομίζω. . . θα αρχίσουμε τη στρατιωτική επέμβαση».
«Όλα είναι έτοιμα»
Χθες το απόγευμα, προειδοποίηση προς τη Λιβύη ότι «όλα είναι έτοιμα για επιθέσεις» είχε εκδώσει η Γαλλία, λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι. Η απόφαση της Λιβύης ακολούθησε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα. Την ίδια στιγμή πάντως, περίπου 50 χιλιόμετα από τη Βεγγάζη απέχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Συγκεκριμένα, και παρά την κατάπαυση του πυρός οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν προς τη Βεγγάζη, η οποία και αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των εξεγερμένων. Σύμφωνα πάντα με το Αλ Τζαζίρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τους εξεγερμένους στις πόλεις Αλ-Μαγκρούν και Σλουκ, που απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βεγγάζη.

«Αποφασίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα.Γαλλία και Βρετανία εμφανίστηκαν συγκρατημένες στην ανακοίνωση της Λιβύης, τονίζοντας ότι περιμένουν να δουν πράξεις, ενώ η Τουρκία επισήμανε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Όπως ανέφερε ο Κούσα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η απόφαση για κατάπαυση του πυρός ελήφθη προκειμένου η κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων στη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να αναλυθούν, πάντως, οι συνθήκες της κατάπαυσης του πυρός και ότι θα πρέπει να επιβληθεί σε όλα τα εδάφη της χώρας, όχι μόνο στη Βεγγάζη. Ο Αλέν Ζιπέ επισήμανε ακόμη ότι θα εξεταστεί αύριο στο Παρίσι η τήρηση της δέσμευσης της Λιβύης. Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη αυτή θα λάβει μέρος και ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ηγέτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία καθώς και από τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Αιματηρά πλήγματα από τον Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έπληξαν τις δυτικές πόλεις Ζιντάν και Μιζουράτα και στη δεύτερη, υπάρχουν και 25 νεκροί μεταξύ των οποίων παιδιά, δήλωσαν πηγές των εξεγερμένων της Λιβύης. Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν η επίθεση έγινε πριν ή μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός. Η Γαλλία καταδίκασε τις επιθέσεις.

Νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, είχε δηλώσει ότι «μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη» στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείς δεν πείθονται από τις ανακοινώσεις της Λιβύης. «Θα πρέπει να δούμε πράξεις και αυτό δεν είναι καθόλου σαφές» επισήμανε στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να φύγει και να υποστηρίξουμε τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης», πρόσθεσε. Τόνισε πάντως ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μόνον μια επιλογή και ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να εξετάζει «τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της κρίσης».

«Θα συμμετάσχουμε»

Οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση όπως και οι βρετανικές. Επίσης, η Δανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη.Στο Όσλο, η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέμο γνωστοποίησε πως και η χώρα της θα συμμετάσχει στην καταστολή των δυνάμεων Καντάφι.

Την πρόθεσή του να μετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση κατά του Καντάφι ανακοίνωσε και το Βέλγιο, που πρόκειται να στείλει στην περιοχή 6 καταδιωκτικά F-16 και μία φρεγάτα, ενώ η Ιταλία τόνισε ότι προσφέρει τις στρατιωτικές  βάσεις και θα έχει ενεργό ρόλο σε όποιες επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.

Το ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους για την επιβολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου».

«Τον περιμένει η κόλαση όποιον επιτεθεί στη Λιβύη» είχε απαντήσει με τη σειρά του ο Μουαμάρ Καντάφι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές από το ΝΑΤΟ, πάντως, δήλωναν σήμερα το πρωί  ότι όλοι οι πρεσβευτές βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα αναλάμβανε δράση μόνο έπειτα από μια ξεκάθαρη εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Επιφυλάξεις από πέντε χώρες
Η Κίνα εξέφρασε τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία, και η Βραζιλία και η Ινδία αλλά και η Γερμανία.

«Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης» αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι' αυτές τις επιφυλάξεις.

Η απόφαση δίνει έγκριση για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο λιβυκό στρατό, όμως διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Η Κίνα επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού έλαβε υπόψη «τις ανησυχίες και τις θέσεις των αραβικών χωρών και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λιβύη», πρόσθεσε η Τζιάνγκ, χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news