Τα ίχνη της πιο άγριας κλιµατικής αλλαγής, που βίωσε ο σύγχρονος
άνθρωπος τα τελευταία 50.000 χρόνια, ανακάλυψαν επιστήµονες που
εξέτασαν δεκάδες δείγµατα ιζηµάτων στη λίµνη Ταγκανίκα και σε άλλες
περιοχές της Αφρικής.
Η έρευνα, που δηµοσιεύτηκε στο «Science», έγινε από διεθνή οµάδα ειδικών και αποκάλυψε ότι στο διάστηµα από 18.000 χρόνια πριν από σήµερα µέχρι 15.000 χρόνια πριν από σήµερα έλαβε χώρα µια ακραίας µορφής ξηρασία σε µια τεράστια περιοχή της Γης, που εκτεινόταν από τη Νότια Ασία µέχρι την Αφρική.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Κουρτ Στέιτζερ, από το κολέγιο Paul Smith στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι η λίµνη Βικτόρια στην Αφρική, που είναι η µεγαλύτερη τροπική λίµνη στον κόσµο, στέγνωσε, και το ίδιο συνέβη µε τη λίµνη Τάνα στην Αιθιοπία και τη λίµνη Βαν στην Τουρκία.
Ο Νείλος, ο Κόνγκο και άλλα µεγάλα ποτάµια ερηµοποιήθηκαν και οι καλοκαιρινοί µουσώνες στην Ασία µετέφεραν ελάχιστο ή καθόλου νερό. οι ειδικοί άντλησαν παλαιογραφικά δεδοµένα από πυρήνες ιζηµάτων που έλαβαν στην Αφρική.
Το τι προκάλεσε αυτή την ακραία ξηρασία δεν έχει γίνει ακόµη κατανοητό, όµως η χρονική περίοδος κατά την οποία συνέβη συνδέεται µε τη ρευστοποίηση τεράστιων ποσοτήτων πάγου στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι πάγοι που έλειωσαν φαίνεται να προκάλεσαν τοπικά ψυχρές συνθήκες, όµως στο νότιο ηµισφαίριο, στους τροπικούς, επέφεραν σφοδρή ξηρασία.
Το ερώτηµα που απασχολεί τους ειδικούς είναι αν τέτοια ακραία και καταστρεπτικά φαινόµενα µπορούν να ξανασυµβούν, δεδοµένου ότι ο πλανήτης δείχνει να θερµαίνεται και οι πάγοι να ρευστοποιούνται.