Home » , » Ιαπωνία: Αμίαντος και τοξίνες στα συντρίμμια

Ιαπωνία: Αμίαντος και τοξίνες στα συντρίμμια

Δεν έχει τέλος η κρίση στην Ιαπωνία: οι εργάτες που θα καθαρίσουν τους 25 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών από το τσουνάμι κινδυνεύουν από σωματίδια αμιάντου και διοξίνες, παραδέχονται οι Αρχές. 
 

Στο μεταξύ, η Tepco αποφάσισε να αναβάλλει το 
σχέδιό της να γεμίσει με νερό το κέλυφος του αντιδραστήρα 1.

Ενώ η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παραμένει κρίσιμη, οι τοπικές αρχές στα βορειοανατολικά της χώρας ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα θλιβερά χαλάσματα -αλόκληρες πόλεις που μετατράπηκαν σε λασπωμένες χωματερές.

Ο καθαρισμός των συντριμμιών «είναι ένα κολοσσιαίο έργο» δήλωσε ο Ματόκο Ιοκίμπε, πρόεδρος της του Συμβουλίου Σχεδιασμού Ανοικοδόμησης, το οποίο γνωμοδοτεί στον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιοκίμπε πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα συντρίμμια ως μπάζα για τη δημιουργία τεχνητών λόφων.

Οι εργάτες που αναζητούν πτώματα και παλεύουν με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, λασπωμένα στρώματα και παραμορφωμένα μέταλλα φορούν ήδη μάσκες για να προστατευτούν από την τοξική σκόνη.

«Όταν οι εργάτες κατεδαφίζουν σπίτια βγαίνει πολύ σκόνη, και υπάρχει ανησυχία για τον αμίαντο» δήλωσε ο Τετσούο Ίσι, αξιωματούχος της πόλης Σεντάι. Ο αμίαντος, που χρησιμοποιούνταν ευρέως στις οικοδομές για μόνωση και πυροπροστασία, πριν απαγορευτεί τελικά στις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ανησυχία υπάρχει επίσης για τα οργανικά υλικά και τα ξύλα που θα απελευθέρωναν διοξίνη αν απλά καίγονταν. «Υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 τόνοι ξύλινων συντριμμιών [...] Είναι σημαντικό να αποτεφρωθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος του Σεντάι.

Οι αρχές της πόλης θα προσπαθήσουν να ανακυκλώσουν τα λάστιχα των αυτοκινήτων και τις ηλεκτρικές συσκευές, ενώ τα πεύκα που ξεριζώθηκαν θα σταλούν σε εργοστάσια χαρτοπολτού.

Σε πρώτη φάση, περισσότεροι από 1.000 εργάτες μαζεύουν τα συντρίμμια σε τρία σημεία της παραλίας -μια εργασία που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ για την πλήρη απομάκρυνσή τους εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι ανακοίνωσε ότι παγώνει το σχέδιο να πλημμυρίσει με 8.000 τόνους νερού το κέλυφος του αντιδραστήρα 1, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ψύχεται επαρκώς.

Σύμφωνα με το Νikkei.com, οι μηχανικοί της εταιρείες έκριναν τελικά ότι η απότομη διοχέτευση νερού θα μπορούσε να δημιουργήσει υποπίεση μέσα στο κέλυφος, οπότε θα τραβούσε αέρα προς τα μέσα και θα μπορούσε να προκαλέσει νέα έκρηξη υδρογόνου.

Επίσης, οποιαδήποτε διαρροή θα απελευθέρωνε στο περιβάλλον περισσότερη ραδιενέργεια, ενώ το επιπλέον βάρος θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατασκευή στην περίπτωση ισχυρού μετασεισμού.

Στο μεταξύ, η ανησυχία επιστρέφει για ενδεχόμενη διαρροή από τη δεξαμενή εξαντλημένων καυσίμων του αντιδραστήρα 4.


ΤΑ ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news