Ο Μουαμάρ Καντάφι μετρά από σήμερα τις πληγές του… Και είναι πολλές!
Για τον ηγέτη της Λιβύης το πρωτοφανές αυτό περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου αποτέλεσε άμεσο πλήγμα τόσο στο γόητρό του, όσο και στην στρατηγική πολιτική του.
Για τον ηγέτη της Λιβύης το πρωτοφανές αυτό περιστατικό το βράδυ του Σαββάτου αποτέλεσε άμεσο πλήγμα τόσο στο γόητρό του, όσο και στην στρατηγική πολιτική του.
Όπως έγινε γνωστό κατά την επιδρομή του ΝΑΤΟ το Σάββατο το βράδυ στην Τρίπολη, σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του ο 29χρονος γιος του Σαιφ Αλ Αράμπ και τα τρία εγγόνια του που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μαζί του. Ο Σαίφ Αλ Αράμπ ήταν ο μικρότερος γιος του Καντάφι ενώ τα παιδιά είχαν ηλικία κάτω από 12 χρόνων. Ο 29χρονος δεν είχε κάποιο κομβικό ρόλο στην κρατική εξουσία της Λιβύης και σπούδαζε στη Γερμανία.
Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τους δημοσιογράφους στο οίκημα, όπου βρήκαν το θάνατο τα μέλη της οικογένειας του λίβυου ηγέτη, το οποίο είχε βληθεί τουλάχιστον από τρεις πυραύλους. Η οροφή του κτιρίου είχε καταρρεύσει σε πολλά σημεία αφήνοντας τις ατσάλινες δοκούς θωράκισης σωριασμένες ανάμεσα σε πλάκες σκυροδέματος. Ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι παρέμενε άθικτο στο αίθριο του κήπου του οικήματος.
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, συνεχίζει να αρνείται ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι, η τον ίδιο.
Το ΝΑΤΟ δεν στοχεύει «συγκεκριμένα άτομα» κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λιβύη, υποστήριξε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας είναι απολύτως σαφής. Είναι σύμφωνη με την απόφαση 1973 του ΟΗΕ και αφορά την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, στοχεύοντας την πολεμική μηχανή του Καντάφι, δηλαδή άρματα και πολυβόλα, εκτοξευτές πυραύλων αλλά επίσης και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου», τόνισε ο Κάμερον.
Σε απομάκρυνση του προσωπικού του από την Τρίπολη προχωρά ο ΟΗΕ, καθώς ο λαός προκάλεσε ζημιές στο κτίριο αντιδρώντας στην είδηση για το θάνατο ενός από τους γιους του Καντάφι σε επιδρομή του ΝΑΤΟ.
Το Λονδίνο μετά τις αναφορές για σημαντικές ζημιές στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, απέλασε το Λίβυο ηγέτη, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλα κτίρια διπλωματικών αποστολών.
Tο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε διορία 24 ωρών στον Λίβυο πρέσβη να εγκαταλείψει τη Βρετανία.
Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν απομακρύνει ήδη το διπλωματικό τους προσωπικό από τη Λιβύη, την περίοδο που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκαν και οι αναφορές στη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας στην Τρίπολη.
Η Ρώμη καταδίκασε με εντονότατη διπλωματική γλώσσα τα περιστατικά, με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «ελεεινή επίθεση βανδάλων», επισημαίνοντας επίσης την υποχρέωση της Τρίπολης να προστατεύσει τα κτίρια των ξένων αποστολών.