Home » , » "Financial Times": "Φοροεισπράκτορες της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες"

"Financial Times": "Φοροεισπράκτορες της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες"

Σε διαπραγμάτευση μιας πρωτοφανούς παρέμβασης στην ελληνική οικονομία οδηγούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Financial Times" την Δευτέρα (30.05).  

Η επέμβαση αυτή θα περιλαμβάνει διεθνή εμπλοκή στην είσπραξη των φόρων και μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις της δημοσίας περιουσίας, με αντάλλαγμα νέα δάνεια για την Ελλάδα. 
Νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας αλλά και κίνητρα για τους ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας, ώστε να παρατείνουν εθελοντικά στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, θα είναι μέσα στο "πακέτο" της εξωτερικής επέμβασης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Financial Times.
Στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ξένων κυβερνήσεων ελπίζουν ότι το ήμισυ των 60 - 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρειασθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να αποδοθεί με νέα δάνεια. 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι ακόμη σίγουρα αφού, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, υπάρχει αντίσταση από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς που εμπλέκονται στην επίμαχη διαπραγμάτευση.
Ένα από τα “εμπόδια” της ολοκλήρωσης μιας τέτοιου είδους συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα είναι η αδυναμία του Γιώργου Παπανδρεόυ να εξασφαλίσει την συναίνεση των κομμάτων για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ενώ επιπροσθέτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό που κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με τη Financial Times, είναι η επίτευξης μιας συμφωνίας εντός μόλις τριών εβδομάδων εξαιτίας απειλής του ΔΝΤ να παρακρατήσει την δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ αν η Αθήνα δεν δείξει ότι μπορεί να συμμορφωθεί με όλες τις χρηματοοικονομικές της απαιτήσεις μέσα σε ένα έτος.
Οι αξιωματούχοι φαίνονται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να βρει μόνη της χρήματα τον Μάρτιο – όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά στο πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ – πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται στο ΔΝΤ να παράσχει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα. Χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ, είτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να καλύψουν το κενό είτε η Ελλάδα να αθετήσει τη συμφωνία της.
Για να μπεί πάλι στο "παιχνίδι" το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως την προγραμματισμένη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στις 20 Ιουνίου.
To δημοσίευμα αυτό σχολιάστηκε από τον Δημήτρη Δρούτσα, υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι "Εμείς ζητήσαμε μόνο τεχνική βοήθεια". 
 cosmo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news