Στο εδώλιο της ελληνικής Δικαιοσύνης θα καθίσουν ο εκδότης της «Sunday
Telegraph» και ο διάσημος βρετανός δημοσιογράφος Colin Freeman (γνωστός
πολεμικός ανταποκριτής) με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε
βάρος πέντε κτηνοτρόφων από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.
Την υπόθεση είχε αναδείξει η εφημερίδα «Πατρίς» με αφορμή την κατάθεση της μήνυσης των πέντε Κρητικών, οι οποίοι από προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά, βρέθηκαν να «φιγουράρουν» σε εκτενές δημοσίευμα της «Sunday Telegraph» ως «πρωταγωνιστές» ενός άκρως δυσφημιστικού ρεπορτάζ για την περιοχή με τίτλο: «Ο πόλεμος ανάμεσα στη μαφία της μαριχουάνας και την Αστυνομία διαταράσσει την ειρηνική ζωή του ελληνικού νησιού των διακοπών».
Οι κτηνοτρόφοι στράφηκαν εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου, θεωρώντας ότι το επίμαχο δημοσίευμα στο οποίο απεικονίζονται τα πρόσωπα τους, συνδέοντας τους με τη «μαφία» των Ζωνιανών, τους διέσυρε και τους συκοφάντησε.
Σε βάρος των μηνυόμενων ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Οι πέντε άνδρες, παραδοσιακοί Κρητικοί, ήταν προσκεκλημένοι σε γάμο στα Ζωνιανά και ο φακός τους έχει απαθανατίσει, εν αγνοία τους όπως υποστηρίζουν, να κάθονται στα σκαλοπάτια του Ηρώου των Ζωνιανών. Οι πέντε κτηνοτρόφοι δεν έχουν σχέση με την περιοχή των Ζωνιανών αλλά απλώς τίμησαν με την παρουσία τους το νεόνυμφο ζευγάρι.
Οι ίδιοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν από συγγενείς και φίλους ότι η φωτογραφία με τα πρόσωπα τους «φιγουράρει» σε εκτενές δυσφημιστικό δημοσίευμα για την «ελληνική Κολομβία»-όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά τα Ζωνιανά. Μάλιστα επειδή φορούν μαύρα ρούχα, η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία αναφέρει: « Οι άνδρες φορούν μαύρα πουκάμισα, σύμβολα ανεξαρτησίας και απείθειας προς τον υπόλοιπο κόσμο».
Οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι-δυστυχώς ο ένας απεβίωσε λίγο καιρό μετά την υποβολή της μηνύσεως- οικογενειάρχες και σοβαροί επαγγελματίες, ουδέποτε είχαν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρεται στη μήνυση, το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί προσβολή της τιμής τους αλλά και αμφισβήτηση της ηθικής, της κοινωνικής αξίας ήτοι περιφρόνηση του προσώπου τους.
Οι μηνυτές τονίζουν, ότι «η δημοσιότητα των προσώπων τους έχει καταστροφικές συνέπειες στην επαγγελματική, οικογενειακή, κοινωνική και ηθική εικόνα τους. Εντελώς ξαφνικά αντιμετωπίζουμε αμφισβήτηση της ανθρώπινης προσωπικότητας μας ως εσωτερικό συναίσθημα τιμής και ως κοινωνική αναγνώριση υπόληψης».
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο δημοσιογράφος που κάλυψε το ρεπορτάζ απέκρυψε σκοπίμως την αλήθεια. « Η απεικόνιση μας στη φωτογραφία δεν αφορούσε συσχετισμό των προσώπων μας με τα όσα αναφέρουν στο δημοσίευμα τους αλλά παρουσία μας σε γαμήλια τελετή συγγενικού-φιλικού μας προσώπου, στην οποία παρευρισκόμασταν, πολύ περισσότερο δε η ενδυμασία μας δεν καθρεπτίζει συμπεριφορές μη σύννομες.
Ο Colin Freeman είναι από τους πιο διάσημους δημοσιογράφους της Βρετανίας. Μάλιστα ήταν υποψήφιος για τον τίτλο καλύτερου δημοσιογράφου του 2009 για τη Μεγάλη Βρετανία.
Είναι ενδεικτικό ότι ως απεσταλμένος της εφημερίδας του στο Ιράκ έπεσε θύμα πυροβολισμού την ώρα του καθήκοντος, ενώ σε άλλη αποστολή στην Σομαλία έπεσε θύμα απαγωγής για έξι εβδομάδες. Πρόσφατα κάλυψε τα αιματηρά γεγονότα στη Λιβύη. Το γεγονός ότι μήνες μετά τις επιχειρήσεις στα Ζωνιανά, η εφημερίδα του τον έστειλε αποστολή στην Κρήτη, καταδεικνύει πόσο σοβαρό αντίκτυπο είχε διεθνώς η πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών.