Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν το πρώτο 5μηνο 2011, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, πράγμα που σύμφωνα με την αρμόδια βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη οφείλεται στην οικονομική κρίση.
Όπως σημείωσε η Ματίνα Γιαννακούρου σε σχετική εκδήλωση, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.
Η εντυπωσιακή αύξηση στις καταγγελίες αποδίδεται, όπως ανέφερε, "στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα".
Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου "οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν. Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις".
Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η δικηγόρος και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σοφία Σπηλιωτοπούλου, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της δυσκολίας της απόδειξης παραπέμποντας στην απόφαση 505/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η παρενόχληση θεωρείται αποδεδειγμένη, εφόσον κι άλλες γυναίκες καταθέσουν ότι ήταν αντιστοίχως θύματα.
Η επίμαχη υπόθεση αφορούσε την αρχική καταγγελία γυναίκας εναντίον νοσοκομειακού γιατρού για σεξουαλική παρενόχληση. Η γυναίκα δεν μπορούσε να αποδείξει τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά εμφανίσθηκαν κι άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τί έκανε σε εκείνες υπό παρόμοιες συνθήκες.
Όταν, λοιπόν, ο γιατρός έκανε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή, υπό το βάρος των αποδείξεων και ο γιατρός παύθηκε.
Ισχυρό ατού στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον ελληνικό νόμο του 2010, αποτελεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης:
Δηλ. ο κατηγορούμενος σαν θύτης καλείται να αποδείξει την αθωότητά του και όχι το αποκαλούμενο θύμα την ορθότητα των καταγγελιών του.
Σύμφωνα με ομιλήτρια η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί και στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.