Χιόνια, κάρτες, κάλαντα και δέντρα! Σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε Χριστούγεννα χωρίς τα παραπάνω, αλλά γιατί; Από πού έχουν προκύψει αυτές οι συνήθειες;
«Λευκά» ΧριστούγενναΠαρόλο που ζούμε σε μια χώρα, η οποία δεν έχει πολλά – πολλά με το χιόνι, κάθε χρόνο προσευχόμαστε να είναι «λευκά» τα Χριστούγεννα. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται η «ατμόσφαιρα» αυτή δημιουργήθηκε πιθανότατα από τον… θείο Σκρουτζ! Οι λαογράφοι πιστεύουν ότι η διάσημη ιστορία του Ντίκενς που εκτύλισσε σε λευκό φόντο αποτέλεσε την έμπνευση χιλιάδων παιδιών και γονέων που θέλουν να ζουν κάθε χρόνο το δικό τους παραμύθι.Μια ακόμα εκδοχή πάντως, είναι πώς το λευκό είναι το χρώμα της αγνότητας και άγιες μέρες που είναι ταιριάζει απόλυτα.
Κάρτες
Ακόμα και τώρα που ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και στέλνουμε emails, έστω μια κάρτα σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο θα σκεφτούμε να γράψουμε.Το έθιμο ξεκίνησε από έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος φιλοτέχνησε την πρώτη με ένα φίλο του καλλιτέχνη το 1840! Το έθιμο «απογειώθηκε», όταν άνοιξε το πρώτο δημόσιο ταχυδρομείο στην Αγγλία. Ακόμα και οι φτωχοί είχαν τα χρήματα για να στείλουν μια κάρτα στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Πολλές εκδοχές έχουν ακουστεί για την επικράτηση του στολισμού του δέντρου. Η επικρατέστερη πάντως είναι ότι στο παρελθόν οι παγανιστές στόλιζαν τα σπίτια τους με κλαδιά από δέντρα.
Η ιστορία λέει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο υπήρξε στην Γερμανία, πριν περίπου 1000 χρόνια. Ένας Άγγλος ιερέας επισκέφτηκε μια παγανιστική φυλή, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, κι όταν είδε πως ετοιμάζονταν να θυσιάσουν ένα μικρό αγόρι σαν δείγμα λατρείας σε μια βαλανιδιά, ξερίζωσε από θυμό το δέντρο. Εκεί μετά από λίγο καιρό φύτρωσε ένα έλατο, οπότε θεωρήθηκε «σημάδι».
Οι Έλληνες παραδοσιακά στόλιζαν το καράβι, όμως… παρασυρθήκαμε φαίνεται από τον εξευρωπαϊσμό και το αντικαταστήσαμε. Πάντως, σε κάποια μέρη κυρίως στα νησιά, τηρούν ακόμα το έθιμο.
Τα κάλαντα
Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Οι ρίζες της είναι στο μακρινό παρελθόν και πιθανότατα συνδέονται με την Αρχαία Ελλάδα.
Είναι καθαρά ελληνικό έθιμο και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα.Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου.
Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στο οποίο κρεμούσαν κόκκινες και άσπρες κλωστές, στις οποίες κρεμούσαν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.