Home » » Παρασκευή και 13 - Δεισιδαιμονίες, προλήψεις ή αλήθειες; Μαρία Βουνελάκου

Παρασκευή και 13 - Δεισιδαιμονίες, προλήψεις ή αλήθειες; Μαρία Βουνελάκου

Η Παρασκευοδεκατριοφοβία είναι ο βαθύς και παράλογος φόβος από τον οποίο διακατέχονται κάποιοι άνθρωποι για την Παρασκευή και 13.

Τον όρο επινόησε ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Donald Dosei που η ειδικότητά του είναι να θεραπεύει άτομα από παράλογες φοβίες.
Ο Dosei ισχυρίζεται πως όταν καταφέρνεις να προφέρεις τη λέξη που σε φοβίζει, έχεις θεραπευτεί.

Η Παρασκευοδεκατριοφοβία (Paraskavedekatriaphobia) έχει σχέση με την τρισκαιδεκαφοβία, τον φόβο δηλαδή για τον αριθμό 13.

Η δεισιδαιμονία για την Παρασκευή και 13 είναι σήμερα η νουμερο 1 φοβία στην Αμερική.

Ο αριθμός 13 θεωρείται στην εποχή μας ιδιαίτερα γρουσούζικος, ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα θεωρούνταν τυχερός.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούν το θάνατο ως το 13ο στάδιο της ζωής, δηλαδή τη μεταθανάτιο ζωή.
Η κάρτα του θανάτου στην τράπουλα ταρώ έχει τον αριθμό 13 και συμβολίζει τη μεταμόρφωση.
Μερικοί πιστεύουν ότι το 13 οφείλει την κακή του φήμη στον LOKI, τον Κέλτη θεό του κακού που διέλυσε δια της βίας το γλέντι των 12 θεών στη Βαλχάλα και προκάλεσε τον πόλεμο.
Πολλοί δολοφόνοι είχαν 13 γράμματα στο όνομά τους, π.χ. charles manson και άλλοι.
Φυσικά υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που το όνομά τους έχει 13 γράμματα αλλά δεν είναι δολοφόνοι...
Οι "μάγισσες" μάλλον για να πάνε κόντρα στην θρησκευτική παράδοση συνήθως κάνουν συναθροίσεις με 13 άτομα, τις γνωστές ως Συνάξεις.
Σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο παραλείπεται ο αριθμός 13 από τους δρόμους, ενώ πολλά ξενοδοχεία αποφεύγουν τον 13ο όροφο.
Στο Μυστικό Δείπνο ήταν 13 άτομα. Το 13ο πρόσωπο ήταν ο Ιούδας.

Επίσης, η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.
Η Παρασκευή για τους Χριστιανούς θεωρείται γρουσούζα γιατί αυτή την ημέρα σταυρώθηκε ο Χριστός.

Μερίδα προληπτικών υποστηρίζει ότι ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

Η αγγλική λέξη Friday προέρχεται από το Frigga's Day. H Frigga (Frigg) ήταν μία αρχαία Κελτική θεά της γονιμότητας και του έρωτα, ισότιμη με τη θεά Αφροδίτη των Αρχαίων Ελλήνων και τη Venus των Ρωμαίων που λατρευόταν την έκτη ημέρα της εβδομάδας.

Οι Χριστιανοί αποκαλούσαν Frigga μια μάγισσα και Friday το Sabath των μαγισσών και οι σύγχρονοι Wiccas ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις.

Είναι όντως η Παρασκευή και 13 μία ιδιαίτερα γρουσούζικη ημέρα;
Ίσως... αν το πιστεύουμε.

Άλλωστε, οι προλήψεις έχουν όση δύναμη εμείς τους δίνουμε!

«Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;». Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων. Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.Σύμπερασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένου. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι». υσικά, οι δεισιδαιμονίες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους καθώς έχουν να κάνουν με την αντίληψη τους, την σχέση τους με το εξωπραγματικό και κυρίως την παιδεία του καθενός.

Αλωση

Για τους Ελληνες η Τρίτη αποκαλείται «αποφράδα», αφού συνδέεται με την 29η Μαΐου 1453 και την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. «Κάτι που δεν έχει σχέση με την αλήθεια γιατί η δεισιδαιμονία για το απαίσιον της ημέρας αυτής είναι παλαιότερη», υποστηρίζει ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. «Μπορεί να βασίζεται σε επίδραση των πλανητών και, γενικότερα, σε αστρολογικές δοξασίες. Η Τρίτη πιστεύεται ότι κυριαρχείται από την επίδραση του Αρη, του θεού του πολέμου και σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες παίρνει το όνομά του - Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά. Απ' την άλλη, η δεισιδαιμονία του αριθμού 13 είναι ευρύτατα διαδομένη. Το 13 θεωρείται ότι φέρει θανάτους και δυσμενείς εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, υπάρχει η συνήθεια να μη μνημονεύεται 13ος όροφος σε πολλά κτίρια!».

Η αρμονία του 12

Το «δεκατρία» θεωρείται κακότυχος αριθμός από πολλούς λαούς. Αρχικά, χαλάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12: Δώδεκα οι μαθητές του Ιησού, τα Ευαγγέλια, οι άθλοι του Ηρακλή, οι ολύμπιοι θεοί. Ο χωρισμός μέρας και νύχτας γίνεται σε 12ωρα και του έτους σε 12 μήνες. Φυσικά, υπάρχουν και βιβλικές προεκτάσεις: «Στον Μυστικό Δείπνο υπήρχαν 13 συνδαιτυμόνες. Το σύνολο αυτό λέγεται πως οδήγησε στον θάνατο του Ιησού και, εν συνεχεία, του Ιούδα», εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης. Ακόμη και στις κάρτες των Ταρώ, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος...

Τροχαία

Βέβαια, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η φοβία για τον αριθμό 13 (με τον όρο triakaidekaphobia) και, ειδικότερα, για τον συνδυασμό του με «γρουσούζικες» ημέρες δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη. Σύμφωνα με το βρετανικό «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κατά την Παρασκευή και 13! *
Παρασκευή και 13, 4 και 17!

Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες το ντουέτο «Παρασκευή» και «13» θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικο.

Πιθανώς έχει να κάνει με την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307 από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα επικρατεί «τετραφοβία», ο φόβος για τον αριθμό 4. Οι λέξεις «τέσσερα» και «πεθαίνω» προφέρονται και στα τρία γλωσσικά ιδιώματα πανομοιότυπα -αν και τονίζονται διαφορετικά. Στην Ιταλία ο «κακός» αριθμός 17 όταν γραφτεί με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης (δηλαδή «XVII»), μπορεί να αναγραμματιστεί σε «VIXI», που είναι ο παρελθοντικός χρόνος του ρήματος «ζω» (άρα «τελείωσε η ζωή μου»). Ετσι η Alitalia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, δεν έχει σειρά 17 στα καθίσματα των αεροπλάνων της, ενώ στα ξενοδοχεία δύσκολα βρίσκουμε δωμάτιο μ' αυτό τον αριθμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news